Čestitka predsjednika

Dragi prijatelji, dragi članovi Hrvatskog gastronomskog udruženja Chaine des Rotisseurs,

sretan vam Uskrs blagdan u kojem se uvijek slavilo obilje, novo svjetlo, nova nada, uskrsnuće koje je došlo nakon teške patnje i muke. Mi ove najteže dane upravo prolazimo. Prasak nekog velikog meteora, pandemije za sad neukrotivog virusa, razorni potres sve nas je ovo snašlo u zadnjih nekoliko mjeseci, u zadnjih nekoliko tjedana kada smo bili prisiljeni sva naš planirana putovanja, sve naše planiranje večere i uvijek lijepa druženja za stolom otkazati. Prolazimo kroz muku i patnju, ruše nam se planovi, nadanja, mnogim nama Zagrepčanima doslovno krovovi i zidovi u svakodnevnoj neizvjesnosti od podmuklog virusa.

No ovu nedjelju moramo i možemo doživjeti kao nadu i bolje dane koje nam predstoje. Moramo biti strpljivi jer je  spasenje baš kao u tradiciji svetkovine pred nama.

Ni u jednom trenutku nismo prestali misliti na sve naše članove, smišljati što ćemo i kako ćemo u tim budućim ponovnom dobrim vremenima kojima se nadamo da će uskoro doći. Nama gurmanima itekako nedostaje sve ono zbog čega smo se okupili u hrvatskom Chaineu i sa zebnjom gledamo naše prijatelje profesionalce što se s njima događa. Morati ćemo im pomoći da ponovno otvore svoje restorane, svoje hotele, da počnu prodavati svoja vina i maslinovo ulje.

Osim snažne ljudske podrške na našem sajtu objavljujemo napise što se s njima događa u ovo nedoba i kako se nose s pošasti u kojoj ih je nenadano dohvatila.

Pozivam vas sve da čim to bude moguće budemo prvi gosti u njihovim restoranima, njihovim konobama i podrumima. Trenutno možemo našim prijateljima i poznanicima bez obzira bili članovi ili ne preporučiti, nagovarati da od naših čalnova vinara i maslinara kupuju njihova vina i ulja jer ih oni mogu slati dostavom. Čim ponovo otvore, nagovorom i preporukom moramo pomoći našim članovima vlasnicima restorana, jer njihovi su gubici neizmjerni.

Osim naših budućih redovnih mjesečnih obilazaka dinamiziramo našu ugovorenu suradnju s vlasnicima VISA Premium kartice da čim bude moguće među prvima budu gosti u «našim» restoranima,  a sada da budu kupci vina i maslinova ulja.

Bili smo prisiljeni za godinu dana odgoditi našu do sada najveću gastronomsku svetkovinu, prvi hrvatski Grand Chapitre na Lošinju za koju smo imali utanačene sve detalje. U svibnju 2021. uvjereni smo da ćemo naš internacionalni gurmanski skup učiniti još boljim.

S nadom i mišlju o ponovo zdravim danima pred nama sve ono što smo morali odgoditi planiramo ostvariti od rujna nadalje. Nadamo se da će to biti mogući datumi našeg ponovnog okupljanja na Hvaru, krajem rujna, na Gurmanskom krstarenju od Dubrovnika do Splita u listopadu, pa onda odlaskom u Slavoniju… Planovi kao poticaj za dobru volju i vedrije raspoloženje!

Sretan vam Uskrs i iskrena nada u bolju i ponovno normalnu sutrašnjicu!

Vaš

Dalibor Greganić

Bailli Délégué de Croatie