2. hrvatski Grand Chapitre, Zadar

Grand Chapitre, 6.- 9.listopada, Zadar

Još jedan vrlo uspješan Grand Chapitre je iza nas. Hvala svima vama koji ste sudjelovali ili nas na bilo koji način podržali.

Trodnevno okupljanje službeno je započelo dobrodošlicom na terasi Falkensteiner Iadera hotela, u suton toplog jesenjeg dana. S vremenskim prilikama nam se uistinu posrećilo tako da smo čitava tri dana uživali u pravom babljem ljetu. I ovaj put su nas svojim dolaskom podržali članovi iz Mađarske, Austrije i Njemačke.

Dalibor Greganić, Bailli Délégué– predsjednik hrvatske podružnice poželio je dobrodošlicu svim sudionicima, a potom smo se osvježili pjenušcem i ukusnim zalogajima.  

Idući dan posjetili smo Maškovića Han, a nakon toga se uputili prema OPGu Masvin prošavši putem pored Vranskog jezera. Masvin (skraćeno od masline i vino) jedinstven je projekt u Dalmaciji – ekološke metode i moderna tehnologija pomažu u proizvodnji triju osnovnih namirnica: extra djevičanskog maslinovog ulja, vina i smokava (svježih i suhih). Druženje je započelo neizostavnom zdravicom dobrodošlice, a nakon toga uživali smo u domaćoj hrani – siru, pršutu, maslinama te jelima ispod peke te osjetili pravu atmosferu dalmatinske konobe uz pjesmu i gitaru.

Te večeri bilo je uistinu teško izabrati gdje ići na večeru. Corte Restaurant u centru grada i njegov domaćin Andrej Vrsaljko – Maître Restaurater opravdali su u potpunosti svoje nedavno članstvo u hrvatskoj podružnici Chaînea. Odličan servis i izvrsno vinsko uparivanje glavne su odlike te posebne večere. Poseban dekor restorana, također je upotpunio ukupni doživljaj.  

Erik Pavin, Maître Hôtelier ugostio je jednu grupu članova restoranu Hotela Niko. Njegovo veselje i pozitivna energija, strast kojom radi svoj posao – jednostavno nikoga nisu mogla ostaviti ravnodušnim.  

Tipičan dalmatinski izbor bila je Konoba Griblja u Sukošanu gdje nas je ugostio Braco Sanjin – Maître Rôtisseur, ali i član našeg žirija za državno natjecanje mladih kuhara.

U subotu ujutro, brodom smo otplovili do centra Zadra. Razgledavanje grada s turističkim vodičem  uključivalo je i posjet Muzeju antičkog stakla, gdje smo nakon radionica uživali u brunchu s pogledom na more.

Poslije podne je bilo rezervirano za svečanu Inauguraciju. Svečani ambijent Providurove Palače savršeno je upotpunio ‘našu priču’. Prije samog čina primanja novih članova, osvježili smo se pjenušcem našeg uvaženog člana s Hvara – Tončija Marijana – Professionnel du Vin. Čak 23 nova člana su primljena u hrvatsku podružnicu Chaîne des Rôtisseursa, od čega samo tri žene – što nas je također potaklo na razmišljanje. Ceremoniju je vodio, kao i svaki put do sada, naš sada već dugogodišnji prijatelj, gospodin Klaus Tritschler, member of Conseil d’Administration et Magistral, član međunarodnog upravnog odbora.

Nakon Inauguracije, novi članovi su se uputili prema hotelu, u Fortis Club – gdje gala večera samo što nije počela. Posebna pažnja bila je posvećena dekoru same sale, a lokalna vokalna skupina A.k.a. Crescendo dodatno je uveselila gala večeru svojim nastupom. Dalibor Greganić održao je pozdravni govor, istaknuvši glavne aktivnosti Hrvatske podružnice Chaînea u proteklih godinu dana – objavljivanje knjige o kulenu, kao prvog naslova u biblioteci ‘Gastronomski putokazi’ te organiziranje natjecanja za mlade kuhare po prvi puta. Gradonačelnik grada Zadra, gospodin Branko Dukić i župan Zadarske županije, gospodin Božidar Longin također su pozdravili sve prisutne.  

Gala večera – menu:

Bundeva, polenta, maslac od tartufa Degarra, Pošip, Zadar

Škampi, rajčica, heljda, motar

Degarra, Pošip, Zadar

Bistra juha od topinambura, čips od topinambura, gnudi od limuna

Kolarić, Pinot Sivi, Plešivica

Cappeletti, kozji sir, badem, češnjak, žumanjak

Fiolić, Maraština, Zadar

Goveđi ramstek, vrganji, pastrnjak, sjemenke suncokreta

Rizman, Tribidrag, Klek

Sladoled od sjemenki bundeve

Dunja

Degarra, Bomary, Zadar

Nakon tri dana provedena u dobrom društvu i pozitivnoj atmosferi, uistinu vjerujemo da su svi sudionici, osim slasnih poklona naših članova i sponzora, kući ponijeli i mnoštvo lijepih uspomena.  

Koraljka Tironi, Chargèe de Presse

Foto: Tea Mardešić, CdR