Božićni objed u restoranu Zinfnadel’s

U predivno blagdanski ukrašenom prostoru restorana Zinfandel’s u Esplanade Zagreb Hotelu članovi Udruge Chaîne des Rôtisseurs i njihovi gosti proveli su na blagdanskom ručku nezaboravne trenutke uz fina jela velike majstorice kuhinje chefice Ane Grgić Tomić (Maître Rôtisseur) popraćena odličnim vinima te uz besprijekorni personal predvođen Maître d’hotel Stjepanom Okunom.

Zinfandel’s je prvi restoran u Hrvatskoj koji je, nedavno, dobio prestižno priznanje – zelenu Michelinovu zvjezdicu za rad u korist održivosti i odgovorne gastronomije. U Esplanade Zagreb Hotelu (direktor Ivica Max Krizmanić, Maître Hôtelier) 2018. godine održana je inauguracijska svečanost i gala večera Udruge Chaîne des Rôtisseurs.

Početak uz mjehuriće

Druženje (nakon provjera kovid-potvrda i uz poštivanje svih epidemioloških mjera) započelo je kako i treba: uz mjehuriće koji su se marljivo kovitlali u čašama, jer točio se pjenušac Vinarije Tomac Diplomat.

Članove i goste Udruge – a pridružila su nam se gospoda iz austrijske te francuske ambasade i hrvatskih ministarstava – pozdravio je Dalibor Greganić, Bailli Delegue du Bailliage National, naglasivši kako mu je (kao i svima nama) iznimno drago da je Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, unatoč svim preprekama, a uz poštivanje epidemioloških mjera, uspio ove godine održati više manjih i dva velika događaja: predivan put u Dubrovnik, kada se posjetilo Komarnu i otok Šipan, te najznačajniji događaj Udruge: Grand Chapitre u Rovinju. A za iduću se godinu, naglasio je Greganić, planira još više. Radi se na prvoj knjizi u izdanju Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska – knjizi o kulenu, i u njenu realizaciju uključit će se svih pet slavonskih županija. Potom, Udruga u suradnji s Turističkom ugostiteljskom školom iz Splita planira natjecanje mladih kuhara članova Chaînea (Concours des Jeunes Chefs Rôtisseurs), organizirat će se „Gurmansko krstarenje“ kojim će se obići članove Udruge na otocima i još mnogo toga.

Sljedovi jedan bolji od drugoga

I dok su članovi i njihovi gosti sjedali za stol uživajući u aromatiziranom domaćem maslacu koji se glatko razmazivao po odličnim domaćim kruhovima, već se točilo prvo vino – Sivi Pinot Vinarije Krauthaker iz Kutjeva, uz koje je na tanjure stigao prvi slijed: buča, tartuf, velouté od larda s indijskim oraščićima i timijanom.

Drugo je jelo iznenadilo okusom, ali i smjelošću kombinacije: chefica Ana Grgić Tomić pripremila je tripice od bakalara u umaku od kulena (proizvođača Zvonimira Jelića) i začinskog bilja s dodatkom bamije. Istok, zapad, sjever, jug… sve se fantastično spojilo na tanjuru i izazvalo oduševljenje, koje su dodatno potaknuli gutljaji Malvazije Vinarije Kozlović.

Za treći slijed na tanjure je stigao „mali paket“ – file dimljenog romba umotan u kratko grilani list kelja, a pored toga ljutika. Robusni list sačuvao je nježno riblje meso koje se topilo u ustima, a vino Pošip Stina, Jako Vino s Brača savršeno se sljubilo s tim jelom.

Mali predah prije glavnog jela

Prije glavnog jela uvijek je malo dulja pauza jer treba više vremena za njegovu pripremu, što je za dobrodošlicu iskoristio Radovan Marčić (Consellier Gastronomique National), naglasivši kako mu je iznimno drago da se ovakvo blagovanje održava upravo u Esplanade Zagreb Hotelu jer Udruga tako promiče obnovu običaja da se blagdanima blaguje u hotelskim restoranima. A Zagrepčanima je Esplanade uvijek na prvom mjestu, kao i njezin restoran, jer je taj hotel već 96 godina simbol savršenog smještaja i odlične ponude jela i pića.

Uz glavno jelo – USA Striploin s usoljenom ciklom, nekoliko kapi ulja od bora, pinjolima i crnim češnjakom (posebno fermentirani češnjak), točilo se, kako to mora i biti, moćno vino: Cabernet Sauvignon Korlat, Badel 1862. Benkovac. Riječi su suvišne: meso mekano k’o putar uz priloge koji su se nenametljivo međusobno nadopunjavali. U cijeloj dvorani nije bilo tanjura na kojemu je ostao komadić.

Slatko na kraju

Slatko na kraju došlo je gostima u dva, odnosno tri oblika – ako računamo i odličnu Graševinu Principovac, Iločki podrumi. Naime, kao dar svaki je član dobio knjigu Život u pričama – snažne žene snažnim ženama izdavača Profil Klet. Odlično ilustrirana slikovnim pričama autorice Mirne Sišul mami da je se uzme u ruku. To jedinstveno izdanje kratkih priča renomiranih spisateljica koje je u povodu blagdana okupila izdavačka kuća Profil Klet predstavila je Petra Stipaničev Glamuzina, direktorica uredništva te izdavačke kuće.

„Uza sve divne projekte i velike izazove, naša nastojanja i želje, na kraju dana ostaje nam samo ono najljepše u nama – radost i zahvalnost, povjerenje i bliskost, osmijeh i zagrljaj koje imamo jedni za druge“, stoji na omotnici knjige, a uz slatke zalogaje deserta, Mille foile od heljde, s kestenom, pjenom od tonke i čokoladom, čestit Božić i sretnu Novu godinu zaželjeli su si svi članovi i njihovi gosti, pljeskom nagradivši članove Esplanade Zagreb Hotela i restorana Zinfandel’s koji su nas majstorski ugostili.

Tekst Sunčana Barušić

Snimke Tea Mardešić