Profesionalni članovi

Profesionalni članovi

Zajedničko svim našim profesionalnim članovima jest inovativnost u okusima, hrabrost i autentičnost u pripremi hrane te nenadmašna strast za istinskim razvojem gastronomije, vinarstva i maslinarstva. Kvaliteta je kod njih uvijek na prvome mjestu, a svaki od njih izniman je predstavnik hrvatske gastronomske scene. Više o njima možete saznati ovdje.

VINARIJA KUTJEVO

A. Kralja Tomislava 1, 34340 Kutjevo

T. 0800 600 006

Vanja Halilović, Professionnel du Vin

Kutjevo i okolica stoljećima su vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo, a da se radi o posebnoj geografskoj pogodnosti i terroiru, sve govori ime Zlatna dolina kojime se tepa ovom kraju. Tvrtka Kutjevo d.d. nosilac je razvoja cijelog kraja, a osim vinarstva proizvodnja je vezana još u sektorima poljodjelstva te uzgoja stoke. U vlasništvu Božjakovine d.d. uspješnog biznismena Envera Moralića, Kutjevo d.d. je najveći hrvatskih izvoznik vina, posebno na glasu po svojoj izuzetnoj graševini, neosporno najpopularnijoj hrvatskoj sorti. Uspješno poslovanje omogućilo im je posvećenost premium vinima te su u posljednjih desetak godina vinoljupcima ponudili nekoliko butelja čije su etikete odmah postale jako cijenjene i probile se u sam vrh visoko rangiranih hrvatskih vina.

ALFRED KELLER, HOTEL ALHAMBRA, MALI LOŠINJ

Čikat 16, 51550 Mali Lošinj
T. 051 260 700 
E. booking@losinj-hotels.com;
www.losinj-hotels.com

Robert Pleteš, Maître Hôtelier

Od kraja svibnja u restoranu Alfred Keller stoluje chef Thomas Brasleret, koji je u Bordeauxu vodio svoj restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom, a nude se jela koja su kombinacija visoke autorske kuhinje i u osnovi najboljih otočnih namirnica. Jedan kratak chefov slijed izgleda ovako − amuse bushe: makrons sa sladoledom od pačje jetre (patke su s hotelskog poljoprivrednog dobra na otoku Unijama) te podimljeni magareći file u gravlaksu s bobičastim voćem (magareće meso je s istog dobra) kao predjelo; minimalistički brudet od fileta kovača, škrpine i komadića jastoga preliven s malo šuga od brodeta i, kao glavno jelo, sporo pečeni teleći kare s mariniranim lisičarkama i duxellesom od lisičarki. U okusima senzacionalno, u egzekuciji superprofesionalno i u prezentaciji, naravno, francuski.

ALLA BECCACCIA, RESTAURANT & HOTEL, VALBANDON, FAŽANA

Pineta 25, Valbandon, 52212 Fažana
T. 052 520 753 / M. 098 421 479 
E. markoradolovic@hotmail.com 
www.beccaccia.hr

Marko Radolović, Maître Hôtelier

U temelje ove kombinacije klasične istarske oštarije, a po okusima bez pretjerivanja – haute de cousine, ugrađen je lov. Kuća Pina Radolovića, naime, već je u trećoj generaciji kuća lovaca. To potvrđuje i ime restorana – Šljuka (tal. beccaccia). Toj se rijetkoj lovini, koju doista treba zaslužiti jer ih se dnevno može uloviti najviše jedna do dvije, divi cijeli gurmanski svijet, a ovdje su, uz prepelice i ostalu divljač, redovito na tanjuru. Teško je reći što je bolje: juha od njih ili pečenje u prešuri. Kad se ovim raritetima dodaju istarski klasici u najboljoj mogućoj izvedbi, dolazi se do jedinstvene priče s pjata ovog obiteljskog restorana u blizini Pule.

BARBIERI’S, ZAGREB

Tkalčićeva 90, 10000 Zagreb
T. 01/6446 502 
E. barbieriszagreb@gmail.com

Frane Barbieri, Maître Restaurateur

Oko imena ovog restorana sve je krenulo duhovitom idejom. Veljko Barbieri književnik je i pisac o gastronomiji, brat mu Andrej, nažalost pokojni, bio je jedan od najboljih naših chefova, a njihov bratić Frane poduzetnik je s bogatim iskustvom u ugostiteljstvu. Restoran koji je on otvorio u Centru Kaptol, referirajući se na popularni serijal Obitelj Soprano, autoironično nosi ime Barbieri’s. Andrej je jako dugo i vrlo precizno postavljao jelovnik  i trenirao svoju kuharsku brigadu da bi prije dvije godine prezentirali novi jelovnik. Iako Andreja nema, njegov se duh itekako osjeća sada pomiješan s novom energijom chefa Maura Renje koji kreira nova, jako uspjela jela visokoga kuharskog stila.

BORA BAR, TRATTORIA & TARTUFERIA, VELI LOŠINJ

Rovenska ulica 3, 51551 Veli Lošinj
E.balenovicmaja@gmail.com 
www.borabar.net

Marco Sasso, Maître Restaurateur

Kod Marca Sassa blaguje se toliko fino da se teško može opisati. Carpaccio od hobotnica i prijesna tuna spiza je koja se može naručiti u mnogim drugim restoranima, ali nigdje ovako istančanih okusa. Njihova poanta jest spoj tune s aromatičnim lošinjskim travama. U sredini tanjura posložene su i tanko rezane fete celera, macerirane u ulju s tartufima, kao trećom senzacijom okusa. Sljedeći tanjur otkriva zašto pod imenom restorana piše trattoria/tartuferia. Signature dish chefa Sassa su ricotta-njoki. Mekani, umiješani s crnim tartufom, dodana oporost parmezana i umak od maslaca, pa još k tome ploške tartufa, po svemu su čudo od isprepletenih okusa. I na kraju slatko − panna cotta prelivena mednim sokom, u kojem su počivali tartufi i još preko svega tanke ploške rečenoga gomolja.

