Dana 10. svibnja 2024. godine, u predivnom ambijentu hotela, restorana i vinarije Boškinac na otoku Pagu, održali smo Dîner Amical. Započeli smo uvodomo domaćina g. Borisa koji je srdačno dočekao goste i proveo ih kroz vinariji pruživši im uvid u bogatu enološku baštinu ovog poznatog vinogradarskog imanja.
Zatim smo se uputili u restoran gdje je novi stari chef Matija Bregeš za ovu prigodu pripremio poseban meni u šest slijedova, uparen s vrhunskim vinima.
Prvi slijed uključivao je mariniranu ribu iz dnevnog ulova posluženu s jabukom u maslacu, džemom od kapara, pjenom i gelom od domaće kvasine te emulzijom od bosiljka, a uparen je s vinom Hugel Gewurztraminer 2019.
Sljedeće jelo, nazvano “Dritin Vrt”, sastojalo se od terine i consomea od celera, sezonskog povrća iz vrta koje je bilo dehidrirano, svježe i ukiseljeno, te kreme od češnjaka. Ovo jelo bilo je upareno s vinom Boškinac Ocu 2021.
Treći slijed ponudio je dagnje s brokulom, crumble od ribljih čvaraka, mlaćenicu s listom smokve, korabicu i ikru pastrve, te kavijar, uz koje se služilo vino Bolfan Rajnski rizling 2015.
U četvrtom slijedu, gosti su uživali u baby sipicama s lažnim rižotom od ličkog krumpira i filmom od temeljca sipe, uparenim s Boškinac Reful 2019.
Peto jelo, paška janjetina, uključivalo je porbušinu i lopaticu paške janjetine, kremu od paljenog mladog luka, mrkvu mariniranu u ruti te emulziju mladog luka i jus. Ovo jelo bilo je savršeno upareno s vinom Boškinac Cuvée 2018.
Za desert, pastry chefica Marija Prša pripremila je biskvit od maslinovog ulja s kremom od limuna i meda, crumble od badema, kremu od fermentirane skute, sladoled od kadulje i kreker od jogurta, uz koje se služio Boškinac Prošek.
Večera je uključivala i amuse bouche, pred desert i petit fours, a za nas strastvene ljubitelje vrhunske gastronomije i vina, bilo je to predivno iskustvo.
Chaîne des Rôtisseurs zahvaljuje gazdama Mireli i Borisu, chefu Matiji Bregešu i cijelom timu Boškinca na izvanrednoj večeri i toplom gostoprimstvu.
Tomas Vukadin, Argentier