Mladi osječki ugostitelji završili edukaciju o maslinovom ulju

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek educirali su se o maslinovom ulju u sklopu projekta koji je provelo Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs.

Edukacija se odvila unutar projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Sam projekt, vrijedan više od 170.000 kuna i koji sprovodi Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs, uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i whiskyju, namijenjen je poglavito hrvatskom ugostiteljskom kadru, ali i budućim zaposlenicima u ugostiteljstvu, sadašnjim učenicima ugostiteljskih škola.

Drugi ciklus edukacija, onaj o maslinovom ulju, održao se 23. i 24. studenog u Hotelu Osijek. Radionice je vodio Andrea Lupieri, član udruženja Chaîne des Rôtisseurs, dugogodišnji predavač na radionicama ovog tipa i sam proizvađač ekološkog maslinovog Cadenela.

Cilj ovog ciklusa bio je, među ostalim, educirati polaznike kako prepoznati maslinovo ulje na temelju okusa, boje i arome, kako prepoznati temeljne karakteristike različitih sorti maslinovih ulja te ih provesti po Mediteranu pomoću primjera maslinovih ulja i okusa Sicilije, Toskane, Španjolske i Istre.

Tijek radionica je izgledao ovako:

23. 11. (pon) u 15 sati: Što je maslinovo ulje, što nije i kako ih razlikovati?

23. 11. (pon) u 16.30 sati: Zašto je maslinovo ulje zdravo i zašto je cijenjeno u gastronomiji?

24. 11. (uto) u 10 sati: Putovanje svijetom kroz maslinovo ulje – karakteristike sorti i jela koja se vežu s njima

Na svim edukacijama prisustvovali su učenici Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, djelatnici iste škole, osoblje Hotela Osijek te članovi Udruženja Chaîne des Rôtisseurs. Iako je interes za edukaciju bio izrazito velik, zbog epidemiološke situacije, morali smo broj polaznika ograničiti, ali smo organizirali Zoom konferencijski poziv pa su se zainteresirani mogli virtualno pridružiti edukaciji.

Svi polaznici dobili su potvrde o uspješnom završetku edukacije. 

Vjerujemo da su se ovom edukacijom otvorili vidici o maslinovom ulju u hrvatskoj gastronomiji, da su se budući chefovi senzibilizirali za njegovu primjenu te da će znanja stečena na ovoj edukaciji u skorijoj budućnosti iskoristiti u svojim kuhinjama.

Želimo čestitati svima koji su sudjelovali u projektu, ali i svim polaznicima, koji su svojim interesom pokazali da u hrvatskoj gastronomiji možemo očekivati velike stvari!