Vinarija Kozlović čija su vina već ovjenčana mnogim domaćim i međunarodnim priznanjima i medaljama, na nedavnom ocjenjivanju vina za Vinistru osvojila je devet zlatnih medalja, njihova malvazija 2019. dobila je IQ za malvaziju, a odležani teran Santa Lucia Teran proglašen je šampionom. To je samo jedan od razloga da ako niste do sada, kušate njihova vina ili se uputite u Istru i posjetite jednu od najljepših vinarija na svijetu.
Nikome nije lako u ovim vremenima, ali dok neki očajavaju, drugi pokušavaju i uspijevaju u pandemijsko doba izvući ono najbolje što se može i novonastalu situaciju prebroditi pa čak i što bolje iskoristiti. Dobar primjer je vinarija Kozlović koju su iz tradicionalnog obiteljskog podruma (obitelj Kozlović bavi se vinarstvom od 1904-te godine), u jednu od najmodernijih vinarija, pretvorili Antonella i Gianfranco Kozlović (Professionnel du Vin).
– Kad smo shvatili da se zbog pandemije „zatvara“ cijeli svijet, i da se nećemo moći družiti s ljudima, što obožavamo, okrenuli smo se – sebi, posvetiti se onome što imamo. Odlučili smo analizirati, a onda i poboljšati, pa čak i promijeniti neke stvari u vinariji, u vinogradima, u podrumu, u našoj prezentaciji i ponudi i unijeti promjene u razmišljanjima kako želimo dalje poslovati i kako se želimo u budućnosti pozicionirati na tržištu. Svjesni smo da smo prepoznati, da smo od mnogih štovatelja dobrih vina zapamćeni, ali željeli smo našu ponudu skrenuti sa stereotipa pa gostima i kupcima pružiti nešto više, omogućiti im drukčiji način da dožive naša vina i uživaju u njima – rekla nam je Antonella Kozlović koju smo kontaktirali doznavši da je vinarija na ocjenjivanju za 27. Vinistru osvojila devet zlatnih medalja, dobila IQ za Malvaziju iz berbe 2019. i na što su najviše ponosni: u kategoriji odležanih terana titulu šampiona odnio je Santa Lucia Teran, novo i ekskluzivno vino iz single vineyard linije, čiji se izlazak na tržište očekuje kroz godinu dana.
Njegovanje terana
– Malvazija je našla svoje mjesto na tržištu i ugrabila dovoljno pažnje, muškat momjanski je stekao svoje obožavatelje, a teran je nekako previše zapostavljen. Stoga smo na našem najboljem položaju, Santa Luciji odlučili 2014. godine posaditi jednu količinu loze sorte teran s ciljem da dobijemo malo drukčije vino od onog na kojeg je od te sorte naviklo tržište. Jer svi, čim kažeš „teran“ u glavi imaju pojam trpkog, jakog vina koje udara u glavu od prve čaše i koje se pije uglavnom nakon obilnijeg jačeg obroka. Budući da su to mladi trsovi, nema puno prinosa – neki su dali čak i manje od kilograma po čokotu, a ovaj koji je osvojio titulu šampiona je iz berbe 2018. Grožđe smo brali u dva navrata: jednu smo berbu imali sredinom rujna, a drugu početkom listopada. Pokušali smo dobiti pravi omjer šećera i kiselina. Naime, da smo pustili grožđe da bude prezrelo, tada bi vino bilo previše kremozno, previše nalik na kompot, premoćno i s previše alkohola. Pokušali smo dobiti kvalitetno vino u kojem ljudi mogu uživati. Vino je odležavano u drvenoj bačvi 18 mjeseci a sada stoji u jednom malom inoxu. I bit će tako još jedno vrijeme. U boce ćemo ga puniti vjerojatno krajem ove godine i dalje pratiti u dozrijevanju. Na tržište ćemo ga pustiti u liniji Santa Lucia, odnosno zvat će se Santa Lucia Teran. Već imamo i etiketu, a iskorištavamo ono barem malo pozitivno što nam je donijela pandemija: nije nam hitno, pošto-poto ga staviti na tržište. U boce smo ga napunili jedino za ocjenjivanje na Vinistri. Htjeli smo vidjeti reakciju drugih. Naime, kad radiš neko vino, ti se kao vinar možeš „zaljubiti“ u njega. Ali, razmišljali smo, možda se varamo, možda drugi stručnjaci neće biti tako oduševljeni njime. Izuzetno smo ponosni da smo od stručnjaka dobili potvrdu svog rada, pa neka to vino i dalje lijepo odradi svoje u podrumu i postane naša perjanica u crnim vinima – objasnila je ponosno Antonella Kozlović napominjući da je zlatnu medalju na ocjenjivanju za Vinistru osvojio i njihov destilat: Lacrime, kristalno čista rakija komovica koja je proizvedena od dropa muškata momjanskog u čijem se slatkastom bouquetu pored bogatstva momjanskog muškata raspoznaje i prijatan voćni miris.
