Francuska u Esplanade Zagreb Hotelu

U zagrebačkom hotelu je gostovao francuski čokolatijer Claude Krajner i sa cheficom Anom Grgić Tomić održao masterclass i pripremio gala večeru

Unatoč pandemiji, a pridržavajući se svih epidemioloških mjera, Esplanade Zagreb Hotel bilježi nove uspjehe, dobiva značajne nagrade (među ostalima, restoran Zinfandel’s sa cheficom Anom Grgić Tomić osvojio je Michelinovu zelenu zvjezdicu koja je posebno priznanje za rad u korist održivosti i odgovorne gastronomije) i već tradicionalno nastavlja suradnju s poznatim svjetskim chefovima.

Naime, kao što je prije nekoliko godina gost bio Lionel Levy, jedan od najcjenjenijih francuskih chefova, nositelj Michelinove zvjezdice, ovoga je mjeseca, u sklopu gastronomskog događaja Goût de/Good France, u Esplanade Zagreb Hotelu, točnije u Zinfandel’s restoranu gostovao čokolatijer Claude Krajner. Ovo je šesta godina zaredom da restoran Zinfandel’s u suradnji s Veleposlanstvom Francuske Republike u Zagrebu i Francuskim institutom te festivalom Taste the Mediterranean sudjeluje u globalnoj inicijativi Good France koja na pet kontinenata slavi francusko kulinarsko umijeće.

Claude Krajner, šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla, proglašen je jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima, gdje je bio slastičar. Stalan je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu i autor je personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su KartellSwarovski i Palais des Thés.

Udruživši snage i svoja umijeća, chefica Ana Grgić Tomić i čokolatijer Claude Krajner u Esplanade Zagreb Hotelu pripremili su jedinstvenu gurmansku proslavu, ali i pružili priliku željnima i voljnima da nauče ponešto. Naime, na održanom masterclassu (na kojem su bili prisutni i cijenjeni slastičari i chefovi hrvatskih restorana) objasnili su proces i tehnike izrade čokoladnog deserta koji potpisuje Krajner.

U sklopu gastronomskog događaja Goût de/Good France chefica Ana Grgić Tomić i čokolatijer Claude Krajner pripremili su u restoranu Zinfandel’s i večeru na francuski način na kojoj su sretnici koji su na vrijeme rezervirali svoje mjesto mogli, za početak druženja, kušati praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedila je gala večera od pet sljedova: Tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nezaobilazan klasik francuske kuhinje – puževi u umaku od Pernoda (liker od anisa) i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera. Čokolatijer Claude Krajner za tu je priliku pripremio mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom.

Esplanade Hotel Zagreb često je domaćin i gurmanskim okupljanjima članova Chaîne des Rôtisseurs, a u njegovoj predivnoj Smaragdnoj dvorani 2018. godine prvi je put održana inauguracijska svečanost i gala večera kojom se slavilo utemeljenje hrvatske podružnice toga međunarodnog gastronomskog udruženja. Tom su prilikom odličja primili i direktor Esplanade Hotela Zagreb Max Krizmanić (Maître Hotelier) i chefica restorana Zinfandel’s Ana Grgić Tomić (Chef Rôtisseur).

Bilo nam je predivno na prvom hrvatskom Grand Chapitreu koji smo održali u Rovinju, ali pomalo smo željni novih gurmanskih druženja, pa ovom prilikom najavljujemo jedno za prosinac i to upravo u Zinfandel’s restoranu Esplanade Hotela Zagreb, koje već od milja zovemo „Božićnim objedom“. Veselimo se da će nam se 17. prosinca u 14 sati pridružiti i novi članovi koji nisu mogli biti s nama u Rovinju kako bismo im uručili Chaîne des Rôtisseurs insignije. Nadamo se da ćete doći u što većem broju jer će to biti prilika da se uz najfinije zalogaje chefice Ane Grgić Tomić oprostimo od ove zahtjevne godine.

Tekst: Sunčana Barušić