Dojmovi sa prvog Grand Chapitrea održanog u Rovinju 2021.

Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs po prvi je put početkom listopada u gradu Rovinju te atraktivnim destinacijama Istre organiziralo Grand Chapitre, međunarodno okupljanje domaćih i inozemnih članova.

Trodnevno je druženje započelo dobrodošlicom u restoranu Primi Terreni koji se nalazi u prizemlju Grand Park Hotela Rovinj, a zahvaljujući lijepom vremenu uživali smo na prostranoj terasi uz pjenušac, fina vina i ukusne zalogaje. To je ujedno bila i prilika za upoznavanje članova Chaîne des Rôtisseurs koji su nam pristigli sa svih strana svijeta.

Drugog su dana druženja naši gosti imali priliku jutro provesti ili na izletu brodom u Limski kanal ili na chef’s workshopu, radionici koju je održala naša počasna gošća, svjetski poznata Lidija Bastianich, rodom upravo iz Istre. O toj odličnoj radionici snimili smo zasebni video kojitakođer možete pogledati na našoj web stranici.

Oni koji su se odlučili za izlet brodom u Limski kanal nisu pogriješili: vrijeme nas je poslužilo pa se moglo uživati u ljepotama zaljeva, ali i čuti najzanimljivije priče vezane uz njega. Na kraju Limskog kanala nalazi se restoran Viking u kojemu su se članovi počastili finim vinima i odličnim jelima iz morskih dubina koje nudi Limski zaljev, ali i divotama iz kontinentalnog dijela Istre. Na povratku u Rovinj plovidbu brodom uveselili su odličan harmonikaš i promatranje razigranih dupina.

Drugo su jutro članovi opet mogli birati koja će blaga što ih nudi Istra bolje upoznati: jedna je grupa krenula na OPG Cadenela, dok je druga, u selu Ferenci posjetila OPG Fatorić, a potom Vinariju Matošević.

Na OPG-uCadenelačlanove je dočekao Andrea Lupieri koji sa svojom obitelji na 30 hektara uzgaja 6000 stabala maslina, većinom domaćih sorti. Njegova monosortnamaslinovo ulja, s eko-certifikatom, među najboljim usu ljima na svijetu, ovjenčana mnogim domaćim i međunarodnim nagradama. Članovi Chaîne des Rôtisseursa su u jednom od njihovih maslinika kraj Vodnjana uživali na radionici maslinova ulja.

Sjeverozapadno od Rovinja u selu Ferenci nalazi se jedno od rijetkih autohtonih samoodrživih imanja gdje su drugu grupu članova dočekali simpatični vlasnici Oriela i Đordano Fatorić te u svojstvu frontmena njihov zet Josip Gudelj. Članove su upoznali s autohtonim seoskim životom i imanjem na kojemu uzgajaju svinje, siju žitarice te melju svoje brašno, uzgajaju povrće, imaju voćnjake, vinograde, masline… Imali smo priliku uživati u plodovima njihova truda, jer sve što nude, sami proizvedu: sušene mesne finese – pršut, kobasice, salamin, pancetu, ombolo, vratinu, poslužene uz domaći kruh i rajčice iz njihova povrtnjaka. Gospođa Oriela je kao glavno jelo pripremila domaćeg peteha (pijetla) s fužima, a za desert kroštule i pandišpanj.

Nakon OPG-a Fatorić na povratku u Rovinjista se grupa članova uputila u Vinariju Matošević Ivice Matoševića, koji je zasigurno među vinarima najzaslužnijima za procvat istarske vinske scene. Prilikom našeg posjeta vinariji našli smo se usred radova poslije ovogodišnje berbe. Taj doživljaj kao i kušanje vina bili su posebno iskustvo za članove.

Pogledajte video:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video