O nama

Chaîne nekad i danas

  Godine 1248. Francuski kralj Luj IX. osnovao je ceh Ayeurs, trgovaca, šegrta i majstora u pečenju gusaka, s ciljem napredovanja u tehnici i kvaliteti pečenja.

  1509. Tijekom vladavine Luja XII. udruženje ražnjara širi se na one koji na ražnju peku i druge vrste mesa i peradi te preuzima ime Rôtisseurs.

  1610. Kralj Luj XIII. dodijelio je udruženju kraljevsku listinu i grb koji se upotrebljava i danas. Grb je omeđen dvama lancima, jedan predstavlja članove u struci, a drugi s većim karikama entuzijaste, ljubitelje udruženja. Među lancima je naziv udruženja i obje temeljne godine osnivanja ceha – 1248. i godina njegove obnove 1950. U sredini znaka je crveni štit s dvama prekriženim ražnjevima i četirima alatkama za probadanje slanine, a po rubu štita su stilizirani plamičci koji simboliziraju zemaljsku vatru. Između ovoga grba – štita i lanaca umetnuti su zlatni cvjetovi ljiljana na modrom srednjem polju grba.

  1793. Više od četiri stoljeća od osnutka udruženje je razvijalo kulinarska umijeća i kultiviralo kuharski zanat, ali pod utjecajem Francuske revolucije 1793. godine prestaje postojati.

  1950. O Uskrsu veliki gurmani dr. Auguste Becard (istraživač i znanstvenik na polju medicine), poznati novinari Jean Valby i Maurice Sailland Curnonsky (zvan Princem gastronoma) te chefovi Luis Giraudon (specijalist za ražnjeve i jela s roštilja) i kuharski majstor Marcel Dorin prisegnuli su da će obnoviti stoljetnu tradiciju nekadašnje bratovštine te su ustanovili suvremenu udrugu štovatelja i strukovnih gastronoma. Confrerie de la Chaîne des Rôtisseurs osnovali su 3. kolovoza 1950.

  1963. U Parizu je 2. rujna osnovana i posebna sekcija Chaîne des Rôtisseurs specijalizirana za vina, rakije, likere, piva i mineralne vode u svijetu L’Ordre Mondial des Gourmets Dégustateurs (OMGD).

  2008. Osnovana je Association Caritative de la Chaîne des Rôtisseurs, dobrotvorna udruga za pomaganje potrebitima.

  2017. Osnivanje Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska.

  Danas:

  • prisutni u 80 država na 5 kontinenata
  • više od 25 000 članova
  • 18 000 članova amatera, entuzijasta i ljubitelja gastronomije
  • 7000 uglednih profesionalaca koji obuhvaćaju sve gastronomske djelatnosti
  • kuhari i sommelieri iz više od 2200 restorana diljem svijeta, uključujući poznata imena iz gastronomskog svijeta
  • više od 200 međunarodnih konferencija iz područja cateringa
  • više od 200 uglednih fakulteta, hotela i kulinarskih škola
  • više od 250 vinograda iz najljepših vinskih regija svijeta

         Cookie policy

         Chaine.hr koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

         Prihvaćam sve