Advent

Što se radi i nudi za blagdane

Advent i božićni i novogodišnji blagdani gotovo svima su najljepši dio godine. Prošlogodišnji su bili skromni, bez okupljanja i ponekad nam se dogodilo da smo pored predivno okićenih parkova prošli kao da se gotovo ništa ne zbiva. Pa, zapravo, nije se ni zbivalo. Ove godine, osim što su nam gradovi obasjani tisućama lampica, na ulicama, trgovima i dovoljno velikim prostorima restorana i hotela pojavila su se mjesta koja su „advent u malom“. U Zagrebu, primjerice, ugostitelji mogu na svojim terasama organizirati ponudu adventskih jela i pića, naravno s puno većim razmacima među stolovima nego što je to bilo nekad, pa se na određenim mjestima u gradu ponovo širi miris kuhanog vina, kobasica…

Posebno nam je drago da se u zagrebačku adventsku ponudu, i to gastronomski najatraktivniju i najkvalitetniju, uključio i naš član – Esplanade Zagreb Hotel (Ivica Max Krizmanić, Maître Hôtelier). Naime, na njihovoj Oleander terasi zasjalo je Fuliranje zahvaljujući kojemu je prije točno deset godina u zagrebačkoj Tomićevoj ulici započela posebna gastronomska adventska ponuda i potaknula ugostitelje da se natječu raznolikošću blagdanskih street food jela.

Odličnim poslovnim potezom organizatora Fuliranja ove je godine sve dignuto na još višu razinu, a ovo je ujedno i prva godina da se chefica restorana Esplanade Zagreb Hotela Ana Grgić Tomić (Maître Rôtisseur) okušala u pripremanju street food jela.

Naravno, Esplanadina se kućica ističe na Fuliranju, čime je Esplanade Zagreb Hotel opet dokazao da je posebna institucija grada Zagreba. Jela priprema kuhar u uniformi s tokom na glavi, a za goste se brine jedan od Esplanadinih konobara veterana. Može se uživati u tradicionalnom bakalaru na crveno, na bijelo, izvrsnim, već desetljećima hvaljenim štruklima, odličnom quiche lorraineu i hrskavim kroketima od pršuta i paškog sira serviranim s rikulom i maslinama. Apsolutni hit su sporo kuhani goveđi obrazi u sendviču s umakom od porta, čičokom, ukiseljenom gorušicom i shiitake gljivama. Nemojte preskočiti desert: šnenokle s koricama citrusa, malinama i coulisom od šumskog voća. Vino, naravno, kuhaju sami – i to ne bilo koje, nego od poznate kutjevačke Vinarije Krauthaker. Fuliranje na Oleander terasi Esplanade Zagreb Hotela otvoreno je svakog radnog dana od 12 do 23 sata, vikendom od 11 do 23 sata, a za ulazak trebaju kovid potvrde.

Ako niste baš raspoloženi za street food, možete navratiti na posebni adventski ručak u jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom koji je, dakako, naš član – u Noel (Ivan Jug, Maître Sommelier). Za početak domaći grissini i fine grickalice, potom pastrva s hrenom, rotkvom i kus-kusom uz domaći kruh s maslacem, onda štrukle s tartufima, zatim hobotnica s inćunima i crvenom blitvom. Kao glavno jelo nude teleće obraze s umakom od tune i mladim lukom ili jadransku bijelu ribu sa smrčcima, špinatom i jabukom. Domaće je domaće, pa se za desert može odabrati međimursku gibanicu, ali na način chefa Brune Vokala, ili gianduju s čičokom, limetom i đumbirom. Najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug pripremio je izvrsnu listu vina koje će upariti sa spomenutim jelima. Ručak Noel Chef Experience moguće je rezervirati do 24. prosinca za najmanje deset osoba (s čime restoran postaje ekskluzivno mjesto za druženje), a ručak se poslužuje svakim danom od 13 do 16 sati. Dostavom iz restorana Noel mogu se naručiti i adventski paketi (odličan dar nekome istinskom gurmanu). Sadrže čokoladnu ciglicu, babku s orasima, miješane kekse, domaći džem, Noel passion sour Noel Xmas cocktail.

Uvijek se u Slavoniji dobro jelo

Vrlo je živo i u Osijeku. Okićen grad priča svoju posebnu priču, a šarenilu, veselju i dobrim street food jelima priključio se Hotel Osijek s restoranom Zimska luka (Mato Škojo, Maître Hôtelier). Naime, ispred hotela nalazi se kućica u kojoj nude slavonsku kobasicu u slatkom pecivu s dinstanim kiselim kupusom i umakom od senfa i naranče, gulaš uz koji će idealno pasati bavarsko pecivo te azijsko jelo na koje su odličnom ponudom u restoranu naviknuli Slavonce: orange chicken u tempuri s umakom od naranče uz prženu rižu s porilukom. Vikendima će proširiti ponudu i Osječanima te njihovim gostima nuditi štrukle s čipsom od slanine, fritule s bakalarom i bakalar na bijelo. Kako bi se posjetitelji dodatno ugrijali nude kuhano vino, kuhani džin i punč, a za djecu (i one koji uživaju u slatkim napicima) kuha se topla čokolada s marshmallowsima.

