Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske

Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske

Ivan Jug (Maître Sommelier), suvlasnik i glavni sommelier Noela, prvog i za sada jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske, koje se održalo u Opatiji, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske 2020./2021.

Uz Ivana Juga, na prvenstvu koje je organizirao Hrvatski sommelier klub pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, u finalu su se natjecali drugoplasirani Josip Orišković i trećeplasirana Monika Neral.

– Natječem se od 2010. godine i nekoliko puta sam se pripremao i osvajao titule, a nikada nije bilo lako, pa tako ni ovaj put. Bio je prilično zahtjevan teorijski dio, a za finale moraš biti spreman ne samo znanjem nego i mentalno. Od 30 sommeliera 12 nas je ušlo u polufinale, a kakva je bila konkurencija govori činjenica da se Siniša Lasan koji je 11. sommelier Europe nije plasirao u finale. To mi je žao, ali oduševljen sam koliko su drugi bili spremni. Pogotovo mladi, što mi je izuzetno drago. Toliko se entuzijazma, znanja i volje vidjelo u tim mladim ljudima koji su potpuno zagrizli u materiju da sam na početku čak i sumnjao hoću li se plasirati u polufinale, a kamoli osvojiti prestižnu titulu – kaže Ivan Jug, koji je 2018. godine također bio prvak Hrvatske, nositelj je i titule Advanced Sommeliera koju je dobio uspješnim polaganjem ispita na Court of Master Sommeliers, najutjecajnije svjetske organizacije za certificiranje sommeliera, a ujedno je i prvi hrvatski certificirani sommelier za sake.

– Biti sommelier je zahtjevan segment ugostiteljstva. Moraš imati enciklopedijsko znanje, dobro obaviti tejstinge naslijepo, upotrijebiti sav šarm, osvojiti suce i nastupom… Za natjecanje sam se vrlo ozbiljno spremao s cijelim timom ljudi. S dvoje ljudi sam vježbao tejstinge naslijepo, s jednim čovjekom sam brusio teoriju, s dvoje praktični dio. Čak sam angažirao i glumca iz kazališta jer biti sommelier ne znači samo otvoriti bocu, natočiti vino i vrtjeti čašu. Osim velikog poznavanja vina i općeg znanja, potrebno je imati i nastup, znati kako se kretati, govoriti, ovladati tehnike disanja, znati kakvu mimiku lica treba imati pred ljudima kojima pričaš o vinu i tumačiš njegove karakteristike.

Ja to radim iz ljubavi i sad se spremam za svjetsko prvenstvo sommeliera u Francuskoj, pa europsko prvenstvo u Srbiji. To mi je izazov, želim na ta dva natjecanja predstavljati Hrvatsku i sebe. Osjećam se spreman ostvariti značajniji rezultat. Kad završe natjecanja, vrlo rado bih bio mentor mlađima jer, kao što sam rekao, oduševili su me i iznenadili svojim interesom. Mnogo znam, ali i iskustvo je nenaplativo. Moj je moto: nema odustajanja – kaže najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug.

Veselimo se da ćemo na našim druženjima u restoranu Noel uskoro imati priliku ponovo se uvjeriti u umijeće Ivana Juga koji majstorski uparuje vina s finim jelima chefa Brune Vokala.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Noel i Facebook