Još jedno vino za nakloniti mu se

Vinarija Kozlović jedna od najvećih u Istri godinama je poznata po jako kvalitetnim vinima u koja se odmah zaljubi tko god ih kuša. U našem posjetu prošlu jesen bili smo impresionirani kako je od jednog tradicionalnog obiteljskog podruma u zadnjih dvadesetak godina nastala velika, najmodernija vinarija. Nije riječ samo u tehnologiji koju nam je uz detaljno tumačenje po svim dijelovima procesa nastajanja vina, objašnjavao osobno naš Professionnel du Vin Gianfranco Kozlović, već i samom izgledu vinarije. Ona je složena vjerojatno po najboljim mogućim dosezima struke, po fazama procesa njegovanja vina, koji su k tome arhitekti odjenuli u nevjerojatno oku ugodno graditeljsko ruho.

To im je toliko uspjelo da je ova vinarija uvrštena u monografiju Paula Bassa Sommelier Heaven koja opisuje arhitektonski najuspjelije vinske podrume na svijetu. To djelo studija Fabrika iz Rijeke i arhitekta Željka Burića koliko god ekstremno moderna, do kraja poštuje prirodu i okoliš. Recimo, u većini vanjskih detalja beton je obučen u zelenkasti kamen kakav je u okolišu, sasvim poštujući padinu na kojoj je građevina  uronjena u amfiteatar vinograda ispred nje, a opet u dosluhu s kvadratičnim momjanskim tvrdaljem koji se kočoperi na strmom vrhuncu preko puta vinarije. Njeni ravni krovovi zeleni su vrtovi, pa iz perspektive rečenog tvrdlja sve izgleda kao neprekidno zelenilo. Osim toga arhitektima je uspjelo da se vinarija skladno nastavlja na stari podrum i obiteljsku kuću Kozlovićevih (oni su vinari od 1904.-te!). Ulaz u vinariju zapravo je veliki natkriveni trijem na koji se nadovezuje nekoliko terasa gdje se mogu kušati sva njihova brojna vina, a povezana su s velikim unutrašnjim prostorom koji je i kušaona i prodavaonica vina.

Mi smo uz večeru prije našeg prošlojesenjeg posjeta vinariji u restoranu Marina u Novigradu kušali vina koje nam je predstavio osobno Gianfranco, a bila su spojena s jelima Marine Gaši (Marina, Novigrad) i Fabricija Vežnavera (Pergola, Savudrija), tako da je svaki slijed imao po dva jela na istu temu. Uz njih se pilo po jedno vino. Nakon tog podrobnog upoznavanja i kušanja skoro polovice etiketa vinarije, s puno većim smo razumijevanjem slušali priču o nastajanju vina u podrumu. Tu smo imali privilegiju kušati jedno vino u nastajanju, za kojeg smo svi rekli da ćemo ga probati čim ga Kozlovići “puste” na tržište.

Riječ je o Malvaziji Selekcija iz 2017. Nastalo je od grožđa s njihove najprestižnije pozicije Santa Lucija, te iz susjednih vinograda Valle I Contarini. Sada, skoro pola godine nakon prvog kušanja osjeti se osebujna punina okusa ove zlatno žute malvazije za koju je grožđe brano i s jako starih trsova koje u svakom terroiru daju najbolji bouquet vinu. Neki su stari gotovo i šezdeset godina. To je jako harmonično suho vino, decentnog tijela s tolikom blagim dodirom drveta, da baš i niste sigurni da li je malvazija boravila u hrastu. Upravo kao da vas  zavodi balansiranim okusima.  Ovo novo vino kojemu je 2017. tek druga berba, sadrži umjerenih 13,0 % vol. alkohola, 5,5 g/l ukupne kiseline i 2,6 g/l neprovrelih šećera. Divno ga je piti samo, a preporuka vinarije je da ga se poslužuje uz niz jela od ribe s gradela  do tjestenine s tartufima. 

U ovom oduševljenju njihovom novom malvazijom ne treba zaboraviti da su Kozlovići i maslinari. Njihova ulja samo su u 2018. Godini dobila zlatne medalje u New Yorku I Tokiju te Palmi (Reggio Calabria.)

Vina vinarije Kozlović možete naručiti izravno u vinariji, telefonom na broj + 385 52 7791 77 ili mailom na info@kozlovic.hr.  Vina dostavljaju i na vešu adresu ili ih možete kupiti izravno u vinariji kad će se zato, vjerujemo uskoro, ispuniti uvjeti. Detalji o svim njihovim vinima i vinariji nalaze se ovdje, a ovdje možete vidjeti što je u prodaji, odnosno u najavi izlaska iz vinarije, a vina se mogu i rezervirati te kupiti preko njihovih distributera. Popis distributera po gradovima, sa svim kontaktima nalazi se ovdje.