Edukacije i natjecanja

Recepti naših chefova: "Kod Kapetana", Hvar: Hvarska gregada

Uz rivu i šetalište na zapadnoj stani luke, s pogledom od Trga sv. Stjepana s Arsenalom do Franjevačkog samostana, Jurica Tomičić (Maître Restaurateur) od dana kada je otvorio ovaj restoran ne odustaje od svojih kulinarskih zamisli i ne popušta najezdi trendova. Na meniju restorana nalaze se dalmatinska jela koja, svako za sebe, pričaju svoju priču.

Od najboljih komada mesa chef Bartul Bašić, s odlično uigranom ekipom u kuhinji, priprema pržolice i pašticade onako kako su se pripremale odavna. I upravo je u tome tajna popularnosti ovoga restorana – nudi autohtono, bez imalo šminke i lažnih okusa. O ribi da i ne govorimo: u restoran dolaze ravno iz mreža hvarskih ribara, a Kod Kapetana se jedu i već zaboravljeni riblji komadi za koje mnogima nije jasno zašto su izgnani iz većine drugih restorana. Tako se s gradela mogu kušati slatki kanjci i kantari izvađeni iz mora u istoj mreži sa šampjerićem kojem se svi opravdano klanjaju. Sve ispečeno, bilo mesno ili iz mora, poslužuje se s domaćim sezonskim povrćem, a ako je potrebna preporuka: svakako kušajte nadaleko poznatu Hvarsku gregadu gazde Tomičića.

 Pogledajte video!

HVARSKA GREGADA (za 5 osoba)

Sastojci: 

  • 1,2 kg miješane ribe, školjki i rakova
  • 150 ml maslinova ulja
  • 3 velike glavice luka
  • 4 srednje velika krumpira
  • 700 ml ribljeg temeljca
  • 1 žlica kapara
  • 2 lovorova lista
  • 3 prstohvata soli 
  • 1 prstohvat papra
  • 2 žlice svježe sjeckanog peršina

Postupak:

Nasjeckajte luk. Krumpir ogulite i narežite na kriške. Na zagrijano ulje dodajte luk i miješajte pet minuta na jakoj vatri. Potom po luku rasporedite krumpir i dinstajte nekoliko minuta.  

Kada krumpir i luk omekšaju, dodajte vodu i protresite zdjelu (jelo se ne smije miješati da se sastojci ne raspadnu). Poklopite. Nakon pola sata, kada je krumpir gotovo kuhan, dodajte ribu narezanu na komade, poklopite zdjelu i kuhajte još deset minuta. Potom dodajte meso školjki i rakove pa kuhajte još nekoliko minuta. Posolite, popaprite i posipajte sjeckanim peršinom. Na kraju još pokapajte maslinovim uljem.  

Jurica Tomičić, Maître Restaurateur

Bartul Bašić, chef

Cookie policy

Chaine.hr koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Prihvaćam sve