Čudo od berbe grožđa i vina

Sasvim posebna berba grožđa u vrtu kultne terase Oleander uz kušanje prvih ekskluzivnih butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker

Koja li dobra fenomenološka i marketinška ideja. Imati restoran koji su nazvali po jednoj od najpoznatijih svjetskih sorti, usput dovinuti se s njime do bespogovorno najvećih mogućih gastronomskih visina na domaćoj restoranskoj sceni, pa potom ovu vinsku sortu zasaditi tako da se vidi kako raste kroz njegove prozore.

Upravo su to napravili u Esplanadi trsove zinfandela zasadili su na poznatoj, prostranoj terasi Oleander uz restoran. Prošle su godine imali prvu berbu tog grožđa, a da ga vinificira odabrali su opet jedno veliko ime. Možda i najpoznatijeg i najcjenjenijeg hrvatskog vinara Vladu Krauthakera. On je njegovao ovo vino i sada ga s Esplanadinim timom prvi put ponudio na kušanje.

Uz manji krug uzvanika (zbog mjera koje propisuje zaštita od kovida 19) održana je jedinstvena jesenska berba grožđa i predstavljanje prvog limitiranog izdanja butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom ovog legendarnog vinara. Upravo je on prije nekoliko godina hotelu poklonio loze zinfandela. „Danas se prisjećam početaka suradnje s hotelom Esplanade koja traje već više od 20 godina. U jednom od zajedničkih druženja došli smo na pomalo hrabru ideju da zasadimo trsove zinfandela, prve u ovom dijelu Hrvatske, kojima bismo dodatno naglasili ime čuvenog fine dining restorana Zinfandel’s. Da je ovaj spoj vinarstva i vrhunske gastronomije bio dobra ideja, potvrđuje nam činjenica da smo napunili simboličan broj butelja kojima suradnja zagrebačke Esplanade i hrvatskih vinara poprima jednu novu, plemenitu dimenziju. Ponosan sam što su upravo prestižni hotel Esplanade i direktor Ivica Max Krizmanić izabrali vinariju Krauthaker za stvaranje ove prekrasne hrvatske gastronomske priče”, rekao je vinar i enolog Vlado Krauthaker na ovoj jedinstvenoj vinskoj promociji. „Berbu 2019. odlikuje tamna crvena boja i okusi bobičastog voća, posebno maline, praćeni začinima poput đumbira, ružmarina i češnjaka s aromatičnim zadimljenim završetkom nalik duhanu. Vjerujem da će istinski ljubitelji vina prepoznati njegovu kvalitetu,” doda je opisujući vino epitetima struke.

Limitirano izdanje Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade i potpisom vinarije Krauthaker uvrstit će se na vinsku kartu restorana Zinfandel’s i bit će dostupno gostima po cijeni od 430 kn do isteka zaliha.

Ova vinova loza zaštitni znak Esplanadina restorana početkom 19. stoljeća prenesena je iz Dalmacije u SAD. Stoga je to vino simbol isprepletenosti kultura koje se susreću u kuhinji restorana Zinfandel’s. „Zinfandel je čuveno vino u svijetu koje već desetljećima izaziva pozornost kod potrošača, posebno Amerikanaca. Njegovoj popularnosti znatno je pridonio misterij podrijetla. Naime, kako su sve sorte koje se uzgajaju u Americi izvorno iz Europe, za sve osim zinfandela točno se znalo odakle potječu. Desetljećima su znanstvenici pokušavali razriješiti ovu enigmu. Tim znanstvenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu imao je sreće pronaći ovu sortu 2000. godine u Kaštelima pod nazivom crljenak kaštelanski. Pomoću DNK analize i uz suradnju kolega s UC Davis iz Kalifornije nedvojbeno smo dokazali da se radi o istoj sorti. Poslije smo pronašli dokumente koji pokazuju da je ova sorta uzgajana u Dalmaciji u srednjem vijeku pod nazivom tribidrag, a u 16. stoljeću bilo je to naše vino koje se u najvećim količinama izvozilo u Veneciju. Treba naglasiti da je u trenutku otkrića bilo svega dvadesetak loza u dalmatinskim vinogradima, a od tada do danas intenzivno ih razmnožavamo. Neki su vinari odmah započeli sa sadnjom ove sorte da bi je zajedničkim trudom spasili od zaborava, pa danas imamo brojne proizvođače tog grožđa i vina. Neki poput Krauthakera uspješno ga uzgajaju i u Slavoniji”, pojasnio je ovaj vinarski fenomen jedan od naših najvećih vinskih autoriteta, prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uz kušanje prvih butelja Zinfandela 2019. s etiketom hotela Esplanade, uzvanici su imali priliku sudjelovati i u jedinstvenoj jesenskoj berbi grožđa na terasi Oleander koju je predvodio g. Krauthaker.

Naš Maitre Hotelier,generalni direktor hotela Ivica Max Krizmanić tom je prilikom izgovorio ove riječi: „Jako me veseli što je naša prošlogodišnja berba i dugogodišnja suradnja s velikim hrvatskim vinarom Krauthakerom urodila plodom. Osoblje hotela brižno je njegovalo loze u našem malom vrtu i bili smo posebno ponosni i uzbuđeni kada smo vidjeli prve bobice. Tada se počela rađati ideja da bismo mogli imati vino s vlastitom etiketom. Čim smo čuli da nam stižu prve butelje, odlučili smo okupiti prijatelje hotela Esplanade, zajedno nazdraviti ovom uspješnom pothvatu i pritom se zabaviti u jesenskoj berbi u srcu Zagreba. Vino koje je vinarija Krauthaker proizvela za hotel izvrsne je kvalitete. Butelja nema mnogo, no sretni smo što je hotel dobio svoje prvo vino iza kojeg stoji lijepa priča o prijateljstvu, ljubavi prema gastronomiji i enologiji, kao i poveznica s restoranom. Vjerujem da će gosti restorana ove jeseni uživati u spoju zinfandela i jesenskih delicija s novog jelovnika”.

Okupljenima na terasi Oleander bio je ujedno i idealan povod za najavu novog, sigurni smo jako uzbudljivog jesenskog jelovnika restorana Zinfandel’s čiji koncept potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić, naš Chef RôtisseurOvom prilikom spravila je jako kreativne zalogaje promišljene da se idealno dopunjuju s Krauthakerovim vinima i zvijezdom događaja Esplanadinim Zinfandelom.

Nadamo se da će koja butelja ovog „čuda od vina“ ostati do prosinca, pa ćemo je otvoriti na našem Božićnom objedu.

Tekst: Esplanade marketinški tim i chaine.hr

Snimke: Arhiva Hotela Esplanade