Natjecanje mladih kuhara drugi put!

Poučeni iskustvom i znanjem stečenim u organizaciji našeg prvog natjecanja koje se održalo prošle godine u Splitu, odvažili smo se na organizaciju drugog nacionalnog natjecanja mladih kuhara. Dodatni vjetar u leđa svakako je bio i odličan uspjeh koji je ostvario Amos Novak, prošle godine u Meksiko Cityju.

U prostoru kuhinjskog studija Enzita na Zagrebačkom Velesajmu održano je drugo nacionalno natjecanje mladih kuhara Jeunes Chefs Rôtisseurs. Natjecanje je okupilo četiri kuhara mlađa od 27 godina koji su se natjecali s namirnicama iz mystery basketa koje je odabrao kuhinjski sudac, chef Mario Mandarić. Iako su, poučeni prošlogodišnjim sadržajem, očekivali pokoji komad mesa ili ribe, Mario ih je iznenadio šparogama, Portobello šampinjonima i jagodama.

Kuhari su imali samo pola sata za pripremu tj. pisanje menija i tri i pol sata za pripremu tri slijeda, svaki za četiri osobe odnosno člana žirija. Iako je vrijeme bilo kratko, natjecatelji su iskoristili svoje kulinarske vještine i stručnost u izradi gastronomskih delicija.

Prema propozicijama, jedan od sudaca bio je među kuharima, a on je ocjenjivao tehnike kuhanja, higijenu i organizaciju za vrijeme i poslije pripreme svakog slijeda. U toj se ulozi, izvrsno snašao Mario Mandarić, naš poznati chef s iskustvom iz restorana The Fat Duck koji također ima svog mladog kandidata u ovome natjecanju koje provodi  i britanska podružnica Chaîne des Rôtisseursa.

Drugi dio žirija, prema propozicijama, bio je odvojen od natjecatelja i do njih su u razmaku od petnaest minuta stizali sljedovi – za svakog od člana ovog dijela žirija po jedan tanjur. Žirirali su chef Filip Horvat koji stoluje u zagrebačkom restoranu Theatrium by Filho, naša Matea Domitrović Sabo, dugogodišnja članica žirija “Tri, dva, jedan – kuhaj” te urednica “Dobre hrane” i emisije “Fino&vino”. Treći član žirija bio je Ivan Poduje, sous-chef Marina Rendića iz Bistroa Apetit koji je zbog bolesti bio spriječen sudjelovati. Oni su ocjenjivali prezentaciju jela, kreativnost, kompleksnost i kompatibilnost menija i, naravno, okuse.

Nakon zbrajanja bodova, pobjedu je odnio Antonio Banovac, kandidat našeg Brace Sanjina iz konobe Griblja i tako dobio priliku da predstavi Hrvatsku na svjetskom prvenstvu Jeunes Chefs Rôtisseurs koje će se održati u Istanbulu početkom listopada. Banovac je pokazao izniman talent u pripremi hrane te je uspio impresionirati žiri sa svojim kreativnim pristupom i okusima.

Klaudio Mrkić i Roko Matulić iz zadarskog Cortea, te Mario Podravec iz rovinjskog Cap Aurea također su se istaknuli u svojim kulinarskim umijećem. Svi sudionici su pokazali snalažljivost i sposobnost da s namirnicama iz mystery boxa stvore respektabilna jela.

Ovo natjecanje je bilo jedinstvena prilika za promoviranje mladih kuhara i prezentaciju njihovih kulinarskih vještina. Mi, kao organizatori, želimo potaknuti mlade kuhare da se usavršavaju, steknu nova znanja i iskustva te da se istaknu na međunarodnoj kulinarskoj sceni. Dio koji nas žalosti je izostanak sponzora i njihovo neprepoznavanje mogućnosti koje sudjelovanje na ovakvom natjecanju predstavlja za naše mlade kuhare.

Čestitke svim natjecateljima, a posebno pobjedniku Antoniu Banovcu na izvrsnom rezultatu. Odmora nema jer ga u Istanbulu čeka opasna konkurencija!