Događanja

Makarun, Split

Splitski „Dinner Amicale”

Iako nismo bili u potpunom sastavu zbog straha od nepredvidive zarazne pošasti, za stolom restorana „Makarun” vrlo ugodnog ambijenta okupilo nas se dvanaest. Bila je to večera koja je na našem kalendaru trebala biti održana tijekom hvarskoga vikenda odnosno taj je vikend početkom listopada trebao započeti upravo tom večerom. Budući da se pokazalo da većina naših članova četvrtkom ipak mora raditi, bili smo prisiljeni preskočiti „Makarun”. Početkom ovog tjedna u Splitu bili smo vrlo aktivno pa smo večeru planirali na kraju u ponedjeljak 9. studenoga kada smo u hotelu „Cornaro” održali našu prvu radionicu iz projekta „Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti”. (Tekst o radionici možete pročitati na našoj mrežnoj stranici u rubrici VIJESTI.)

Dobro raspoloženi nakon uspješne radionice u 20.00 sati okupili smo se oko zajedničkog stola ispijajući pjenušac dobrodošlice. Domaćini su se što se tiče vina dobrodošlice zaista potrudili ponuditi nam različita i jako dobra vina koja su primjereno slijedila pjatance, a na samom kraju oduševili su nas plavcem koji rade od grožđa iz jednoga manjeg vinograda na otoku Visu. Na prvom su pjatu Makarunova menija bile fete špalete odnosno sušenoga mesa koje se jede puno rjeđe od pršuta. Zatim je slijedio „morski pjat” s „carpacciom” od sipe, tartarom od škampi i njihovom varijantom „cevichea”. Sve je na „morskom pjatu” bilo vrlo lagano kako bismo pripremili nepce za konkretnije zalogaje kao što je prava klasična riblja juha. Kada kažem prava riblja juha, mislim na juhu skuhanu s kvalitetnom ribom i s malo riže. Odlično nas je zagrijala u ove jesenske prohladne večeri i noći. „Signature dish” ovog restorana, za sada jedinog u Splitu učlanjenog u Chaine des Rottisseur, su naravno makaroni po kojima je i dobio ime. S obzirom da je Jurica Farac, naš Maître Restaurateur, podrijetlom iz Žrnova na Korčuli, posvetio je svoj restoran toj najpoznatijoj otočkoj spizi. Makaroni se tradicionalno rade kao riblji i kao mesni omatanjem tijesta oko igle za pletenje, a rade ih tri starije žene, naravno sve Korčulanke iako sa splitskom adresom. Naši su makaroni bili mesni u izvrsnom goveđem šugu koji je bio toliko fin da su svi bili oduševljeni. Nakon toga je slijedio još jedan „morski pjat” na kojem je bio komad svježeg zubatca u kojem se još osjećalo more s kupusom na tabak, što je također dio dalmatinske, a posebno korčulanske tradicije. Poanta je prvo nasjeckati kupus kao duhan odnosno tabak, a zatim ga skuhati s krumpirom i puno začina. Na pjatu su također bile i male okruglice palente. U „Makarunu” se jako ponose mesom koje im iz Vlaške nabavlja mesar s mesnicom u susjedstvu restorana i iznenadili su nas s vrlo finim ramstekom. Ispekli su ga malo više od pola, taman da ostane sočan, podatan i fino zadimljen jer su ga kao i ribu pekli na gradelama. (Jedan je od aduta restorana što jedini ima gradele na „karbun” odnosno na drveni ugljen u strogom centru Splita.)

Restoran „Makarun” potvrdio se kao odličan izbor za našu gurmansku udrugu prvenstveno zbog izbora namirnica. Oni zaista nabavljaju najbolje namirnice u Splitu i okolici, a njihov „chef” Ivan Planinić se vrlo jednostavno, ali uspješno odmiče od tradicije dokazujući se svakim pjatom kao odličan majstor kuharskog zanata. Sve što je skuhao bilo je ukusno i vrlo pamtljivo. Osobno volim jednostavnu kuhinju, ali njemu se duboko klanjam jer uspijeva naoko jednostavan recept nadograditi do razine da bude vrhunskog okusa. U tandemu s glavnim konobarom Stipom Tadićem, koji ima ulogu i „sommeliera” koji zapovijeda servisom, večera je protekla bez imalo trzavica u jako profesionalnom, ali i u vrlo opuštenom ozračju.

Odličan domaćin koji nas je neformalno vodio kroz pjatance večere bio je Marko Terzić, suvlasnik restorana koji je zamijenio Juricu Farca koji se baš na dan naše večere razbolio.

Na večeri u nedjelju navečer, dan prije „Dinner Amicala” kada smo imali završni sastanak i dogovarali gore opisanu večeru, otkrio mi je kako su uspjeli dobiti dopuštenje za gradele na pravu vatru usred stare gradske splitske jezgre, gdje su inače zabranjene. Zabranjene su zbog dima, a oni su naučili kako eliminirati dim. Neću vam otkriti tu tajnu, a da odlično funkcionira, probao sam pekući ribu u četvrtak navečer u Vodicama. Svakom tko me osobno dođe pitati za to jednostavno čudo koje itekako može pomoći spravljanju gradela tamo gdje ima i susjeda, rado ću otkriti tu jednostavnu i jeftinu metodu.

Kuhari su uobičajeno vrlo dvojbeni slastičari, no naš se „chef” i tu pokazao kao neprikosnoveni znalac zasladivši večeru s jako finim kolačem koji su nazvali „nedovršeni Makarun kolač“. Bijelu čokoladu pomiješanu s maskarponeom i šumskim voćem servirao je na „crumbleu” od keksa, suhih smokava i prepečenih badema. Bez obzira na ime, našu je večeru dovršio na najbolji mogući način.

Napisao: Radovan Marčić

Snimci: Chaine des Rotisseurs Croatia

Menu možete preuzeti niže.

Preuzimanja

Makarun - menu.pdf

Galerija

Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo Gallery photo

Cookie policy

Chaine.hr koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Prihvaćam sve