BOŠKINAC, HOTEL & VINARIJA, NOVALJA, OTOK PAG

Škopaljska ulica 220, 53291 Novalja
T. 053 663 500 /
E. restaurant@boskinac.com
www.boskinac.com

Boris Šuljić, Maître Hôtelier

Mjesto na starini, na uzvisini uz vinograde poviše polja, sve u zelenilu i blaženom miru sasvim odudara od svega što nam se u svijesti usadilo o otoku Pagu. Nigdje turističke vreve, nelijepe izgradnje, ni na vidiku svega što se veže za obližnje Zrće, a još manje goleti koje dominiraju otočnim krajobrazom. Boškinac je oaza ljepote prirode, a ono što je za našu temu važnije, to je uistinu gastronomska oaza. Kad je zamisao s ovim restoranom krenula, malo je tko vjerovao da se uz glavne otočne gastronomske toponime − janjetinu i sir − može etablirati ovakav fine dining restoran. No projekt koji spaja luksuzni mali hotel, jednu od danas najrenomiranijih vinarija u nas i restoran kreativne kuhinje, otprve je uspio. Boškinac je glavni otočni gastronomski toponim radi kojeg gurmani hodočaste na otok.

CADENELA, OBITELJ LUPIERI, VODNJAN

OPG Lupieri, 1. maj 5, 52215 Vodnjan
M. 099 6493 844
www.cadenela.com

Andrea Lupieri, Chevalier

Lupieriji, čiji korijeni sežu u sela pod Dolomitima, ovamo su se doselili u XV. stoljeću. Oduvijek su bili zemljoradnici, a onda i maslinari. Kada su odlučili da će nastaviti obiteljsku tradiciju, shvatili su da za par hektara djedovih maslinika i šikare koju su dobili u zakup od države treba puno više od hobističke razbibrige. U godinu-dvije posjed su povećali na 28 hektara, a na Agronomskom fakultetu u Perugii završili nekoliko tečajeva za maslinare. Odlučili su se za isključivo prirodni put tretiranja nasada i preradu maslina u ulje odmah nakon berbe. Njihovi maslinici na Campi bieni (dial. dobra polja) protežu se prema sjeverozapadu, od Pule prema Barbarigi, na području Terre arse, najbolje pozicije za uzgoj maslina na istarskom poluotoku.

CLAI GIORGIO, BRAJKI, KRASICA, BUJE

Brajki 105, Krasica, 52460 Buje
T. 052 776 175
www.clai.hr

Giorgio Clai, Maître Sommelier

Maksimalno poštujući terroir, laporastu zemlju, Giorgio je zauzeo jednu od najprestižnijih pozicija među hrvatskim vinarima, gajeći lozu na 10 hektara, na padinama 200 metara nad morem. Upravo s nedalekog mora često pušu vjetrovi donoseći i nešto morskoga slanog spreja, koji je uz veliku insolaciju preduvjet koji je Giorgio Clai iskoristio da u novom modernom podrumu uz pomoć probranih winemakera odgaja vina nakon duge maceracije, koja je postala jedna od njegovih glavnih stilskih odrednica. Uz uzorne vinograde, tu je i 5 hektara pod maslinicima − sasvim posebna autorska ulja među najintrigantnijim su istarskim uljima i loza je potpuno utemeljena na ekološkom uzgoju.

DAVOR, ZAVALA, OTOK HVAR

Zavala 178, 21465 Jelsa
T. 021 767 214 / M. 095 5415 830

Krišto Barbić, Maître Restaurateur

Ovo je jedan od manje poznatih otočnih gastronomskih bisera. Sve je ovdje dobro posloženo s jasnom idejom − od jako uspješnog uređenja do jela koja spravljaju. Jela su na prvi pogled jednostavna, a tek poslije postaje jasno koliko su sofisticirana. Striktno se oslanjaju na otočnu tradiciju, no u njima ima i podosta jako dobre autorske note. Naime, ovaj su obiteljski restoran prije pet godina od roditelja preuzeli sinovi Krsto i Grgo, obojica kuhari, pa su tako u kuhinji sada dvije generacije Barbića. Domaći makaruni s kozicama i šparogama, riba u suho na jako slaboj vatri bez dodavanja imalo tekućine, dva sata kuhana raža ili kovač, bravetina s ražnja, krakovi hobotnice pečeni na gradelama – sve odreda unikati u pitoresknom okruženju lučice nasuprot otoku Šćedru.

DUBOKOVIĆ, JELSA, OTOK HVAR

Jelsa 301, 21465 Jelsa, otok Hvar
M. 098 410 110 
E. info.dubokovic@gmail.com

Ivo Duboković, Professionnel du Vin

Profesor marketinga Ivo Duboković žrtvovao je svoju sveučilišnu karijeru vrativši se na očevu zemlju i rodni otok Hvar kako bi nastavio obiteljsku tradiciju uzgoja loze i njegovanja vina. Vinograde ima na dvije lokacije i na dva terroira, na najprestižnijim položajima, na južnoj obali poviše mora i obližnje Zavale (Medvida bod, bod u značenju rta), te u unutrašnjosti otoka pod mjestom Svirča. S južnih padina ubire plavac mali koji dozrijeva u dvostrukoj insolaciji od koje nastaju najprestižnija vina Medvjedica i Medvid te premium vina Medvjedica. Od godine do godine upušta se u kreiranje novih vina pa je sada napravio kombinaciju dvaju terroira. Medvjedici je dodao 13 % bogdanuše, a ovu je sortu i prvi put godinu dana barikirao. Uspio je stvoriti dva senzacionalna vina.

GASTRO MARE, KOBAŠ, STON

Kobaš 4, 20230 Ston
T. 020 479 086 
E. info@gastromare.net 
www.gastromare.net

Toni Bjelančić, Maître Restaurateur

Nakon ugostiteljske škole Toni Bjelančić bio je kogo na brodu na putu za Sjevernu Ameriku. U Philadelphiji, ne želeći se vratiti u Jugoslaviju, bježi s broda i ostaje jedanaest godina. Tu dobiva svoju prvu kuharsku nagradu – Golden Spoon za najbolju riblju juhu. Potom je pet godina chef na norveškim kruzerima, nakon čega u Stavangeru u Norveškoj otvara restoran Allegro. Svako ljeto kužinaje u Kobašu, u očevoj konobi, a potom uz nju podiže svoj restoran Gastro mare. Restoran je stekao slavu prvenstveno zahvaljujući finim autorskim pomacima tradicionalnih očevih recepata, a za preporuku je riblja juha sa svim odlikama bujabesa, pečeni krakovi hobotnice sa šugom od kapara i fete pečene grdobine na rižotu od cikle. U Kobašu se može probati i raritetni brudet od jegulja ulovljenih u moru Stonskoga zaljeva.

