Predstavljamo naše profesionalne članove – Manuela Plohl

S velikim zadovoljstvom započinjemo s inicijativom predstavljanja naših profesionalnih članova, s ciljem boljeg povezivanja unutar udruge i isticanja vrijednosti koji dijelimo. Prva članica koju vam predstavljamo je Manuela Plohl, istaknuta vinska stručnjakinja i edukatorica s bogatim iskustvom u eno-gastronomiji.

  1. Tko je Manuela Plohl?

Manuela Plohl diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru, stekavši diplomu na polju arheologije i klasične filologije. Uz godine iskustva u arheologiji, paralelno radi na usavršavanju vinskih znanja.

Po uspješnom završetku sve tri razine WSET-a u Hrvatskoj, diplomantica je na Weinakademie Österreich u Rustu, u Austriji. Od 2020. godine postaje dio tima predavača na Wein Academy Croatia, te predaje po brojnim hrvatskim gradovima i raznim vinskim manifestacijama. Osnivač je udruge „Vinum“ koja radi na promicanju i podizanju kvalitete zadarskog vinarstva te je konceptualni autor vinske nagrade „Vinum Laureatum“, gdje obnaša dužnost predsjednice ocjenjivačkog žirija. Članica je viteškog reda „Ordo Equestris Vini Europae“ gdje nosi titulu Dame.

Kao privatna poduzetnica i vlasnica tvrtke ZaraVino, paralelno organizira manifestacije, radionice, predavanja i stručne izlete te se bavi vinskim consulting-om. Vinska je kolumnistica za: Zadarski list, Vinske zvijezde i Novi list.

  1. Čime se trenutno bavite u profesionalnom životu?

Izuzev svega gore navedenog, privodim kraju školovanje za Weinakademikera, na vinskoj akademiji u Austriji, te se nadam sjecanju titule u roku od nekoliko mjeseci.

  1. Kako ste se odlučili pridružiti Chaîne des Rôtisseurs i što vas je privuklo udruzi?

Preporuke vašeg cijenjenog člana Mladena Šarlije, sa kojim dijelimo isti grad i slične poglede na život. Članstvu me privukla ljubav prema eno-gastronomiji.

  1. Kako članstvo u Chaîne des Rôtisseurs doprinosi vašem osobnom i profesionalnom razvoju?

Čovjek napreduje tijekom cijelog svog životnog vijeka, a okruživanje ljudima sličnih razmišljanja, potiče taj napredak.

  1. Imate li neki poseban projekt, vještinu ili interes u gastronomiji koji želite podijeliti s nama?

Unutar svega što sam navela, posebno bih istaknula svoju ekspertizu u vinima Dalmacije i nadasvestranim vinima, i to posebno sljedećihregija: Mosel, Rheingau, Alsace, Bordeaux, Champagne, Piemonte, Toscana, Marche, Wachau, Burgenland, Kamptal, Tokaj…

  1. Koja je vaša omiljena gastronomska priča ili anegdota koju želite podijeliti s nama?

Ljubav prema vinima i gastronomiji ušla je u moj život postepeno i prije mnogo godina, a to je u meni potaknula jedna hrvatska regija svojim perfekcionizmom na oba polja: Istra! A zanimljivo je kako je to između ostaloga rezultiralo kupnjom kuće u Istri, iako je poprilično udaljena od Zadra u kojem živimo.

  1. Koje vas vrijednosti ili ciljevi udruge najviše inspiriraju?

Edukacija i humanitarni rad.

  1. Postoji li poseban trenutak ili iskustvo u vašem profesionalnom životu na koji ste posebno ponosni?

Ponosna sam na zbroj svojih aktivnosti, kako na polju arheologije gdje sam radila gotovo 15 godina, tako i na svoja dostignuća u vinskom svijetu. Možda vrijedi istaknuti osnivanje Muzeja antičkog u Zadru, od strane nas petoro arheologa, gdje sam ostala upisana kao jedan od autora likovnog postava. Nekoliko godina kasnije, muzej je dobio ŽIVA nagradu u St. Petersburgu, za najbolji slavenski muzej, u kategoriji svih slavenskih zemalja i svih njihovih muzeja. Sretna sam da sa i ja tome pridonijela. No, podjednako sam ponosna i na sve svoje aktivnosti u svojoj drugoj, vinskoj struci, gdje sam do sada održala nekoliko stotina različitih predavanja, panel rasprava, radionica, masterclassova i slično te se nadam, tako doprinijela vinskoj kulturi i naobrazbi u Hrvatskoj. 

  1. Kako vidite ulogu Chaîne des Rôtisseurs u promociji kulture hrane i pića u Hrvatskoj?

Iznimno je velik teret na udruzi s obzirom na pomalo izgubljene vrijednosti kod mlađih generacija. Tako da su moja očekivanja od svih projekata udruge iznimno visoka, a i voljna sam pomoći u ostvarivanju svih plemenitih ciljeva.

  1. Što biste poručili drugim članovima udruge ili onima koji razmišljaju o članstvu?

Ovo je udruga koja podiže razinu života na višu raznu, cijeni prave vrijednosti i donosi životni užitak.

  1. Imate li gastronomski savjet ili preporuku za naše čitatelje?

Život je prekratak da bismo pili loše vino, jeli osrednju hranu i družili se s neinspirativnim ljudima.

Veselimo se nastavku ove inicijative i predstavljanju drugih profesionalnih članova udruge!