Predstavljamo naše profesionalne članove – Ivan Gerštmajer Zelember

S ponosom vam donosimo priču o Ivanu Gerštmajeru Zelemberu, članu naše udruge i

strastvenom vinaru iz srca Slavonije i Baranje. Rođen 1991. godine u Osijeku, Ivan dolazi iz

obitelji s dugom vinarskom tradicijom. Još kao dijete učio je tajne vinogradarstva od djeda i

oca, upijajući znanje o tlu, klimi i starim sortama grožđa koje njegovi preci pažljivo njeguju već

pet generacija.

Možete li nam se ukratko predstaviti?

Moje ime je Ivan Gerštmajer Zelember, rođen sam 1991. u Osijeku, odrastao sam u Slavoniji i

Baranji, a po zanimanju sam magistar inženjer vinarstva i vinogradarstva.

Čime se trenutno bavite u profesionalnom životu?

Samozaposlen sam u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, vinar sam pete generacije,

odrastao u vinogradima koji su stoljećima u vlasništvu obitelji. Danas, s istom strašću, ali

modernim pristupom, spajam tradiciju i inovaciju u proizvodnji vina. Poštujem stare metode, ali

ne bojim se eksperimentirati s novim tehnologijama kako bih stvorio vino vrhunske kvalitete.

Kako ste se odlučili pridružiti Chaîne des Rôtisseurs i što vas je privuklo udruzi?

Udruzi sam se pridružio 2022. godine jer sam u njoj prepoznao strast prema gastronomiji, vinu i

lijepom životu. Nova poznanstva, učenje i razmjena znanja nešto su što smatram izuzetno

vrijednim.

Kako članstvo u Chaîne des Rôtisseurs doprinosi vašem osobnom i profesionalnom razvoju?

Putem povezanosti s tradicijom i identitetom, njegovanje određenih vrijednosti kulture kako

bismo mogli osjetiti pripadnost tim korijenima. Također, kroz društvene mreže, prijateljstva,

sudjelovanje u događajima i zajednički nastup na tržištu.

Imate li neki poseban projekt, vještinu ili interes u gastronomiji koji želite podijeliti s nama?

Od posebnih projekata istaknuo bih snimanje gastronomske emisije s chefom Davidom Skokom

2023. godine. Emisija se zvala Motor, loza, kuhača, gdje je on na svom motociklu obilazio vinare

od Istre do Baranje i stvarao priče i recepte skupa s nama.

Koja je vaša omiljena gastronomska priča ili anegdota koju želite podijeliti s nama?

Poseban specijalitet u našoj vinariji je već poznata Kotlovina u vinu, a priprema se na način da

pečemo svinjski vrat u tanjurači na svinjskoj masti, a kada je meso dobro pečeno, dodajemo 15

litara vina i kuhamo ga u vinu. Najčešće koristimo Graševinu.

Koje vas vrijednosti ili ciljevi udruge najviše inspiriraju?

Gastronomija kao dio kulturne baštine. Najviše me inspirira to što udruga promiče autohtone

recepte, lokalne namirnice i tradicijske metode pripreme hrane i vina. Kao vinar i ljubitelj vina,

najviše me nadahnjuje savršen spoj hrane i vina, istraživanje terroira i harmonije okusa.

Postoji li poseban trenutak ili iskustvo u vašem profesionalnom životu na koji ste posebno

ponosni?

Posebno iskustvo u mojem profesionalnom životu bilo je kada sam 2021. godine izabran za

trećeg najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.

Kako vidite ulogu Chaîne des Rôtisseurs u promociji kulture hrane i pića u Hrvatskoj?

Mislim da je promocija hrvatske gastronomske scene izuzetno važna, a udruga radi izvrstan

posao jer okuplja vrhunske ljude koji žive i rade u ugostiteljstvu, gastronomiji i vinarstvu. Mislim

da nema boljega.

Što biste poručili drugim članovima udruge ili onima koji razmišljaju o članstvu?

Ako cijenite ljude koji dijele vašu strast i važno vam je povezivanje s istomišljenicima – bilo kroz

formalne susrete, neformalne večere ili velika gastronomska događanja – Chaîne des Rôtisseurs

je pravo mjesto za vas. Ako vas privlače novi trendovi u gastronomiji, inspirirat će vas

eksperimentiranje s modernim tehnikama, fuzijska kuhinja i reinterpretacija tradicionalnih jela na

suvremeni način.

Imate li gastronomski savjet ili preporuku za naše čitatelje?

Ako vas privlače snažni okusi, tradicijska jela i vrhunska vina, onda je Baranja majka vina za vas.

Kulen, riblji paprikaš, čobanac, šaran u rašljama, perkelt od soma i paprikaš od domaćeg pijetla

samo su neka od brojnih autohtonih jela Baranje. Sve to se savršeno sljubljuje s polusuhom

Graševinom.

Baranja će vas ostaviti bez daha – zato sljedeći izlet obavezno planirajte upravo tamo!

Hvala Ivanu što je podijelio svoju priču s nama! Veselimo se njegovim budućim uspjesima i

zajedničkim gastronomskim doživljajima.