GIANNINO, ROVINJ

Augusta Ferrija 38, 52210 Rovinj
T. 052 813 402 
E. gianninorovinj@gmail.com  
www.restoran-giannino.com

Corrado Pellizzer, Maître Restaurateur

U uličici na brdu nasuprot zvoniku stoluje jedna od najpitoresknijih i najmarkantnijih ugostiteljskih persona u Hrvata, Corrado Pellizzer. Ribarsko dijete, i sam ribar i kapetan ribarice, pa ugostitelj s prvom pizzerijom u Jugoslaviji, prvim diskoklubom, prvim plovećim restoranom, dovinuo se do ugostiteljskog imperija s četirima restoranima. Corrado je kuhao svoje talijansko nasljeđe bazirano na ribi, rakovima i školjkama. To znači svake sorte ribe na sve moguće načine i puno tjestenine. I sad ćete, u moderniziranoj interpretaciji jela koja spravlja Dubravka Ćujo, već više od desetljeća gospodarica kuhinje restorana, moći uživati u njihovu inspirativnom kuharskom umijeću. Ovaj impresivni gazda svaki je dan u jednu uru ovdje na objedu, a to sve govori o jelima koje ovdje spravljaju.

IPŠA, VINAR & ULJAR, LIVADE, IPŠI

Ipši 10, 52427 Livade
T. 052 664 010 / M. 091 2060 538 
E. info@ipsa.com.hr 
www.ipsa-maslinovaulja.com

Klaudio Ipša, Professionnel du Vin / Ivan IpšaProfessionnel du Vin

Poznati uljari sa sijaset nagrada za maslinova ulja etablirali su se i kao jako respektabilni vinari. Vina su ekološke proizvodnje, duge maceracije i punog tijela s razmjerno visokim alkoholima izvanredno istančana punog okusa. Uz nešto malo vinograda uz obiteljsko imanje i staru kuću u Ipšima, na nedalekom brijegu Sveta Jelena s pogledom na Oprtalj nasadili su 3,5 hektara vinograda na bijeloj, laporastoj zemlji. Dosad su iz tog vinograda brali grožđe za crnu zavodljivu kupažu merlota i refoška, a iz najnovijeg nasada, koji se širina zaravni brijega, ponudili su i malvaziju koju su utočili u samo 600 butelja. Ponovno je riječ o dugoj maceraciji na vlastitim kvascima i četrnaestomjesečnom zrenju u starim i novim drvenim bačvama.

JOSIĆ RESTORAN & VINARIJA, ZMAJEVAC

Planina 134, 31307 Zmajevac
T. 031 734 410 / M. 099 7365 945 / M. 099 2355 131
E. restoran.josic@gmail.com  
E. rvjosic@gmail.com 
www.josic.hr

Damir Josić, Professionnel du Vin

Jedna od najuspjelijih priča slavonske gastronomije nastala je u skladnom spoju vinarstva i restorana obitelji Josić. Tu se jedu sami slavonski klasici s naglaskom na riječnoj ribi, u najboljoj izvedbi. Upravo senzacionalna kao predjelo jest njihova marinirana riba. Riječ je o podimljenoj pa na niskoj temperaturi dugo u pećnici pečenoj manjoj riječnoj ribi, koja se potom sprema u ulju začinjenom s malo mljevene slatke crvene paprike. Perkelt od patke još im je jedna uzdanica jelovnika, kao i možda najbolji fiš koji se može jesti u ovom kraju, jednako kao i na otvorenoj vatri pečeni šaran na rašljama. Kad se uz to ispijaju i njihova odlična višestruko nagrađivana vina, gastronomski se doživljaj približava vrhuncima.

KOD KAPETANA, HVAR

Fabrika 30, 21450 Hvar
T. 021 742 230 
E. kodkapetana1998@gmail.com
www.kodkapetana.fullbusiness.hr

Jurica Tomičić, Maître Restaurateur

U hvarskom ugostiteljstvu, u kojem je nažalost malo toga za pohvalu, jedan od najbolje pozicioniranih restorana – uz samu rivu, na zapadnoj strani luke – ujedno je i među najboljima. Njegov gazda Jurica Tomičić bard je otočnog restoraterstva i čvrsto stoji na svojim kulinarskim postulatima ne želeći ni zeru popustiti najezdi trendova. Ostao je vjeran najboljim mesnim bokunima za pržolice i pašticade, kao i ulovima isključivo hvarskih ribara. Kod njega ćete jesti i već zaboravljene riblje bokune koji su iz ne znamo kojeg razloga izgnane iz većine drugih restorana. Tako se na gradelama peku slatki kanjci i kantari koji su bili u istoj mreži sa šampjerićem kojem se svi opravdano klanjaju. Sve besprijekorno ispečeno u pratnji finog hladnog boba pomiješanog s ljutikom.

KOD MARKA, ŠIPANSKA LUKA

20223 Šipanska Luka
T. 020 758 007 / M. 098 608 687

Đino Prižmić, Maître Restaurateur

Biti na Elafitima ili u Dubrovniku, a ne otići u Šipansku luku kod Marka za svakog je gurmana ozbiljan propust. Marko Prižmić izniman je kuhar, od one vrste u koje nema mnogo tajni osim jedne − svako je njegovo jelo, pa bilo tako jednostavno poput špageta s pomidorima ili polpeta od hobotnice, jedinstvena okusa. Želite li čula oplemeniti takvom umjetnošću, zaputite se u njegov restorančić što ga je sagradio uz obiteljsku kuću i otvorio prije dvadeset godina kad je pošao u mirovinu. U zadnjih nekoliko godina komande je prepustio sinu Đinu, a sam je obrazovao odličnu cheficu Lucianu Matić. Mirovao je samo jednu sezonu, a onda je na istim postulatima, stotinjak metara dalje, preporodio mali pansion Dubravku pa sada nadgleda svoje dvije uspjele šipanske gastronomske priče.

