Knjiga o kulenu “KULEN – HRVATSKA MESNA PERJANICA”

U prvoj knjizi naše biblioteke Gastronomski putokazi željeli smo obraditi kulen, jedan od fenomena hrvatske gastronomije, na živ, dinamičan način te predstaviti sve registrirane slavonske proizvođače kulena, koje smo nazvali kulenari. Mislimo da smo dobili i više nego što smo željeli. Autora Željka Garmaza poznajemo po predstavljanju svih važnijih hrvatskih vinara kojima je posvetio stotine stranica portretirajući ih, razgovarajući s njima, zapravo ih naputio da se sami predstave. Njemu je bilo jednako važno vino kao i proniknuti tko stoji iza tih finih vina, tko je njihov tvorac, tko su ti vinari. Smatrali smo kako nema bolje metode od takve, već prokušane, da se oslika neosporan fenomen – kulen.

Svaki od predstavljenih kulenara ima svoju teoriju o tome što je kulen, No zajedničko im je jedno – zaljubljeni su u tu mesnu oveću „buhtlu“ kao da je prva ljubav. Ovo nije studija o kulenu, nego priča, stav predstavljenih kulenara o toj izvanserijskoj deliciji. Donosimo njihove portrete, naravno onoliko koliko su o sebi htjeli reći, a čini nam se da je Željko Garmaz uspio od njih saznati jako puno o njihovim životima vezanima za kulen. Upravo po tim portretima predanih profesionalaca, zaljubljenika u tu sasvim izuzetnu mesnu finesu ovo je životna knjiga koja koliko oslikava taj mesni fenomen toliko govori i o prelijepom dijelu Hrvatske, Slavoniji. Svaki od kulenara je i fotografski ovjekovječen, jednako kao i njihovi kuleni. Fotografski meštar Vlado Kos po našem je sudu napravio velik i jako dobar posao. U dizajnerici Boži Brnas koja je knjigu oblikovala i prelomila našli smo bogomdanog suradnika. Na kraju knjige priložili smo recepte poznatih chefova članova udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska. Željeli smo pokazati kako kulen nije samo uobičajeno predjelo narezano na šnite posluženo na pladnju ili meze uz piće, nego i se kreativno može inkorporirati u sasvim različita jela. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u nastojanju da ova knjige bude istinski gastronomski putokaz, čiji će skori engleski prijevod biti, uvjereni smo, jako bitan doprinos svjetskoj gastronomiji.

Dalibor Greganić, izdavač

Bailli Delegue du Bailliage National

Radovan Marčić, urednik

Conseiller Gastronomique du Bailliage National

Knjigu “KULEN – HRVATSKA MESNA PERJANICA” možete naručiti na linku https://www.profil-klett.hr/proizvod/kulen-hrvatska-mesna-perjanica