Slavoncima, turistima i ostalim gostima poznatom i rado posjećenom restoranu, koji se zapravo nalazi u sklopu Vinarije Josić vinara Damira Josića (Maître Restaurateur), u Zimskoj lucipriredili su posebni blagdanski ugođaj s raskošnim menijem. Blagovanje započinje pečenom crvenom paprikom s aromatičnim biljem na podlozi od krumpirovih hrskavaca, a potom slijedi toplo predjelo: krem-juha od muškatne tikve koja će dobro zagrijati. Glavno jelo je batak i zabatak ili prsa od fazana u umaku od gljiva sa sotiranim povrćem, a desert pravi domaći, slavonski: taške s pekmezom od šljiva. I to sve popraćeno je odličnim vinima iz Vinarije Josić.

U Međimurju samo domaće

Zaputite li se u međimurski kraj, svakako treba navratiti u Mačkovec u restoran Mala hiža(Branimir Tomašić Maître Restaurateur). Već sam pogled na predivno ukrašenu drvenu kuću daje naslutiti da je unutrašnji dio poput božićne bajke, a o meniju da ne govorimo. Pomno ukrašen interijer gdje se pazilo na najmanji detalj uljepšat će advent i predstojeće blagdane, a Branimir Tomašić s dobro uigranom ekipom pripremao bi u vrtu i domaće kobasice te kuhano vino da je restoran na frekventnom, pješačkom punktu. Ovako su svu pažnju posvetili meniju koji će oduševiti svakog gosta. Sva jela pripremaju od domaćih, lokalnih namirnica, a gazda Tomašić brine se da i ponuda svježe ribe bude besprijekorna.

Kvarner u svečanom ruhu

Krenete li prema Kvarneru, u restoranu Kukuriku (Nenad Kukurin, Maître Restaurateur) – u čijem se sklopu nalazi i hotel, što je velika prednost ako odlučite provesti vikend u Kastvu u adventsko doba – za Božić i doček Nove godine pripremili su tri menija. Naime, od 20. prosinca pa sve do Badnjaka, osim jela zbog kojih gosti tijekom godine dolaze u Kastav, pripremaju i jela od bakalara. Odlučite li se za degustacijski meni, kušat ćete odličan bakalar na bijelo, potom bakalar alla vicentina, za glavno jelo bakalar na gulaš, a sve zasladiti štrudlom od jabuke u čaši. Bakalar na bijelo, alla vicentina i na gulaš mogu se naručiti i izvan degustacijskog menija. Božićni meni služi se 25. i 26. prosinca, a uključuje kosani juneći odrezak s emulzijom od dijon senfa i domaću paštetu na briošu, potom krem-juhu od pastrnjaka s čipsom od peršina. Slijede njoki od buče sa škampima i shiitake gljivama, a za glavno jelo gosti će uživati u pačjim prsima u umaku od naranče s mlincima i crvenim kupusom. Iznenađenje na kraju: tri deserta. U restoranu Kukuriku pripremaju i poseban meni za doček Nove godine koji je jednako tako raskošan.

A na jugu što drugo nego riba

I u južnim krajevima naši članovi nude adventske i božićne divote na tanjuru. Vrlo je živo u restoranu Gastro Mare u Kobašu kraj Stona (Toni Bjelančić, Maître Restaurateur) koji za razliku od većine ugostitelja na jugu zemlje nije stavio ključ u bravu – i nije pogriješio. Pun je gostiju, za rezervaciju mjesta morate se predbilježiti i čekati, a gosti dolaze i iz Dubrovnika. Restoran Gastro Mare „slavi“ bakalar, omiljenu ribu u ovo doba godine, pa je, na radost gostiju, pripremaju u pećnici, na bijelo, na crveno, rade bakalar na brudet, od njega prave namaz koji je užitak razmazivati po svježem kruhu, čak i burek od bakalara.

U splitskom restoranu Makarun (Jurica Farac, Maître Restaurateur) iskoristili su činjenicu da imaju vanjsku terasu, zapravo kućama i zidom omeđen vrt, na kojoj vlada posebna atmosfera, a pogotovo sada kada je osvijetljena stotinama lampica. Nije samo u Makarunu atmosfera posebna, nego organiziraju razna druženja te su osmislili poseban jelovnik. Vanjski su dio dobro iskoristili za različite prezentacije (tako je nedavno održana radionica maslinovih ulja uljare Sv. Ivan iz Vodica), a u kuhinji se uz, naravno, bakalar, na sve moguće načine pripremaju jela od sušene tabinje. Rade je na bijelo i crveno, pa s domaćim makarunima, za prste oblizati. U dogovoru s ribarima nabavljaju i sušenog morskog psa, pa kad ga pripreme, to je posebna delicija. Kuhaju povrće iz vlastita vrta podno Marjana, ono kojemu je sezona, a sada su to kupus (na tabak) i sve ostale moguće kupusnjače koje malo ošinute hladnim vjetrom dobivaju na zavodljivoj slatkoći. Za ugrijati dušu, ruke i tijelo nude kuhano vino (od domaćeg vina), a posebna adventska pogodnost je degustacijski meni s pet sljedova snižen 50 posto.

„Ne damo se. Nastojimo živjeti život dalje i unositi u njega smijeh i radost“, kaže Jurica Farac iz Makaruna.

Nadamo se da ćete do kraja ove godine kao pravi gurmani iskoristiti sve mirisne i jestive divote adventa i u svom okićenom gradu obići mjesta na kojima se nude dobri zalogaji i fini gutljaji.

Tekst: Sunčana Barušić

Snimci: Sandro Sklepić, Radovan Marčić, Sunčana Barušić i foto arhive restorana