Natjecanje mladih kuhara prvi put

Opet smo se odvažili za nešto novo i po prvi put. Organizirali smo natjecanje mladih kuhara (do 27. godine) u Splitu u okviru Sajma gastronomije Gast u Spaladium areni. U petak 18. ožujka, logistički potpomognuti Turističkom ugostiteljskom školom, odnosno Centrom kompetentnosti u ugostiteljstvu, njihovom ekipom nastavnika, profesionalnih kuhara i učenika, a sve pod vodstvom njihova ravnatelja gospodina Ive Bilića, vrlo smo uspješno realizirali još jedan Chaîne des Rôtisseurs „format“.

U ovom našem velikom svjetskom gastronomskom bratstvu prvi je put natjecanje za mlade kuhare (Jeunes Chefs Rôtisseurs) organizirano u Švicarskoj kako bi se podržalo i promoviralo buduće mlade chefove dajući im priliku da dokažu svoje vještine. Bilo je to 1977. godine. Natjecanja se od tada održavaju na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini u zemljama diljem svijeta. Posljednje finalno natjecanje održano je prošle godine u Parizu pod patronatom Akademije Paul Bocuse, a pobjednik je bio predstavnik Norveške. Propozicije nalažu da natjecatelj ne smije imati navršenih 27 godina sve do finala, koje će se ove godine održati u Ciudad de Méxicu početkom listopada.

Mi smo za ovo naše natjecanje uspjeli okupiti šest mladih kuhara čiji su hoteli ili restorani članovi hrvatskog ogranka Chaîne des Rôtisseursa. U Split su došli Denis Major iz Grand Park Hotela Rovinj odnosno njihova restorana Cap Aureo, Roko Nikolić iz restorana Locanda Blu također iz Rovinja, Amos Novak iz međimurskog Terbotza, Luka Pavlović iz Hotela Osijek, dok su splitske boje branila čak dvojica kuhara iz restorana Makarun – Roko Šerkinić i Bože Vugdelija.

Mladići su trebali skuhati tri slijeda – predjelo, glavno jelo i desert, svi s iste četiri namirnice koje su im bile nepoznate sve do početka kuhanja. U „Mistery boxu“ ponudili smo im skušu, teleću jetru, biftek i krušku. Sve ostale namirnice, različito povrće, začini, ulja, vina i sl., bile su raspoređena na potpuno novim jedinicama za kuhanje profesionalno opremljenim sa svim potrebnim.

Prema propozicijama, jedan od sudaca bio je među kuharima, a on je ocjenjivao kako kuhaju, tehnike kuhanja, higijenu i njihovu organiziranost za vrijeme i poslije kuhanja svakog od sljedova. Za ovo prvo naše nacionalno natjecanje u toj je ulozi bio naš budući član, suvlasnik restorana Griblja iz Sukošana Braco Sanjin. Natjecatelji su imali na raspolaganju tri sata za kuhanje i serviranje jela i još pola sata za pisanje recepata nakon što su saznali s kojim namirnicama kuhaju.

Drugi dio žirija, prema propozicijama, bio je sasvim odvojen od natjecatelja i do njih su u razmaku od petnaest minuta stizali sljedovi – za svakog od člana ovog dijela žirija po jedan tanjur. Žirirali su proslavljeni chef Hrvoje Zirojević koji stoluje u restoranu Dvor u Splitu, nastavnik na splitskom TUŠ-u, Ivan Romac i Radovan Marčić, dugogodišnji član žirija MasterChefa Hrvatska i Conselliere Gastronomique naše nacionalne udruge. Oni su ocjenjivali prezentaciju jela, kreativnost, kompleksnost i kompatibilnost menija i, naravno, okuse.

Kako bi sve bilo kao za profesionalne kuhare, mi smo naše mlade natjecatelje opremili kuharskim uniformama i kapama te pregačama, baš onako kako su navikli i inače na mjestima gdje kuhaju.

Nakon kušanja svih jela i zbrajanja rezultata (natjecatelj je za prvi dio „u kuhinji” mogao biti ocijenjen s maksimalno 60 bodova, a za drugi nakon kušanja sa 65 bodova) proglašeni su pobjednici ovoga našeg prvog Nacionalnog natjecanja Jeunes Chefs Rôtisseurs 2022.

Treće je mjesto osvojio Roko Nikolić (na poklon je uz pehar dobio i set profesionalnih noževa). Drugo je mjesto, prema odluci žirija, zavrijedio Amos Novak, uz pehar je dobio i ček na 750 kuna te godinu dana besplatnog članstva u Udruzi, dok je pobjednik splitskog natjecanja bio Osječanin Luka Pavlović s osvojenim 104,1 bodom. On je osim pehara, besplatne godišnje članarine u Udruzi, novčane nagrade od 2000 kuna dobio i ono najvrijednije za što vjerujemo da je i glavni poticaj našim mladim kuharima da se natječu – sudjelovanje na svjetskom natjecanju u Meksiku 5. do 9. listopada.

Svim sudionicima kojima smo uručili i naše i sponzorske poklon-pakete iskreno čestitamo!

Natjecanje smo s partnerima – splitskom ugostiteljskom školom i sajmom GAST, organizirali uz sponzorsku pomoć PIK-a Vrbovec.

Vive la Chaîne!