Mladi splitski ugostitelji završili vinski masterclass

Dok hrvatski turizam proživaljava jedan od najneizvjesnijih perioda u povijesti, učenici Turističko-ugostiteljske škole Split educirali su se za vinske eksperte u sklopu edukacije koju je provelo Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs.

Edukacija se odvila unutar projekta Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti koji je prepoznalo i financijski podržalo Ministarstvo turizma. Sam projekt, vrijedan više od 170.000 kuna i koji sprovodi Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs, uključuje edukacije o vinu, maslinovom ulju i whiskyju, a koji je namijenjen poglavito hrvatskom ugostiteljskom kadru, ali i budućim zaposlenicima u ugostiteljstvu, sadašnjim učenicima ugostiteljskih škola.

Prvi ciklus edukacija, onaj vinski, održao se 9. i 10. studenog u splitskom hotelu Cornaro. Radionice je vodio Aleksandar Noršić, veliki poznavatelj vina i dugogodišnji predavač na radionicama ovog tipa.

Cilj ovog ciklusa bio je, među ostalim, upoznati polaznike sa svjetskim trendovima u području enologije, ukazati na određene zablude u percepciji vina, povezati vino i hranu te razjasniti odnos cijene i kvalitete.

Tijek radionica je izgledao ovako:

9. 11. (pon) u 14 sati: Ja, vinski expert (istine i zablude)

– zakuska koju su pripremali učenici kuharskih razreda Turističko-ugostiteljske škole Split uz mentoricu Nikolinu Nikollu

9. 11. (pon) u 16 sati: Kuda ide vinski svijet?

10. 11. (uto) u 10 sati: (Blind) tasting – jedini istinski pokazatelj kvalitete

Na svim edukacijama prisustvovali su učenici Turističko-ugostiteljske škole Split, djelatnici iste škole, osoblje Hotela Cornaro Split te profesionalni članovi Udruženja Chaîne des Rôtisseurs. Ukupan broj polaznika na svakoj od radionica je bio između 25 i 30. Budući da su epidemiološke mjere ograničile broj polaznika uživo, organizirala se Zoom konferencija na kojoj je prisustvovalo još 40-ak uzvanika po radionici. I oni su sudjelovali u raspravi i postavljali pitanja nakon svake od radionica. Za organizaciju Zoom konferencije veliku podršku dali su djelatnici Turističko-ugostiteljske škole Split svojim tehničkim znanjem i iskustvom.

Svi polaznici dobili su potvrde o uspješnom završetku edukacije. 

Želimo čestitati svima koji su sudjelovali u projektu, ali i svim polaznicima, jer je ovo najbolji primjer kako hrvatski turistički djelatnici rade na sebi, educiraju se i pojačavaju vlastitu konkurentnost na tržištu. Spremni za, svi se nadamo, bolja vremena koja dolaze za hrvatski turizam.

Fotografije: Udruga Chaîne des Rôtisseurs

Snimku prve radionice možete pogledati ovdje:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Snimku druge radionice pogledajte ovdje:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video