KOD ŠPILJE, OTRUŠEVEC, SAMOBOR

Otruševec 17/4, 10430 Samobor
T. 01 3375 888 
E. s.grgos@gostionica-kodspilje.hr
www.gostionica-kodspilje.hr

Stjepan Grgos, Maître Restaurateur

Kod Štefa Grgosa jedu se fina jela domaće kuhinje − povrće i voće iz vlastitog su posjeda i okolnih vrtova − a ono na čemu počiva ideja restorana kvalitetno je meso slavne mesnice Supermes. U dvorištu, uz sušaru za kobasice, šunke i salame, imaju peradarnik s jatom pataka, pa su i one na jelovniku. U tehnološkom smislu ovdje se jela spravljaju kao u najboljim restoranima u kombinaciji najmodernijeg konvektomata i pećnice na drva, s hladnjacima za zrenje mesa, s posebnim dijelom kuhinje koja je pekarnica i slastičarnica, ali najviše s puno znanja i pažnje, pod palicom Štefove supruge i njihovih dviju kćeri, obiju školovanih kuharica. Ovdje se nude i jela koja se rijetko mogu okusiti na sličnim mjestima.

KONOBA TRITON, UVALA ZAKLOPATICA, LASTOVO

Zaklopatica 15, 20290 Lastovo
T. 020 801 161 / M. 098 1778 065

Tonči Jurica Gango, Maître Restaurateur

U ovom obiteljskom restoranu očito je da i gazda i njegova supruga, u ulozi glavne kuharice, jako uživaju. Samo takav pristup rađa ovakve okuse jela u čudesnom spoju potpune tradicionalne jednostavnosti i nevjerojatna rafinmana u okusima. Ovdje je sve podređeno finom kuhanju i želji da se ono pokaže gostima. Budući da su Tonči Jurica Gango i njegovi sinovi ribolovci, dotok ribe, pogotovo one velike poput tune i sabljarki, zajamčen je. Sve je ovdje podređeno gradelama i jelima koja su im postala zaštitni znak − polpete od hobotnice, tuna s povrćem iz ulja, kratko popržene kozice, a kao obvezni dodatak ukiseljeni kapari ili rujnice koje beru sami. Sva verdura, vino i maslinovo ulje također su plodovi obiteljskog truda pa su okusi njihove spize iskonski, domaći.

KOZLOVIĆ, MOMJAN, BUJE

Vale Momjan 78, 52460 Buje
T. 052 779 177 
E. info@kozlovic.hr
www.kozlovic.hr

Gianfranco Kozlović, Professionnel du Vin

Obiteljsko nasljeđe ističe se kao glavna strategija vinarije čije je ime danas jedno od najprestižnijih među hrvatskim vinarima. Njegujući autohtone istarske sorte, malo-pomalo unaprijedili su proces i s novostečenim znanjem pomicali tradicionalne zasade u novim uspjelim vinima, želeći jednako obilježiti budućnost kao što su to napravili u prošlosti i sadašnjosti. Filozofija obitelji Kozlović sadržana je u zajedništvu koje se čuva generacijama. Ta filozofija na duge staze možda se, uz njihove sve odreda prestižne etikete, ogleda i u najmodernijoj vinariji u Hrvatskoj, vrlo atraktivnoj i u arhitektonskom smislu. S kulom srednjovjekovnog Momjana iznad vinarije ovaj spoj starog i novog, tradicije i vrhunske tehnologije u vinifikaciji kao da dobivaju i simboličnu potvrdu.

KUKURIKU, KASTAV

Trg Lokvina 3, 51215 Kastav
T. 051 691 519 
E. info@kukuriku.hr      
www.kukuriku.hr

Nenad Kukurin, Maître Restaurateur

Ima restorana koji zbog svojeg dugogodišnjeg vrhunskog ugošćavanja postaju institucije, a među njima je bespogovorno Kukuriku. Obitelj Kukurin u petoj je generaciji ugostiteljska, a svoju su slavu stekli prethodnim restoranom istoga imena koji se nalazio u neposrednoj blizini. Vlasnik Nenad Kukurin ima dugogodišnju talijansku kuharsku karijeru i televizijsku slavu s čak četiri pobjede u najpoznatijem kuharskom televizijskom showu La prova del cuoco. S ovim nasljeđem odmah je jasno i odakle samouvjerenost da se chef striktno ne drži otisnutog jelovnika, nego odstupa od njega u varijacijama, ovisno o nadahnuću. Nema tu nikakvog prenemaganja, ovdje je sve u izvedbi, i to do kraja izbrušenoj, tako da pred vas stižu sve odreda jako fina jela.

LEŠIĆ DIMITRI PALACE, RESTAURANT & HOTEL, KORČULA

Don Pavla Poše 1-6, 20260 Korčula
T. 020 715 560 / M. 091 2626 218 /
E. reservations@ldpalace.com 
www.ldpalace.com

Marko Gajski, Maître Restaurateur

Otkad je prije desetak godina počeo graditi kuharsku karijeru, chef Marko Gajski neprekidno kroči stepenicu više. Nakon edukacije kod najprestižnijih svjetskih autoriteta, poput chefa Alaina Duccasea i Daniela Bouluda, i vlastitog uspješnog restorana Perivoj u Splitu, zadnjih je sezona restoran Lešić Dimitri Palace u Korčuli uzdigao do jedne od najboljih adresa fine dining kuhanja u nas. Partnera je našao u gospodinu Michaelu Unsworthu, bankaru i hotelijeru, koju mu je omogućio da u restoranu kuha samo s najboljim namirnicama. Unatoč rafiniranom autorstvu u jelima chefa Marka nema ishitrenog nabacivanja trendovskim dodacima, nego mu je namjera da ljudi uživaju u jelu i izvornom okusu, i to na najatraktivnijem mjestu grada Korčule, na bedemima poviše mora s pogledom na Pelješac.

LUMIERE, OSIJEK

Šetalište kardinala Franje Šepera 8, 31000 Osijek
T. 031 201 088 
E. lumiere.osijek@gmail.com
www.lumiere.com.hr

Antonela Balon Hunjet, Maître Restaurateur

U podrumu kina Uranija, uz samu dravsku obalu, u nevelikom prostoru po zidovima dominiraju povelike folije s crno-bijelim fotografijama glumaca iz svima znanih filmskih remek-djela. A u tom se prostoru može pojesti jako dobro pečeni smuđ pa onda odličan bečki šnicl koji se, kako valja, prelijeva preko ruba tanjura. Ima tu još i raznih tjestenina i pastrva koje dime sami. Perjanica njihovih predjela je gusja pašteta, a kao potvrda da očito znaju s mesom činjenica je da se među ostalim klasičnim rezovima može pojesti kao putar mekani propisno pečeni file divljeg praščića. Serviraju ga s kroketima i brokulom formiranom u kanelone pa punjenom sirom, a sve još i zapečeno, s demi glase podlogom. Bez puno pretjerivanja, čisto, jednostavno i jako ukusno.

