Čudesan uspjeh hrvatskih vina u svijetu

CHAIN-OVI Professionnel du Vin GIANAFRANCO KOZLOVIĆ, TONČI MARIJAN, IVICA MATOŠEVIĆ, te podrumi vinarije KUTJEVO d.d. na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina DECANTER  u Londonu vraćaju se s čak devet odličja

Da smo izrasli u ozbiljnu vinsku naciju već je znano, no naši su vinariji postali itekako ambiciozni, hrabri, pa i marketinški dobro potkovani. U Londonu je svoja vina poslalo čaki 226 hrvatskih vinara.

U raznim kategorijama i cjenovnim razredima (jer se za Decanterova kompeticiju prijavljujete se u jedan od cjenovnih razreda pa se tako jedno naše vino može naći u usporedbi kvalitete s najcjenjenijim vinima iz npr. Toscane ili Bordeauxa. Ovo najveće priznanje koje poznaje vinski svijet na glas je došlo i kao najpoštenije ponajviše zbog svog sustava ocjenjivanja. Njihov bodovni prag za zlatnu medalju podignut je s 90 bodova, kako je to uobičajeno na ostalim ocjenjivanjima vina, pa i u nas, na 95 bodova. Druga bitna razlika je što se sva vina koja su ušla u izbor za zlatne medalje kušaju drugi puta pa kad se tu potvrde idu na treće kušanje nezavisnoj komisiji koja onda proglašava zlatna i platinasta vina, odnosno pobjednika cjelokupnog natjecanja („The Best of the Show“). Ove godine na prosudbu je bilo ponuđeno 16.518 vina iz 56 zemalja.

Ovogodišnji Decanter World Wine Awards bio je sedamnaesti po redu, a zbog pandemic Kovida19 za suđenje su uspjeli okupiti gotovo upola manje sudaca nego prošle godine, njih 118. Oni su uspjeli sva vina kušati i ocijeniti u gotovo mjesec dana, tijekom cijelog kolovoza. Po njihovoj prosudbi hrvatska vina su polučila upravo fantastičan uspjeh. Platinasto odličje odnosno 97 bodova dobila su tri hrvatska vina, 11 ih je dobilo zlato, 67 je ovjenčano srebrom, a 88 broncom.

Među Chain-ovcima najprestižniju platinu dobio je Gianfranco Kozlović. Ovaj istarski vinar čija se obitelj vinom bavi od 1904. godine ovo ogromno postignuće polučio s Malvaziju selekciju iz 2017. godine. Nju su naši članovi imali priliku kušati za posjeta Vinariji Kozlović prošle jeseni. Tu smo imali privilegiju piti upravo ovo vino, tada još u nastajanju, za kojeg smo svi rekli da ćemo ga nastojati kupiti čim ga “puste” na tržište Ova je malvazija nastalo od grožđa iz njihove najprestižnije pozicije Santa Lucija, te iz susjednih vinograda Valle i Contarini gdje se grožđe bere i s jako starih trsova koje u svakom teroaru daju najbolji bouquet vinu. Neki su stari gotovo i šezdeset godina. U svemu jako harmonično suho vino, decentnog tijela s tolikom blagim dodirom drveta, da baš i niste sigurni da li je ova malvazija boravila u hrastu. Upravo kao da vas  zavodi balansiranim okusima. Ovo novo Kozlovićevo vino kojemu je 2017. tek druga berba sadrži umjerenih 13,0 % vol. alkohola, 5,5 g/l ukupne kiseline i 2,6 g/l neprovrelih šećera.

