O nama

Chaîne nekad i danas

  Godine 1248. Francuski kralj Luj IX. osnovao je ceh Ayeurs, trgovaca, šegrta i majstora u pečenju gusaka, s ciljem napredovanja u tehnici i kvaliteti pečenja.

  1509. Tijekom vladavine Luja XII. udruženje ražnjara širi se na one koji na ražnju peku i druge vrste mesa i peradi te preuzima ime Rôtisseurs.

  1610. Kralj Luj XIII. dodijelio je udruženju kraljevsku listinu i grb koji se upotrebljava i danas. Grb je omeđen dvama lancima, jedan predstavlja članove u struci, a drugi s većim karikama entuzijaste, ljubitelje udruženja. Među lancima je naziv udruženja i obje temeljne godine osnivanja ceha – 1248. i godina njegove obnove 1950. U sredini znaka je crveni štit s dvama prekriženim ražnjevima i četirima alatkama za probadanje slanine, a po rubu štita su stilizirani plamičci koji simboliziraju zemaljsku vatru. Između ovoga grba – štita i lanaca umetnuti su zlatni cvjetovi ljiljana na modrom srednjem polju grba.

  1793. Više od četiri stoljeća od osnutka udruženje je razvijalo kulinarska umijeća i kultiviralo kuharski zanat, ali pod utjecajem Francuske revolucije 1793. godine prestaje postojati.

  1950. O Uskrsu veliki gurmani dr. Auguste Becard (istraživač i znanstvenik na polju medicine), poznati novinari Jean Valby i Maurice Sailland Curnonsky (zvan Princem gastronoma) te chefovi Luis Giraudon (specijalist za ražnjeve i jela s roštilja) i kuharski majstor Marcel Dorin prisegnuli su da će obnoviti stoljetnu tradiciju nekadašnje bratovštine te su ustanovili suvremenu udrugu štovatelja i strukovnih gastronoma. Confrerie de la Chaîne des Rôtisseurs osnovali su 3. kolovoza 1950.

  1963. U Parizu je 2. rujna osnovana i posebna sekcija Chaîne des Rôtisseurs specijalizirana za vina, rakije, likere, piva i mineralne vode u svijetu L’Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs (OMGD).

  2008. Osnovana je Association Caritative de la Chaîne des Rôtisseurs, dobrotvorna udruga za pomaganje potrebitima.

  2017. Osnivanje Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

  Danas:

  • prisutni u 80 država na 5 kontinenata
  • više od 25 000 članova
  • 18 000 članova amatera, entuzijasta i ljubitelja gastronomije
  • 7000 uglednih profesionalaca koji obuhvaćaju sve gastronomske djelatnosti
  • kuhari i sommelieri iz više od 2200 restorana diljem svijeta, uključujući poznata imena iz gastronomskog svijeta
  • više od 200 međunarodnih konferencija iz područja cateringa
  • više od 200 uglednih fakulteta, hotela i kulinarskih škola
  • više od 250 vinograda iz najljepših vinskih regija svijeta