Ikador – novi pojam za luksuz

Da je Opatijska rivijera najveći koncentrat hotela koji su uvijek težili luksuzu i posebnosti nije neka novost. Želeći imati svoju morsku oazu, Austrijanci su u drugoj polovici XIX. st. u zenitu Austro-Ugarske monarhije angažirali svoje najbolje arhitekte, da im od ribarskih mjestašca podno Učke stvore ono što im je bio uzor u pogledu mondenog ladanja – Nica na planetarno slavnoj Azurnoj obali. Kako je to bilo doba sklada i potpunog poštivanja prirode koju su s pravom smatrali da liječi, ovdje su posijali svu silu hotela i pansiona ne zaboravivši oblikovati možda i najljepše parkove na Jadranu. U ono doba opsjednuti željeznicom do tuda su doveli i prugu od Beča i u civilizacijskom smislu napravili sve ono što su mislili da mora zadovoljiti ladanjski život visoke Austrougarske klase, ne zaboravivši ni na bolnicu koju su sagradili u Lovranu.

Povijest je tekla raubajući ono što je stvoreno, s puno manje sreće i ideja, pogotovo u novonastalom socijalističkom dobu, dobrim dijelom devastirajućem okruženju poslije drugog svjetskog rata. Tek je u zadnjih tridesetak godina uz ovaj prostor, koji je u svojim temeljima zamišljen kao luksuzan, ponovno stasala misao o istovjetnom tretiranju gradnji. Počeli su nicati mali pristali luksuzni boutique hoteli, pa je tako prošle godine sagrađen Ikador.

Na samoj morskoj obali uz slavnu šetnicu koja povezuje cijelu Opatijsku rivijeru niknulo je neveliko skladno zdanje sa samo šesnaest soba najvišeg dizajnerskog standarda, kada je posrijedi luksuzno uređenje.

Mi smo u Chaîne des Rôtisseurs-u itekako ponosni što nam je na inicijativu direktora hotela, gospodina Vedrana Tršića, koji je shvatio važnost našeg poslanja pristupio ovaj najnoviji arhitektonski biser najvišeg ugostiteljskog standarda koji se u nas i u svijetu može zamisliti.

Okružen jako dobro smišljenom hortikulturom koja slijedi devetnaestostoljetnu tradiciju uređenog sklada i suzvučja ladanjskog stanovanja s prirodom, ovaj boutique hotel kao rijetko koji u nas, spaja luksuz s onim najvrjednijim resursom na koji se poziva naš cijeli turizam, a to je more. Ali i sasvim praktično: poštujući stjenovitu obalu pred hotelom uz nju su usidrili nevelik ponton kao privezište za svoj gliser namijenjen izletima do obližnjih creskih plaža i transfere.

Naravno, kako dolikuje luksuzu hotela nije to neko standardno plovilo već Riva, najbolji gliser među najboljima. Stvoren je u talijanskom brodogradilištu s dugom tradicijom izgradnje glisera od mahagonija, onakvih kakvi po venecijanskim lagunama vode svjetske celebritije za vrijeme održavanja Mostre i uopće svugdje gdje je beleca, finoća i bogatstvo po srijedi. Naravno da je jedno takvo za brijunsku upotrebu imao i Tito.

Ovdje je uloga Rivinog prestižnog plovila još i dodatno proširena. Naime, hotel Ikador ekskluzivan je partner s talijanskim brodograditeljem (Riva Yachts) tih legendarnih brodova, te se tako može pohvaliti naslovom jedinog hotela u svijetu koji u vlasništvu ima prestižni Riva Lounge pool bar te Riva Privée  – privatni Chef’s Table, prostore uređene i opremljene u stilu i dizajnu Riva brodova.

U sklopu ovog visokokategornika koji slovi kao najluksuzniji hrvatski hotel, već drugu sezonu za redom svojim fine dining jelima goste privlači i restoran Nobilion. Uz mladog perspektivnog i dobro educiranog chefa kuhinje Dinu Kneževića, Nobilion nudi ono najbolje što ovaj prostor u spoju mora i kontinentalnog zaleđa bogatog najrazličitijim jestivima ima. Iz degustacijskog menija posebno su ponosni na kaljsku tunu pripremljenu na 9 jedinstvenih načina, te janjeću pitu – neobično predjelo inspirirano mladom janjetinom i aromatizirano lokalnim začinskim biljem. Specijalitet među desertima im je Cryo cheesecake, napravljen od mješavine kravljeg i kozjeg sira i aromatiziran limunskom travom. Ovaj sasvim posebni  cheesecake pripremljen je na temperaturi od 196 stupnjeva Celzijevih, a serviran na pucketavom šećeru uz aromatizirajuće note tekućeg dušika.

Restoran Nobilion impresivnog je dizajna. Reklo bi se moderno ugodan s mnoštvom vrlo originalnih detalja, no ipak mu je kako i treba biti, uzdanica ogromna staklena stijena s pogledom na Kvarnerski zaljev.

U sklopu hotela nalazi se i Edgar Cigar bar koji gostima Nobiliona nudi i impresivnu selekciju svjetski poznatih cigara i cigarilosa, koju ovdje nude i s najfinijom čokoladom i vrhunskim vinskim destilatima. Ono što se odmah pri ulazu može zamijetiti je nevjerojatno profesionalno, uglavnom mlado osoblje. Ono će vam svojom susretljivošću boravak u ovom hotelu i u restoranu za koji se nadamo da će uskoro postati naš član, učiniti još primamljivijim.

Tekst: Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i marketinški tim hotela Ikador

Fotografije: Arhiv hotela