MAKARUN, SPLIT

Marulićeva ulica 3, 21000 Split
T. 021 725 058 
E. info@makarun.com 
www.makarun.com

Jurica Farac, Maître Restaurateur

Govedina je neprikosnovena dalmatinska tradicija. Taj je kult danas, kad je ona u našim mesnicama prava rijetkost, teško zadovoljiti. U Makarunu su našli takvog mesara jer spravljaju isključivo domaću govedinu, a kao gurmanski vrhunac čak i meso bika. Bikov ramstek i biftek pečeni ili u toću s makarunima, koje mijesi vremešna majka vlasnika Jurice Farca, jedna su od najboljih mesnih jela koja se u nas uopće mogu jesti. Ovdje su uporište jelovnika i morski gušti. Najupečatljiviji dio objeda s ove strane jelovnika su im zeleni makaruni s jastogom. Chef Ivan Plančić raspolovljeni zadak peče na gradelama toliko da je mjestimično karboniziran, pa njegovo meso uz slatkastu notu poprima i onu privlačne blage gorčine i dima. Sve skupa okusno čudo restorana koji je jedan od najboljih u Splitu.

MALA HIŽA, MAČKOVEC

Balogovec 1, Mačkovec, 40000 Čakovec
T. 040 341 101 
E. malahiza@gmail.com
www.mala-hiza.hr

Branimir Tomašić, Maître Restaurateur

Ovdje je sve sazdano na silnoj energiji glave obitelji Branimira Tomašića koji se u zadnjih sedamnaest godina nametnuo kao bitna figura domaće ugostiteljske scene. Kompletno okruženje Male hiže i svaki zalogaj nastali su i nastaju pod paskom ovog upečatljivog gazde. Restoran je sazdan od drvenih kuća koje je Tomašić dopremio iz Prigorja i podredio potrebama svoje kuhinje. Što god se ovdje kuša, odmah se osjeća da je sve domaće, a ako ne iz vlastita vrta, onda dopremljeno iz najbliže okoline, a u Međimurju nasreću ima baš svega. Iako je osnova recepata međimurska tradicionalna kuhinja, svako je jelo izvedeno u nekoj od gazdinih interpretacija u vrlo decentnom dosluhu s kulinarskim trendovima i gotovo do perfekcije tehnološki izvedeno.

MARINA, NOVIGRAD

Sv. Antona 38, 52466 Novigrad
T. 052 726 691 
E. dbursic75@gmail.com

Davor Buršić, Maître Restaurateur

Svaki chef ima svoj put, ponekad i posrtanja, no u slučaju Marine Gaši svjedočimo isključivo napretku. Školovala se za visažisticu, a tek nakon kratkotrajne karijere u tom poslu shvatila je da je njezino mjesto u životu tamo gdje je provela djetinjstvo, u kuhinji. Restoran, uređen kao fini salon, vodi sa suprugom, a jela su odreda odlična. Za početak njezina interpretacija princes-krafne − minijatura od tučenog slanog maslaca, komadića pršuta palamide i ukiseljenoga ljubičastog luka. Potom komad brancina mariniran u kvasini i soja-sosu, serviran na ukiseljenom koromaču i posut s malo mljevenog sjemena korijandra. Za kraj isprepletanje triju tekova − umido lignjice, pjene od bosiljka i tostiranih raspolovljenih lješnjaka. Još se jednom Marina potvrdila kao božica domaćeg kuharstva.

MATSUNOKI, HOTEL BELLEVUE, MALI LOŠINJ

Čikat 9, 51550. Mali Lošinj
T. 051 679 000 
E. matsunoki@jadranka.com
www.losinj-hotels.com

Saša Pribičević, Maître Restaurateur

Otvoriti japanski fusion restoran u hotelu Bellevue u uvali Čikat na Lošinju pokazalo se kao dobra strategija menadžmenta toga hotelskog lanca u neprekidnoj ekspanziji. Goste koji posjećuju ovaj luksuzni hotel trebalo je zagolicati egzotikom. Uspjeli su u tome najviše ulažući u chefa Sašu Pribičevića. Njegova je ideja da japansku kuhinju spoji s otočnom mediteranskom, pa je u nekim japanskim klasicima ortodoksan, a u nekim si jelima dopušta autorski pristup prema jako uspjelom fusionu. Matsunoki (u značenju šume − dobro je odabrano ime jer je hotel okružen gustom borovinom) ima i veliku slastičarsku zvijezdu, Dimitrija Chapellea, koji pokriva i njihov najbolji restoran u susjednom hotelu Alhambra. On kreira fantazije od deserata.

NAV, ZAGREB

Masarykova 11/1, 10000 Zagreb
T. 01 2029 961
E. reservations@nav-restaurant.com
E. info@nav-restaurant.com 
www.nav-restaurant.com

Tvrtko Šakota, Maître Restaurateur

Jako se malo vrhunskih chefova mlađe, a pomalo već i srednje generacije upustilo i u ulaganje u vlastiti restoran. Gastro fanovi su svi odreda priželjkivali da upravo Tvrtko Šakota, nakon dugogodišnjeg služenja drugima, pokrene vlastiti restoran i svoje neosporno veliko, radikalno i zanatski izbrušeno znanje, s neprekidnim usavršavanjem i pomacima prema boljem, servira na vlastitim tanjurima u sasvim zaokruženoj restoraterskoj zamisli. I to se dogodilo. Model prostora slijedi novi trend koji spaja fine dining stil kuhanja s vrlo opuštenim ambijentom i serviranjem. U stilu se kuhanja pak odlučio za ono što bi trebala biti imperativna strategija hrvatske gastronomije – modern Croatian cousine, kako je i podnaslovio svoj restoran.