Danas pun ponosa Gianfranco nam je rekao da je po njemu ovo priznanje dokaz da je definitivno počelo novo doba malvazije: “Čovječanstvo i tok kretanja u svijetu se neće promijeniti ali za malog contadina je carico energetiko, nešto što te rine naprijed. Malo po malo otkrivamo da ta vina trebaju čekati. To su vina koja objektivno rastu ne zato što ih nismo mogli prodati, nego zato što smo ih odlučili čuvati. Za malvaziju će to saznanje biti jako zanimljivo. Nakon šest mjeseci imaš dobro, veselo vino, a sada nakon tri godine treba ga kombinirati sa svim gastronomskim izazovima. To je činjenica koja nam daje pravo da jašemo na tom valu odležavanja još desetljećima. To je malvazija koja nije forsirana s nekakvim drvima nego isključivo karakteristika sorte koja očito ima veliki potencijal. Sad se to potvrđuje. Za totalnu potvrdu treba mišljenje potrošača, agronomija i enologa koja će siguran sam uslijediti. Uvjeren sam da će svaka sljedeća berba biti bolja jer će se raditi sa novim saznanjima, brusit će se detalji i uvjeren sam da taj novi val malvazije može možda trajati i sto godina.“ U Londonu su mu nagrađena i Santa Lucia Malvazija iz 2016. srebrom, a Santa Lucia Cuvee noir, 2015, broncom.

Ivica Matošević, vinar zasigurno jedan od najzaslužnijih za procvat istarske vinske scene koji je na Decanterovom žiriranju svojim vinima prisutan od 2007. jutros nam je rekao: „Potvrda je to naše kvalitete na međunarodnoj sceni, ali i prema doma. Važno je da pokažemo da smo važni i međunarodnoj sceni kako bi nas i doma više cijenili. Generalno za Hrvatsku je ovo natjecanje jedan nezaobilazan put jer se tim potvrđuje brend teritorija i imidž vinske zemlje koja će donijeti veću vrijednost svima na svjetskoj vinskoj sceni. U ovo neko doba neizvjesnosti i malog kaosa na možda je i pravi moment za neku gerilsku akciju promocije Hrvatske. Za male igrače kao što smo mi, možemo sada doći preko web shopova i vinskih portala do potencijalnih kupaca u cijelom svijetu, jer smo za njih egzotični. Tu bi i naša država trebala biti suigrač i podržati nas i tako osnažiti ukupan nacionalni imidž.

Ivica Matošević je  u Londonu za svoja vina dobio čak tri srebra – za prošlogodišnju Auru, za dva vina iz 2018. Grimaldu i za Grimalda Sauvignon blanc.

Tonči Marijan se sa svojim plavcem Vron bod iz 2012. prošle godine okitio zlatom. Bilo je to ujedno i prvo zlato za jedna plavac mali uopće i značilo je prekretnicu za dalmatinske vinare koji gaje ovu našu najprestižniju sortu. Zidovi njegove kušaone uz podrum okićeni su uokvirenim dosadašnjim Decanterima i za druga vina, a kad se mi u njoj okupimo za dva tjedna sigurno će ova kolekcija priznanja biti nadopunjena i ovogodišnjim srebrom za Cabernet franc iz 2018., te trima broncama za Vron bod iz 2015., Marijan plavac Plaža 2016. te Marijan Selekcija iz iste godine berbe. “Nemoguće je očekivati dva put za redom zlato. Ove godine su očito bolje prošla neka laganija vina, jer su nam sudili samo Englezi, koji malo manje razumiju naša teža vina. U žiriju su ove godine nedostajali suci iz Italije i Španjolske koji imaju i vina slična našim dalmatinskim, ali za mene je važan kontinuitet. Nagrađivan sam već nekoliko godina za redom. Izuzetno sam ponosam za cabernet franc jer to pokazuje da znam raditi i s tom sortom atipičnom za Hvar. Četiri uzorka i četiri nagrade to je vrhunsko postignuće. Presretan sam!”

I naši članovi iz Kutjevo d.d.  pridonijeli su velikom uspjehu hrvatskih vinara. I oni su se okitili platinom za svoje najprestižnije vino Graševina de Ghoto od prije dvije godine. Još im je srebrom nagrađena prošlogodišnja Graševina a dvije bronce dobili su za dvije kupaže Maximo Nero iz 2018. i 2016., te isto jako važno, preporuku za graševinu  Perak Mitrovac iz berbe 2018. Sva ćemo ova vina imati priliku probati na skorom posjetu Zlatnoj dolini i tamošnjim vinarima.