Riječ predsjednika

Dragi ljubitelji dobre hrane, gurmanskih navada i finih kapljica, nakon temeljitih priprema i utemeljenja hrvatske podružnice međunarodnoga gastronomskog društva Chaîne des Rôtisseurs u kolovozu 2018. godine, broj naših članova povećava se iz dana u dan, a svakog mjeseca naše se bratstvo okuplja, upravo kod naših uvaženih članova, kako bi uživalo u ukusnoj hrani, otkrivalo nove okuse, teksture i kombinacije te kušalo odlična vina i maslinova ulja.

Iza nas stoji stoljetna tradicija umijeća pripremanja autohtonih jela, proizvodnje vina ovjenčanih medaljama na međunarodnim sajmovima te maslinovih ulja koja su stručnjaci proglašavali najboljima na svijetu. To je bio i jest naš temelj, odskočnica na kojoj ne mislimo stati. Dapače. Našim ulančavanjem (chaîne, na francuskom znači lanac) i zasluženim sjedanjem za zajednički stol jačamo svijest o gastronomskim, enološkim i maslinarskim dostignućima naše zemlje, doprinosimo njihovu napretku i širimo glas o njima diljem svijeta. Osnivanjem hrvatskoga ogranka Chaînea uključili smo se u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva i zajedničkim snagama streme ka još boljem.

Posebna misija hrvatske podružnice Chaîne des Rôtisseurs bit će omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da u specijaliziranim školama unaprijede svoje znanje te da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima (Junes Chef Rôtisseurs i Junes Sommeliers).

U vrijeme nastanka udruženje Chaîne des Rôtisseurs bilo je lanac francuskih pečenjarnica, majstora pečenja gusaka na ražnju i od XIII. stoljeća promiče kulturu blagovanja, povezuje profesionalce iz svijeta kulinarstva, ali i brojne gastro entuzijaste. Sjedište je udruge u Parizu, a svaka država članica (Bailliage) ima vlastito sjedište s predsjednikom (Bailli), odgovornim za razvoj Chaînea u vlastitoj zemlji. To podrazumijeva i redovito organiziranje sastanaka i okupljanja članova u restoranima i vinarijama profesionalnih članova te priređivanje godišnje svečane večere (Chapitre), na kojoj se prihvaćaju novi članovi te dodjeljuju priznanja. Članstvo u Chaîneu omogućava sudjelovanje na sličnim sastancima bilo gdje u svijetu, kao i posjećivanje restorana, članova udruge, ma gdje se nalazili. Udruženje Chaîne des Rôtisseurs prisutno je u 80 država na pet kontinenata i broji više od 25.000 članova.

U svim tim djelatnostima naša mrežna stranica predstavlja neku vrst virtualne trpeze – na njoj se nalaze sve informacije vezane uz našu djelatnost, zanimljive priče o našim članovima, njihovim restoranima, vinogradima, podrumima, maslinicima… Ona je i mjesto na kojem nam možete prenijeti svoje sugestije, primjedbe i ideje.

Pridružite nam se!

Dalibor Greganić, Bailli Délégué du Bailliage National