Kutjevački rosé

Novi rosé naših vjernih vinskih prijatelja Kutjeva d.d.

Kutjevo d.d., odnosno njihov vinski podrum, vjerni nam je partner. Kada god smo ih pitali za sponzorstvo kako bismo naša druženja oplemenili uvijek izvanrednim vinima, bespogovorno smo ih od njih i dobili. Stoga ova objava počiva na vrlo lijepoj suradnji koju gradimo od samoga osnutka Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska. Nekoliko smo puta bili kod njih u podrumima, jednom i na velebnoj proslavi Martinja u Kutjevu, a zapreke oko korone, a sada i preuređenje njihova podruma razlozi su da smo ih u zadnje vrijeme posjećivali samo „individualno“. Naš „grupni“ odlazak u kutjevačke podrume tek nam predstoji. I to uskoro.

Jedno „individualno“ kušanje vina dogodilo se prošli tjedan kada smo pozvani na zagrebačku prezentaciju njihova novoga roséa. Nisam fan roséa, bolje reći nisam bio, ali sam zadnje dvije-tri godine pio odlične varijante koje se njeguju iz najrazličitijih sorti grožđa. Zagrebačko kušanje kutjevačkog Roséa Premium 2021 uvjerilo me da moram ozbiljno promijeniti mišljenje o toj sve popularnijoj vrsti vina.

Njihov prezentacijski materijal uvjeravao me da će to njihovo „profinjeno“ vino „savršeno pristajati u proljetnim i ljetnim trenucima“. Kad sam ga u društvu vinoljubaca pio na zagrebačkoj prezentaciji, bio je vrlo prohladan, vjetrovit proljetni dan i „mirisalo“ je na snijeg, daleko od ljetnog ugođaja. Unatoč tome, vino mi je bilo izvanredno. Do sada sam u životu pio samo još jedan rosé koji mi je ostao u sjećanju. Sada me oduševio i ovaj. (Kao i njihova mlada graševina i svaku godinu s nestrpljenjem iščekujem kad ću je ponovo piti.)

Njihov glavni enolog, već mnogima znani Ivan Marinclin i njegovi suradnici opet su uspjeli napraviti izuzetno vino. Na ovom jako dobrom vinskom slučaju kupažirali su vina sorti pinot noir i zweigelt, a grožđe za njega brali su u kutjevačkim vinogradima na Papuku na položajima Hrnjevac i Vetovo te u vinogradu na Krndiji. Ti se vinogradi nalaze na izuzetno sretnim položajima osunčani od podneva pa sve do zalaza sunca na nadmorskoj visini od 200 do 450 metara. Vino je svježe s jako lijepo izbalansiranim kiselinama, s 12,5 % alkohola. U njemu neki prepoznaju arome jagoda i mirise ruža, što je sasvim moguće, no nisam od onih koji bi takvo što isticali. Samo znam da sam više puta pružao čašu da mi je napune.

Lako za mene, za podrum i tvorce toga roséa važnije je da je vino već ovjenčano s dvije bitne nagrade. U jakoj konkurenciji na vinskoj smotri Vinalies Mondial du Rosé 2022. u Cannesu među gotovo 1400 uzoraka iz četrdesetak zemalja naš je rosé odlikovan srebrom. U nas su pohvale stigle iz medija, ali i s Vinartova Grand Testinga gdje je od 21 ocjenjivanog vina Slavonije i Podunavlja Roséa Premium 2021 osvojio prvo mjesto s respektabilnim 91 bodom.

Eto još jednog razloga da konačno ostvarimo naš diner amical u podrumima Kutjevo d.d. pa možda vinsko kušanje započnemo baš tim ovim roséom.

Napisao: Radovan Marčić