Okusi Istre u srcu Zagreba

Prošli petak, 27. siječnja, održana je večer za pamćenje za sve nas koji smo posjetili restoran Vodnjanka u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Chefica Svjetlana CelijaMaitre Restaurateur srdačno je pozdravila nazočne i bila naš domaćin tijekom cijele večere. Da imamo sve što nam je potrebno, dodatno su se pobrinuli Ivana Celija, direktorica zagrebačke ispostave, voditelj restorana Andrej Mokos te glavni sommelier i konobar Edin Bečirević. Njihova pažnja i posvećenost prema svakom gostu zaslužuju svaku pohvalu.

Hrana koja nam je servirana bila je popraćena odličnim servisom, a sva su jela bila pripremljena isključivo s izvornim sastojcima iz Vodnjana i prema receptima Svjetlanine bake i još nekolicine domaćica grada Vodnjana. Posebnost večere bilo je maslinovo ulje koje proizvode sami, iz 500 stabala.

Večeru smo započeli svijećom od maslinovog ulja i maslaca aromatiziranog žalfijom, koja je bila servirana uz domaći kruh i pjenušac Kabola “RE” Brut. Otopljene svijeće dodatno su se topile u ustima dajući kruhu slatkasti okus, uz izraženu aromu maslinovog ulja i žalfije.

Idući slijed – Istarski pršut, ručno rezan, skuta, Kumparička kozji sir, kozji karamel, maslina, savršeno se uklopio uz malvaziju Bastian. Istarski pršut bio je sočan i njegov okus se dobro slagao sa svježom skutom. Kumparička kozji sir bio je zanimljivog okusa, a kozji karamel dodao je nešto slatko kombinaciji.

Treći slijed sastojao se od dva dijela – istarskog bombona te pljukanca s crnim tartufom. Bombon je bio jedinstven u okusu, a pljukanci i crni tartuf su se savršeno uklopili uz Cabernet Franc.

Četvrti slijed – Flam boškarina, bumbarski pire, krema od mišance serviran je uz Veralda San Giovanni. Flam boškarina bio je mekan i sočan, a kombinacija s bumbarskim pireom i kremom od mišance davala je jedinstvenu kombinaciju okusa.

Za desert smo uživali u bumbarskoj torti od mendula, kremi i kuhanoj frituli. Torta od mendula bila je slasna, a krema i kuhana fritula su dodali drugu dimenziju slatkoće. Deklić Muškat žuti bio je odličan izbor za upotpuniti desert.

Na kraju večere, nismo mogli propustiti dodatno se zasladiti domaćim kroštulama pa smo tako uživali u romantičnom okruženju skoro do ponoći. Ukupno, večera u restoranu Vodnjanka bila je iskustvo za pamćenje.

Cijelu večer začinio nam je klavijaturist koji je svirao u pozadini, a intimna atmosfera, elegantno uređenje i druženje za jednim stolom zajedno su doprinijele ugođaju kojeg ćemo se, siguran sam, još dugo prisjećati.

Tomas Vukadin