NOEL, ZAGREB

Popa Dukljanina 1, 10000 Zagreb
T. 01/ 4844 297
E. info@noel.hr
www.noel.hr

Ivan Jug, Maître Sommelier

Okusi prvih zalogaja su oduševljavali: gnudi od kozjeg sira odležani 24 sata u oštrom brašnu koje je ukrutilo opnu tijesta oko mekanog punjenja. Drugo jelo − cappellacci punjeni krvavicom, s dinstanim kiselim zeljem i kremom od krumpira te hrskavim komadićima špeka, ukrašeni čipsom ljubičastog batata bili su dodatna potvrda da se ovdje stvarno događa Noel, Božić, novi početak. Jedini pravi put razvoja nejake hrvatske gastronomije interpretacija je tradicije s potpuno domaćim okusima u vrlo lijepim izvedenicama. Slijedio je lijepi komad mola kojeg su servirali na krumpiru rezanom na kockice i kuhanoj mrkvi uz pratnju izdanka mlade blitve. Sve jedan bolji okus od drugog. Ovdje je kuhinja vrlo iskrena, nepretenciozna, s očito velikom vjerom u vlastito znanje i potencijal.

PERGOLA, ZAMBRATIJA, SAVUDRIJA

Sunčana 2, Zambratija, 52745 Savudrija
T. 052 759 685; / M. 091 1759 685 
E. icio72@live.com 
www.pergola.com.hr

Fabricio Vežnaver, Maître Restaurateur

Podjela uloga u ovom restoranu jednostavna je: sve se svodi na vlasnika i vlasnicu, gospođu Vežnaver, koja je preuzela ulogu frontmena restorana i prezentira jela te je zaslužna za nobl serviranja. Fabricio je gospodar kuhinje iz koje stižu jela koja razgaljuju. Njegova varijanta brodeta, odnosno dekonstrukcija bez toća, odraz je jako dobre suradnje s ribarima jer da bi mu jelo izgledalo kako je zamislio, u njemu mora biti minijaturna sipa i kliješta manjeg hlapa. Šporke su lignje šufigane sa zelenim planktonom. Taj unikatni šug otvara neslućene tekove slatkastoj lignji. I ostalo što se ovdje jede sličnoga je stila. Jednostavno, sa svakim detaljem promišljenim do krajnjih granica, u potvrdu da se radi o jednom od najboljih restorana ovakvog načina kuhanja u nas.

POJODA, VIS

Don Cvjetka Marasovića 8, 21480 Vis
T. 021 711 575 
E. vesna.brajcic@vip.hr

Vesna Brajčić, Maître Restaurateur

Viška kulinarska faza Zorana Brajčića počinje 1994. kad kuha u restoranu Lambik. Nakon završene gimnazije u Zagrebu studira ribarstvo pa radi u prestižnoj tvrtki, a onda kreće povratak mirisima djetinjstva. Naime, 1998. postaje stalni stanovnik viškoga Kuta − kupuje staru kuću i uređuje svoj restoran kojemu nadjeva ime Pojoda (zavjetrina, na sigurno). Noninu višku kulinarsku tradiciju spojio je s maminom slavonskom pa mu je očaravajući brudet malo pikantniji, žešći. Vratio je na pjate jela iz davnina − potrujene tabinje, mole ili salpe pečene na gradelama, sušene dimljene palamide, luca s kaparima, slanutak s paukom, podušene lignje, bob sa sipom... Sa suprugom Vesnom, koja vodi logistiku restorana i peče kolače, uspio je Vis upisati na gastronomsku kartu svijeta i potaknuti mnoge da ga slijede u tradiciji i autorskim pomacima.

PROTO, DUBROVNIK

Široka ulica 1, 20000 Dubrovnik
T. 020 323 234 
E. sales2@esculap-teo.hr
www.esculaprestaurants.com

Kosta Vukota, Maître Restaurateur

Ovaj naš najspominjaniji grad u svijetu nikako tu slavu dosad nije potvrđivao u jelima koja su nudili svojim gostima, no uvijek je imao nekoliko restorana koji su mu perjanice. Najbolji su uvijek bili vezani i za ime restoraterskog maga Mate Đurovića. Ovaj je gospar ugradio neprikosnoven temeljni kamen u novovjekovno dubrovačko ugostiteljstvo. Iako u mirovini i više nije svakodnevno prisutan u svojim restoranima, sigurno i dalje sve nadzire. U Protu je svaki detalj izbrušen do visoke profesionalnosti − od decentnih konobara, preko promišljenog uređenja i serviranja pa do odličnih jela iz pomno izbrušenog jelovnika. Iako se Proto predstavlja kao riblji restoran, u ponudi ima dovoljno drugih (i mesnih) jela, a sva su odreda odlična.

RIZMAN, KOMARNA

Stolovi 2, 20356 Klek
T. 020 611 135 / M. 091 3338 033
E. kontakt@rizman.com.hr  
E. martina@rizman.com.hr
www.rizman.com.hr

Damir Štimac, Professionnel du Vin

Sadnju vinograda u obitelji Štimac započeo je pradjed poznat pod nadimkom Rizman u okolici obiteljske kuće u Opuzenu. Brigu o vinogradu i njegovanju vina nastavila je obitelj sve dok 2006. godine najmlađi naraštaj, tri brata Mihovil, Damir i Igor nisu odlučila da će promijeniti tradicionalne obiteljske poslove s vinom. Na novim položajima najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj, Komarni, podigli su 22 ha novih vinograda i 1700 stabala maslina. Sada na nekadašnjem kršu, na blagim padinama koje se spuštaju do mora s maksimalnom insolacijom uzgajaju 90 % autohtonih sorti – plavac mali, pošip i tribidrag. U čast obiteljskoj tradiciji svoju su vinariju nazvali po pradjedovu nadimku, a u razmjerno krakom vremenu uspjeli su se s vinom predstaviti i izvan hrvatskih granica.

STARI PODRUM, MOMJAN

Most 52, 52462 Momjan
T. 052 779 152
E. stari.podrum@gmail.com
www.staripodrum.info

Mira Zrnić, Maître Restaurateur

Službenim će ga imenom zvati samo oni koji stižu prvi put, jer se ovdje dolazi radi čuda od kuharice Mire. U restoranu rade i njezine dvije kćeri pa u nepatvorenom obiteljskom ozračju, gdje je zet vinar, jedina zagonetka ostaje Mirin suprug. On je uglavnom u šumi gdje po cijeli dan bere gljive, šparoge i samoniklo jestivo bilje, što je okosnica teka prvih tanjura koje ovdje poslužuju. Toliko finih fritaja, pladnjeva s gljivama, divljim maslačkom i domaćom kobasicom, pa juhe u kombinaciji ubranog zelenja − teško da ćete gdje drugdje probati. Toliko jednostavnosti u kombinaciji s najprofinjenijim okusima u domaćim jelima rijetko gdje možete doživjeti. Upravo je to glavno obilježje Mirine kuhinje. Neki samo njezin okusni balans

