Restorani

Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske

Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske

Ivan Jug (Maître Sommelier), suvlasnik i glavni sommelier Noela, prvog i za sada jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske, koje se održalo u Opatiji, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske 2020./2021.

Uz Ivana Juga, na prvenstvu koje je organizirao Hrvatski sommelier klub pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, u finalu su se natjecali drugoplasirani Josip Orišković i trećeplasirana Monika Neral.

– Natječem se od 2010. godine i nekoliko puta sam se pripremao i osvajao titule, a nikada nije bilo lako, pa tako ni ovaj put. Bio je prilično zahtjevan teorijski dio, a za finale moraš biti spreman ne samo znanjem nego i mentalno. Od 30 sommeliera 12 nas je ušlo u polufinale, a kakva je bila konkurencija govori činjenica da se Siniša Lasan koji je 11. sommelier Europe nije plasirao u finale. To mi je žao, ali oduševljen sam koliko su drugi bili spremni. Pogotovo mladi, što mi je izuzetno drago. Toliko se entuzijazma, znanja i volje vidjelo u tim mladim ljudima koji su potpuno zagrizli u materiju da sam na početku čak i sumnjao hoću li se plasirati u polufinale, a kamoli osvojiti prestižnu titulu – kaže Ivan Jug, koji je 2018. godine također bio prvak Hrvatske, nositelj je i titule Advanced Sommeliera koju je dobio uspješnim polaganjem ispita na Court of Master Sommeliers, najutjecajnije svjetske organizacije za certificiranje sommeliera, a ujedno je i prvi hrvatski certificirani sommelier za sake.

– Biti sommelier je zahtjevan segment ugostiteljstva. Moraš imati enciklopedijsko znanje, dobro obaviti tejstinge naslijepo, upotrijebiti sav šarm, osvojiti suce i nastupom… Za natjecanje sam se vrlo ozbiljno spremao s cijelim timom ljudi. S dvoje ljudi sam vježbao tejstinge naslijepo, s jednim čovjekom sam brusio teoriju, s dvoje praktični dio. Čak sam angažirao i glumca iz kazališta jer biti sommelier ne znači samo otvoriti bocu, natočiti vino i vrtjeti čašu. Osim velikog poznavanja vina i općeg znanja, potrebno je imati i nastup, znati kako se kretati, govoriti, ovladati tehnike disanja, znati kakvu mimiku lica treba imati pred ljudima kojima pričaš o vinu i tumačiš njegove karakteristike.

Ja to radim iz ljubavi i sad se spremam za svjetsko prvenstvo sommeliera u Francuskoj, pa europsko prvenstvo u Srbiji. To mi je izazov, želim na ta dva natjecanja predstavljati Hrvatsku i sebe. Osjećam se spreman ostvariti značajniji rezultat. Kad završe natjecanja, vrlo rado bih bio mentor mlađima jer, kao što sam rekao, oduševili su me i iznenadili svojim interesom. Mnogo znam, ali i iskustvo je nenaplativo. Moj je moto: nema odustajanja – kaže najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug.

Veselimo se da ćemo na našim druženjima u restoranu Noel uskoro imati priliku ponovo se uvjeriti u umijeće Ivana Juga koji majstorski uparuje vina s finim jelima chefa Brune Vokala.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Noel i Facebook

Galerija

Gallery photo Gallery photo

Cookie policy

Chaine.hr koristi kolačiće (eng. Cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice, slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Prihvaćam sve