Međunarodni vodič za maslinova ulja Flos Olei 2022

Ipša i Lupieri opet među najboljima

Izašao je novi Flos Olei za godinu 2022., najvažniji međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Berba maslina je završila, istarske uljare su marljivo radile i prešale plodove i sad ulja u tankovima čekaju punjenje u boce i kupce. Maslinari su se, kao i svake godine, trudili iz plodova stabala koja su pazili i njegovali cijele godine izvući najbolje. Koliko su to uspjeli, govore ljestvice u vodiču Flos Olei, koji je, kao za svaku godinu, donio ocjene kvalitete svih prijavljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Na njegovu ljestvicu ove je godine ušlo 66 proizvođača ulja iz Istre (jedan iz Dalmacije), pa tako naš najveći poluotok ponovo krasi titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, sedmi put zaredom u pobjedničkom nizu. To je posebno važno zato što se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, iz 55 maslinarske države s pet kontinenata, a istarski su se maslinari našli u društvu 500 najboljih!

Dakako, rezultat je to upornosti i iznimnog truda svih istarskih maslinara, ali i velikih materijalnih ulaganja uz podršku Istarske županije, jer su se na području Istre izgradile 30 tehnološki najnaprednije uljare u kojima se ručno ubran plod masline isti dan prerađuje u ulje. Puno se truda uložilo u edukaciju, pripremu ulja za tržište, a sve je to omogućilo zaštitu ekstra djevičanskog maslinovog ulja „Istra“ oznakom izvornosti na razini EU. Ta oznaka svakom potrošaču jamči da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja napravljene na području Istre.

Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska posebno je ponosna da se na vrhu ljestvice u vodiču Flos Olei 2022 nalaze i dva maslinara koji su članovi Udruge: Ipša (koji je treći put zaredom dosegnuo ocjenu 98) i OPG Lupieri, koji je za svoje ulje Cadenela osvojio 93 boda. U kvalitetu ulja obitelji Lupieri uvjerili su se članovi na Grand Chapitreu krajem listopada kada je u njihovim maslinicima u Vodnjanu bila organizirana radionica.

Tekst: Sunčana Barušić