Edukacije i natjecanja

Recepti naših chefova: Rižoto s kobasicama i crvenim radičem

Četvrti video iz serije „Recepti naših chefova” snimili smo u Istri, nedaleko od ceste Pula –Fažana u mjestu Valbandonu u restoranu i hotelu Alla Beccaccia. Naziv beccaccia potječe iz talijanskoga jezika i znači šljuka pa i sam naziv restorana potvrđuje da se u njemu majstorski priprema divljač. Signature dish, tj. „jelo s potpisom” restorana jest šljuka na palenti, što nije čudno jer je Josip Pino Radolović treća generacija lovaca, a Pino, kako zovu Josipa, majstor je u lovu na šljuke.

Restoran i hotel Alla Beccaccia odličan je primjer uspješnoga vođenja obiteljskoga biznisa koji kao menadžer vodi sin Marko (Maître Hotelier), a majka Jadranka, koja nam je pripremala rižoto, ima glavnu riječ u kuhinji restorana. Osim divljači u restoranu Alla Beccaccia svakako treba probati jela s odličnom domaćom tjesteninom kao što su ravioli s divljači, ravioli s gljivama ili domaća tjestenina s pršutom (koji kao i kobasice sami suše) i rukolom na bijelo te ravioli s gljivama. Pred gostima pripremaju jela pod pekom – cripnjom u kaminu koji dominira zatvorenim prostorom restorana (trenutačno svakako treba probati janjetinu), a od mesnih delicija treba izdvojiti fiorentinu, juneći biftek s tartufima i Black Angus Ribeye na žaru.

Pogledajte video!

Restoran i hotel Alla Beccaccia idealno je mjesto za odmor vikendom jer se uz staru obiteljsku kuću u novoj građevini nalazi manji hotel, a svi su objekti okruženi predivno uređenim parkom površine 5000 m2.

Restoran i hotel Alla Beccaccia jedan je od domaćina prvoga hrvatskog Grand Chapitre koji će se održati od 30. rujna do 3. listopada ove godine, a do trenutka kada odlučite navratiti u ovu obiteljsku oazu, pokušajte kod kuće pripremiti rižoto od radiča.

Rižoto s kobasicama i crvenim radičem

(za četiri osobe)

200 g crvenog radiča

150 g luka

200 g polusuhe istarske kobasice

50 ml maslinova ulja

1 manji peperončin (ljuta papričica)

400 g (4 šalice od kave) riže

100 ml malvazije

500 do 1000 ml goveđeg temeljca

100 g parmezana

sol i papar

50 g maslaca

Sitno nasjeckajte glavicu luka i radič tako da odvojite stapke od lišća. S kobasice maknite kožu i narežite je kao da je mrvite nožem. U dublju zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i izmrvljeni peperončin. Potom dodajte nasjeckani luk, malo dinstajte i dodajte kobasicu te prepržite. Nakon toga dodajte prvo stapke radiča jer su tvrđe i dulje će im trebati da se skuhaju. Zatim dodajte rižu, malo je prepržite pa sve prelijte vinom. Kada alkohol ispari, ulijte malo goveđeg temeljca. Poklopite posudu pa nakon otprilike pet minuta promiješajte. Redovito dolijevajte temeljac dok ga riža kuhajući se upija. Naribajte tri četvrtine (¾) parmezana. Ostatak narežite na tanke kriške (to se može učiniti i uz pomoć gulilice za povrće). Kada riža postane al dente (pod zub), dodajte naribani parmezan. Nekoliko minuta prije nego što je rižoto skuhan, dodajte i listove radiča. Zatim posolite i popaprite. Prema potrebi podlijte s još temeljca da rižoto bude kremast i na kraju dodajte maslac te promiješajte. Poklopite posudu, pustite da miruje nekoliko minuta, rasporedite rižoto po tanjurima i pospite ga narezanim parmezanom. Na kraju sve ukrasite s malo narezanih listića radiča.

Chefica: Jadranka Radolović