Baranja u rujnu, 8.9.2023.

Karanac, pitoreskno mjesto u srcu Baranje, bilo je mjesto radnje gdje smo proteklog petka održali naš 9. Dîner amical ove godine u etno restoranu Baranjska kuća.

Domaćin večeri bio je g. Stanko Škrobo u glavnoj ulozi kuhara, te predstavnici Vinum Academicum, g. Berislav Andrlić i enolog g. Josip Mesić. Prije nego smo krenuli na prvi slijed, gospodin Vladimir Škrobo, otac Stanka, odveo je goste na putovanje kroz “Ulicu zaboravljenog vremena”. U toj čarobnoj rekonstrukciji prošlih vremena, uz čašicu rakije, posjetitelji su imali priliku čuti priče o starim zanatima i životu kako je nekad bilo.

Prvi slijed započeli smo na terasi restorana, gdje smo uživali u kombinaciji tri različita kulena i hrskavog baranjskog čipsa (topli čvarci), stvarajući savršen spoj tradicije i modernog okusa. Zatim smo se preselili u autohtonu tradicijski uređenu unutrašnjost restorana.

Sljedeće nam je servirana je juha od fazana koja je oduševila svojom bogatom aromom i sofisticiranim okusom, a kuhala se više od 5 sati. Kao prvi dio glavnog jela uživali smo u obrazima crne svinje koji su bili pravi delikatesni užitak, pripremljeni s ljubavlju i pažnjom.

Nastavili smo s divljači, gdje smo imali priliku kušati file jelena, koji je bio vrhunski pripremljen i donio jedinstven okus prirode na tanjur.

Večer je završila s Baranjskim slasticama koje su spravljene prema tradicionalnim receptima baranjskih domaćica koji su se prenosili s koljena na koljeno.

Naravno, ništa ne može nadmašiti dobru večer bez vina, a predstavnici vinarije Vinum Academicum, gospodin Berislav Andrlić i enolog Josip Mesić, pobrinuli su se za to. Ponudili su četiri različite sorte vina: Graševinu, Chardonnay, Merlot i bijeli Pinot, što je doprinijelo bogatom okusu i ugođaju večeri.

S ukupno 33 sudionika, naše druženje u Karancu bilo je i prilika da se ljudi povežu, podijele priče i uživaju u jedinstvenom doživljaju koji spaja tradiciju i suvremenu kulinarsku umjetnost.

Hvala domaćinima, obitelji Škrobo, te predstavnicima Vinum Academicum, na iznimnoj večeri koja će ostati urezana u sjećanju svih prisutnih. Karanac je još jednom dokazao da nudi ne samo prekrasnu prirodu već i bogatu gastronomsku kulturu koja privlači ljude iz cijelog svijeta.