Opet pregršt nagrada za Kutjevačka vina

Naši članovi od samog osnutka, najveći hrvatski izvoznici vina, posebno poznati po svojoj izvanrednoj graševini, marni vinari Kutjeva d.d. redovito se sa svjetskih smotri na kojima se ocjenjuju vina vraćaju s nagradama. S najnovije MUNDUS VINI SPRING TESTING kući, u vinsko srce Slavonije Zlatnu dolinu donose dva srebra i tri zlata.

Ta vinska smotra svake se godine održava dva puta, u proljeće i jesen, u Neustadtu, a pokrenula ju je izdavačka kuća specijalizirana za vinske i uopće gastronomske teme Meininger Verlag. U početku samo njemačka smotra u organizaciji toga izdavača, koji postoji od 1903. godine, prerasla je u važno međunarodno nadmetanje svih koji u svjetskom vinskom biznisu žele imati ozbiljnu ulogu. Žiri sastavljen od vinskih novinara, sommeliera, enologa, trgovaca vinom i vinskih analitičara, Graševini i vrhunskoj Graševini Kutjevo (oba vina iz berbe 2021.) dodijelio je srebrna odličja. Čak tri vina iz njihove premium linije Maximo i De Gotho po njihovom mišljenju zaslužila su najprestižnija odličja.

Maximo Oro berbe 2019., kupaža graševine i chardonnayja, oduševilo je i naše članove na večeri u restoranu Giannino u Rovinju i na našem prošlogodišnjem Grand Chapitreu okitilo se zlatom. To vino s nešto višim alkoholom, tamnožute boje lijepo usklađenih voćnih i cvjetnih aroma bespogovorno je očaravajućeg okusa. Većinska graševina u ovoj kupaži s najboljeg je kutjevačkog položaja Vetovo.

Zlato je u Njemačkoj dobilo i njihovo crno vino linije Maximo. To je kupaža triju sorata – cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Nenametljiv barrique tom pitkom vinu zagasite rubinske boje daje dodatnu, jako privlačnu notu. Treće njihovo „zlatno“ vino prema ocijeni njemačkih sudaca je pinot crni, De Gotho berbe 2019. Grožđe za to vino dozrijeva na maloj površini od samo dva hektara u vinogradima Hrnjevac, a vino je odležalo godinu dana u hrastu. To je, inače, naš favorit podruma Kutjevo d.d., ali to je i iz godinu u godinu mlada graševina pa priznajemo da ne prezamo ni od njihovog bazičnog vina. Vidimo da se ono sviđa i profesionalcima okupljenima na nedavnom proljetnom testiranju Mundus Vini.

Na odličjima prvenstveno čestitamo velikom vinskom znalcu, winemakeru, odnosno glavnom enologu Ivanu Marinclinu koji je kreirao i odnjegovao ova jako fina vina, a onda i cijelom timu Kutjeva d.d. koji uspijeva iz godine u godine biti u samom vrhu europske vinske priče.

Vive la Chaîne!