TAKENOKO, ZAGREB & DUBROVNIK

Masarykova 22, 10000 Zagreb
T. 01 6463 385
E. japanski.restaurant@takenoko.hr 
Hvarska ulica 2, 20000 Dubrovnik
T. 020 694 609
www.takenoko.hr

Nives Đačić, Maître Restaurateur / Mario Starman, Chef Rôtisseur

Takenoko se etablirao kao vrlo pouzdana adresa dobrog blagovanja prvi u nas odabravši japansku kuhinju i njezine interpretacije za svoj stil. Ono što bespogovorno odskače u kvaliteti uvijek su im sushiji i sashimiji. Njihovi ostali najpoznatiji tanjuri su gyoze punjene povrćem blagoga okusa, spring rolls s usitnjenom smjesom piletine i kozica (u njihovoj izvedbi pohani), potom pačja prsa prelivena tradicionalnim japanskim umakom te black tiger kozice pohane u kataifi tjestenini. U ponudi je i odličan tuna tataki od najbolje domaće tune, a posebno je originalna Kobe govedina s japanskim certifikatom izvornosti, pa k tome prirodni wasabi... Sve su to razlozi da su zagrebački i dubrovački Takenoko restorani na vrhu domaće restoranske scene s ponudom japanske fusion kuhinje.

TERBOTZ, ŽELEZNA GORA, ŠTRIGOVA

Branimir Jakopić, Maître Restaurateur

U srcu Štrigove, u vlasništvu obitelji Jakopić čija su vina među najboljima (pušipel i graševina okićena su dvama Decanterima!), na ruševinama starog podruma nalazi se restoran koji je pozicijom i izgledom nalik gospodarskoj zgradi uz dvorac obitelji Zichy-Terbotz iz 19. stoljeća. Tu se spravljaju jela domaće kuhinje koja poštuje tradiciju, ali je i smjelo nadograđuje. Blagovanje počinje međimurskim tajerom (tanjurom) s domaćim kobasicama, kiselišem, svježim sirom i vrhnjem, pa turošem iliti prgicom i mesom iz tiblice. Uspješnica odlične kuharice restorana, Silvije Horak, svinjski je file punjen mljevenim čvarcima. Ovu smjelu interpretaciju svinjskog mesa spaja s tradicionalnim prilogom − trgancima sa zabeljenim slaninama i kiselim vrhnjem.

TONČI MARIJAN, PITVE, OTOK HVAR

Pitve bb, 21465 Jelsa, otok Hvar 
M. 091 5102 015 / M. 091 5411 508

Decanter je najvažnije natjecanje vinara na svijetu i zbog svojeg sustava ocjenjivanja najpoštenije. Upravo je Tonči Marijan 2019. godine za svoj plavac Vron Bod iz 2011. dobio Decanterovih maksimalnih 95 bodova za ovo najpotentnije hrvatsko vino. U visokoj kategoriji vina iznad 50 funti za ukupno dalmatinsko vinarstvo ovo je dosad najveće priznanje. Tonči smatra da vrhunski plavac ne može biti ispod 30 grama suhog ekstrakta i od 13 gradi alkohola. Ovaj njegov nagrađeni imao je 37 grama suhog ekstrakta 15 % alkohola i ukomponiranih 6 g kiselina! I s ostalim svojim vinima, a ima sedam etiketa, na radikalan način njeguje male količine vina za koje želi da su najbolja.

VINA MARKOTA, PLETERNICA

Matije Gupca 80, 34310 Pleternica
M. 091 240 5831  
E. marko.markota@markotavina.com

Marko Markota, Professionnel du Vin

Kada je vinar ujedno i pjesnik koji posjećuje pjesničke domjenke i recitatorska okupljanja, a k tome ne preže da zadnji ostane u društvu u kasnim noćnim satima, dakle i bećar, onda njegovo vino mora biti jako dobro. Marinku Markoti nisu bili dosta trsovi, već je na početku svakog reda posadio ruže. Osim što je vinograd ljepši, one su i prirodni alarm da će vinograde napasti neka bolest jer ruže prve nastradaju. Moćni cabernet sauvignon, pinot sivi atraktivnog i izraženog mirisa s cvjetnim aromama bagrema, graševina koja obiluje atraktivnim voćnim aromama, samo su neka od njihovih vina u potvrdu onog najboljeg iz Zlatne doline i pleterničkog vinogorja s njihovih lokaliteta Starac i Klikun.

VINA MATOŠEVIĆ, KRUNČIĆI, SVETI LOVREČ

Krunčići 2, 52448 Sveti Lovreč
T. 052 448 558
www.matosevic.com

Ivica Matošević, Professionnel du Vin

Ideja nalik avanturi dovela je Ivicu Matoševića od početne odluke da kao diplomirani agronom postane vinar do trona oko kojeg se i u nas i u svijetu klanjaju njegovim vinima. Malvazija Ivice Matoševića − Alba Antiqua − prvo je hrvatsko suho vino koje je ušlo na degustacijski meni planetarno poznatoga engleskog restorana Fat Duck iz Braya, u vlasništvu chefa Hestona Blumenthala. Njegova su vina među prvima od hrvatskih osvojila odličja na najprestižnijem vinskom natjecanju na svijetu Decanter World Wide i dobila oznaku međunarodne organizacije Superbrands. K tome, ovaj sasvim poseban vinar glavni je promotor istarskoga vinarstva i jedan od osnivača danas najpoznatijega hrvatskog vinskog sajma Vinistra u Poreču.

VINARIJA KUTJEVO

Kralja Tomislava 1, 34340 Kutjevo
T. 034 255 002 / T. 0800 600 006 
E. kutjevo@kutjevo.com 
www.kutjevo.com

Matko Kovačić, Professionnel du Vin

Kutjevo i okolica stoljećima su vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo, a da se radi o posebnoj geografskoj pogodnosti i terroiru, sve govori ime Zlatna dolina kojime se tepa ovom kraju. Tvrtka Kutjevo d.d. nosilac je razvoja cijelog kraja, a osim vinarstva proizvodnja je vezana još u sektorima poljodjelstva te uzgoja stoke. U vlasništvu Božjakovine d.d. uspješnog biznismena Envera Moralića, Kutjevo d.d. je najveći hrvatskih izvoznik vina, posebno na glasu po svojoj izuzetnoj graševini, neosporno najpopularnijoj hrvatskoj sorti. Uspješno poslovanje omogućilo im je posvećenost premium vinima te su u posljednjih desetak godina vinoljupcima ponudili nekoliko butelja čije su etikete odmah postale jako cijenjene i probile se u sam vrh visoko rangiranih hrvatskih vina.

