Održano je 3. nacionalno natjecanje mladih kuhara Jeunes Chefs Rôtisseurs!

U prostorijama kuhinjskog studija Enzita na Zagrebačkom velesajmu, 25. ožujka, održano je treće natjecanje mladih kuhara Jeunes Chefs Rôtisseurs u organizaciji gastronomske udruge Chaîne des Rôtisseurs . Natjecanje je okupilo petero mladih kuhara mlađih od 27 godina iz raznih dijelova Hrvatske.

Među ovogodišnjim natjecateljima našli su se Manuel Mijić iz rovinjskog hotela Monte Mulini, Danijel Biro iz restorana Josić, Bruno Mišljenčević iz zagrebačkog Noela, Ana Punek iz Esplanade te Bože Vugdelija iz splitskog restorana Makarun.

Ovogodišnji “mystery box” kreiran od Conseiller Culinaire Maria Mandarića sadržavao je bukovače, svinjski file i jabuke, potičući natjecatelje da pokažu svoju kreativnost u kombiniranju ovih sastojaka kako bi stvorili predjelo, glavno jelo te desert.

Prema propozicijama natjecanja, kuhari su imali pola sata za pripremu tj. pisanje menija i tri i pol sata za pripremu tri slijeda, svaki za četiri osobe odnosno člana žirija.

Ove godine kuhinjski sudac je bio Kristijan Godinić iz zagrebačkog restorana Vinodol, čiji zadatak je bio ocijeniti tehnike kuhanja, higijenu i organizaciju za vrijeme i poslije pripreme svakog slijeda.

Drugi dio žirija i ove godine je sastavljen od respektabilnih mladih gastronomskih stručnjaka, donositelja različitih perspektiva i iskustava, a koji su ocjenjivali svaki slijed mladih natjecatelja. Filip Horvat iz Theatriuma by Filho, Katarina Vrenc iz Sopala i Hrvoje Kroflin iz Mano2, ocjenjivali su tehničku izvedbu, kreativnost, izgled i okus jela.

Svi članovi žirija pružili su vrijedan feedback , kako pohvalama, tako i kritikama natjecateljima, obogaćujući tako kvalitetu natjecanja te sam razvoj i usavršavanje mladih kuhara.

Prvo mjesto je osvojio Bruno Mišljenčević iz Noela, donoseći si zlatnu medalju, pehar, SAMURA DAMASCUS 67 kuhinjski nož (sponzoriran od Sol & papar) i ček na 300 eura. Bože Vugdelija osvojio je drugo mjesto s srebrnom medaljom i čekom na 200 eura, dok je treće mjesto pripalo Ani Punek, koja je osvojila ček na 100 eura te brončanu medalju.

Pobjednik je također osvojio priliku da ove godine u listopadu na internacionalnom natjecanju mladih kuhara Jeunes Chefs Rôtisseurs u Budimpešti predstavlja Hrvatsku.

Ovo natjecanje nije samo pružilo priliku za pokazivanje kulinarskih vještina, već je namijenjeno i razmjeni iskustava te povezivanju unutar kulinarske zajednice. Natjecatelji su imali priliku demonstrirati svoj talent i predanost, ostavljajući iza sebe inspiraciju za buduće kuharske izazove.

Tomas Vukadin

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video