Vjetar u leđa
U vinariji Kozlović upravo su završili punjenje terana u magnum boce (1,5 l) koji će nakon kratkog odležavanja dobiti svoju etiketu i krenuti u prodaju. – Kao što sam napomenula, želimo promijeniti percepciju terana i dobiti od te sorte laganije, pitko, kako se kaže „svakodnevno“ vino, bez zelenih tanina koji mu daju težinu i trpkost. Oni koji su ga probali, iznenađeni su koliko je lagano, malo drukčije od onog terana na kojeg su navikli. Općenito, želimo se i dalje razvijati u proizvodnji vina. Na Santa Luciji zatravnili smo svaki drugi red, eksperimentiramo s rezidbom, smanjujemo prinose, trudimo se u podrumu… Najgore je prepustiti se očaju i negativnosti. Onda su ti svi krivi, stalno se sluša kako nitko ne pomaže, nitko ne mari. Vrlo smo brzo postali svjesni da si stalnim trudom i napredovanjem moramo osigurati osnovno za život, a onda su svi poticaji i nagrade koje dobivamo potvrda da smo na dobrom putu, to nam je bonus koji nam daje vjetar u leđa da krenemo ka još boljem – dodala je Antonella Kozlović.
Vina i destilat vinarije Kozlović (na tržište je nedavno izašla Malvazija 2020.) možete odabrati i naručiti on-line na adresi www.kozlovic.hr a zašto ne navratiti u Momjan, u Vale u Vinariju Kozlović?
Vino i umjetnost
Ako niste bili u vinariji, svakako morate otići jer osim odličnih vina, pozitivne energije, bajne prirode i nasmijanih lica očekuje vas arhitektonsko remek-djelo. Naime, ova vinarija uvrštena je u monografiju Paula Bassa Sommelier Heaven i nalazi se u društvu arhitektonski najuspjelijih vinski podruma na svijetu!
– Od početka pandemije malo smo preuredili vinariju. Naime shvatili smo da ljudi više vole intimu, sjesti s društvom u kutak i neometano uživati u vinu i razgovoru, pa smo unutarnji dio prostora za degustacije pretvorili u lounge prostor. Maknuli smo visoke stolove i stolice i stavili niske stoliće, udobne fotelje, sjedalice. Doduše, čim smo preuredili, zatvorili su nas kad je uveden lockdown, ali doći će bolja vremena kad će ovaj prostor opet biti ispunjen dobrom energijom, razgovorom i smijehom. Ispod natkrivenog ulaza u vinariju sada smo postavili visoke stolove i stolice, tako da se degustacija održava isključivo na otvorenom s pogledom na našu Vallu i Kaštel. Još bolji pogled gosti imaju s našeg natkrivenog vidikovca, a trenutno za degustaciju koristimo i Teatro Felice kojeg smo napravili iz drugih razloga, ali oni će pričekati bolja epidemiološka vremena. Naime, oduvijek smo htjeli spojiti umjetnost, naročito glazbu i ispijanje vina, jer proizvodnja dobrih vina, kažu, također je umjetnost. U srpnju 2019. godine, na svjetski dan plesa organizirali smo humanitarnu akciju za Opću bolnicu Pula, Odjel pedijatrije. Bio je to koncert u vinogradu kada je solistica baleta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Marta Voinea s koreografijom Rossini Cards našu terasu ispred vinarije pretvorila u baletnu pozornicu. U glazbenom dijelu ovog događaja nastupio je još slovenski sastav Mascara Quartet s programom fado glazbe, tanga i starih španjolskih plesova. Bilo je divno, a mi smo odlučili napraviti mali amfiteatar i nazvati ga Teatro Felice gdje smo namjeravali redovito održavati takva divna druženja. Sve je stalo, takva će druženja još pričekati, a u Teatru Felice sada su jastuci i stolići, pa se degustirati vina može s predivnim pogledom uz pjesmu i ples prirode – rekla je Antonella Kozlović i napomenula da se, ako se odlučite posjetiti vinariju, svakako morate najaviti mailom na visit@kozlovic.hr ili telefonski na +385 52 779177. Otvorena je trgovina, a degustacije su isključivo na otvorenom od ponedjeljka do subote rade od 10 do 19 sati (nedjeljom ne rade).
Tekst: Sunčana Barušić
Fotografije: Dušan Đorđević