VODNJANKA, VODNJAN I ZAGREB

Istarska 22, 52215, Vodnjan
T. 052 511 435
Gundulićeva 16, 10000 Zagreb
T. 01 2020 597 
E. info@vodnjanka.com

Svjetlana Celija, Maître Restaurateur

Za obitelj Celija i njezinu gastronomsku perjanicu, gospođu Svjetlanu, može se reći da su temeljni kamen istarskoga ugostiteljstva. Želeći uvijek u prvom planu imati kulinarsko naslijeđe Vodnjana i istarsku tradiciju, od autohtone konobe u dugim godinama postojanja prešli su put do izvrsno ugođenog restorana. Cijelo su vrijeme brusili stil dovodeći do savršenstva jela pripremana prema bakinim receptima i receptima njezinih prijateljica. Upravo one i danas mijese tjesteninu koja je okosnica kuhinje ovog restorana, koji izgledom već podsjeća na fine talijanske tratorije pune šarma starine i modernoga načina serviranja. Godine uspjeha nametnule su im i zagrebačku depandansu koja je odmah zauzela čelno mjesto ovakvoga stila kuhanja u metropoli.

WINE VAULT, HOTEL MONTE MULINI, ROVINJ

A. Smargelija 3, 52210 Rovinj, hotel Monte Mulini
T. 052 636 017 / T. 052 800 250 
E. winevault@maistra.hr  
www.maistra.com

Jeffrey Vella, Maître Restaurateur

Ovdje kuharska brigada pod palicom chefa patrona Jeffreyja Velle i chefa Damira Pejčinovića radi kao urica, a u jelima vlada silni sklad. Toliko pametno složeni okusi, toliko izbalansiranih sastojaka i smjelo odabranih kombinacija, toliko kvalitetnih sastojaka, a opet nigdje bespotrebne ekstravagancije. Iako kod takvih mjesta to ne bi trebalo posebno isticati, posluga, dakle cijeli konobarski tim, besprijekorni su u ambijentu ovog, možda i arhitektonski najuspjelijeg luksuznog hotela u nas, bespogovorno udobnog i poticajnog za vrhunske gozbe. Izvanredno izbalansirani sljedovi, od vrlo nježnih do nešto agresivnijih u okusima, toliko su atraktivni da svakom gourmetu zavazda ostaju u sjećanju.

ZIMSKA LUKA, HOTEL OSIJEK

Šamačka 4, 31000 Osijek   
T. 031 230 360
www.hotelosijek.hr

Mato Škojo, Maître Hôtelier

Restoran Hotela Osijeku posljednjih je nekoliko godina suvereno zauzeo stožernu poziciju slavonske metropole. Jelima chefa Tomice Đukića ponovno se vraćaš s veseljem. Za posebnu je preporuku predjelo: confitirani file smuđa u masti crne svinje, posipan crumbleom od čvaraka uz lučice i grožđice marinirane u vinu. Smuđ i kao glavno jelo pečen sa žara, u pratnji kratko kuhanog špinata i mladog krumpira uz umak od limuna, ljute paprike i hladno prešanog suncokretova ulja, jednako je fantastičan. Odlično glavno jelo je i patka dugo kuhana u ulju pa još zapečena uz crveni kupus pirjan s malo crnog vina i mladi krumpir ili izvučeni, fermentirani, sporo kuhani janjeći medaljon omotan janjećom maramicom, preliven umakom od pečenja, pomiješan s baranjskim merlotom.

ZINFANDEL’S RESTAURANT, HOTEL ESPLANADE ZAGREB

Esplanade Zagreb Hotel, Mihanovićeva 1, 10000 Zagreb
T. 01 4566 644
E. zinfandels@esplanade.hr
www.zinfandels.hr

Ana Grgić, Chef Rôtisseur / Ivica Krizmanić, Maître Hôtelier

U secesijski okvir restorana Zinfandel’s ulazi se baš kao na kakvu opernu pozornicu i sasvim je prirodno da na takvom unikatnom mjestu hrvatskog ugostiteljstva radi najprofesionalnija ekipa barmena, konobarica i konobara. Svoj toj patini elegancije i rafiniranog luksuza s naglaskom na jučer, suprotnost su nova jela velike čarobnice kuhače Ane Grgić, koja iznenađuje modernim jelima na promišljenoj granici trenda, vlastite kreacije i obveze koje zadaju zvjezdice i neprikosnovena reputacija hotela. Da bi se stekao dojam o njezinim kreacijama: marinirani kratko pečeni inćuni s malo karameliziranim kimchijem, gustim sokom od jogurta, jedva malo preprženom kaduljom i klicama graška, a to je tek predjelo. A tek slastice, možda i najbolje umijeće artizan slastičarstva u Zagrebu.

ZURE, VINARIJA & RESTAURANT, LUMBARDA, OTOK KORČULA

Podstrana 233, 20263 Lumbarda 
M. 091 586 4058
E. info@zure.hr     
zure.hr

Bartul Batistić, Professionnel du Vin

Obitelj Batistić Zure oduvijek se bavi poljoprivredom i jedni su od rijetkih na otoku koji uz povrće i voće uzgajaju i svinje za svoje pršute. Od 2011. godine tradicionalni uzgoj grožđa sorte grk u Lumbardskom polju podigli su na višu razinu sadnjom vinograda nastalog meliorizacijom krša na južnim padinama otoka poviše mora koje nazivaju defora. Osim grka zasadili su i plavac mali i još nekoliko sorti, pa sada njeguju vino za nekoliko vinskih etiketa, a prvi su na otoku od grka, autohtone otočne sorte, napravili i pjenušac te prošek. Uz vinograd zasadili su i veliki maslinik, a sve što proizvode može se kušati u njihovu restoranu u Lumbardi poznatom i po najboljim ribljim bokunima, jer su uz svu poljoprivredu oni i ribari te spravljaju isključivo ono što sami ulove u moru.

Cookie policy

Chaine.hr koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Prihvaćam sve