Predstavljamo naše profesionalne članove – Toni Katunar

S velikim zadovoljstvom nastavljamo s inicijativom predstavljanja naših profesionalnih članova, s ciljem boljeg povezivanja unutar udruge i isticanja vrijednosti koje dijelimo. Ovaj put vam predstavljamo Tonija Katunara, vinara koji je nastavio bogatu obiteljsku tradiciju vinarstva te svojim radom ostavlja osobni pečat na hrvatskoj vinskoj sceni.

Tko je Toni Katunar?

Iako je po struci makroekonomist, vinarstvo je za Tonija bilo prirodan put – vino ga je pratilo od mladosti, a obiteljska strast prema vinogradima i podrumu odvela ga je u svijet enologije. Danas stoji iza petnaest etiketa brenda Katunar te se trudi stvarati vina koja odražavaju njegovu viziju, ne prepuštajući se u potpunosti zahtjevima tržišta i savjetima enologa.

Njegov trenutni fokus su prirodna vinifikacija vina, primjena novih tehnologija i kontinuirano ulaganje u vinograde, kako bi unaprijedio kvalitetu i autentičnost svojih vina.

Kako ste se odlučili pridružiti Chaîne des Rôtisseurs i što vas je privuklo udruzi?

Prvi susret s Chaîne des Rôtisseurs imao je u restoranu Kukuriku, a zasluge za njegovo članstvo pripisuje Borisu Rebiću, koji mu je približio društveno-socijalni i međunarodni aspekt udruge.

Kako članstvo u Chaîne des Rôtisseurs doprinosi vašem osobnom i profesionalnom razvoju?

Članstvo mu omogućuje direktan kontakt s ciljanom publikom, kolegama, proizvođačima te pruža vrijedne povratne informacije. Također, prati domaće i međunarodne eno-trendove – sve to kroz vrhunska gastronomska iskustva.

Posebni projekti i interesi u enologiji

Toni sudjeluje u pionirskom enološkom projektu prirodne izobarične maceracije, inovativne tehnologije koja omogućava vinifikaciju bez sumpora, antioksidansa i dodataka, čuvajući aromatske spojeve netaknutima. Ovaj projekt, kojeg provodi Auric bačvarija, predstavlja značajan iskorak u segmentu prirodnih vina na svjetskoj razini.

Gastronomske priče i inspiracije

Tijekom brojnih putovanja, Toni je imao priliku doživjeti vrhunske gastronomske trenutke, od ručka u bivšem institutu Paul Bocuse u Lyonu, do tradicionalne pekinške patke u starom Quanjudeu u Pekingu. No, jedna od zanimljivijih anegdota vezana je uz osebujnu australsku kuhinju – gdje je poslužen roštilj od životinja s australskog grba.

Vrijednosti koje ga najviše inspiriraju u udruzi Chaîne des Rôtisseurs

Uz ljubav prema hrani i vinu, inspirira ga predanost izvrsnosti i visoki gastronomski standardi koje udruga njeguje, a smatra da je upravo to ono što je Hrvatskoj prijeko potrebno.

Ponosni trenuci u profesionalnoj karijeri

Najveći ponos osjeća kada njegova vina postižu visoke ocjene na natjecanjima ili se nađu na prestižnim mjestima – kao što su europska poštanska marka, protokol dvaju Papa te posjeti američkog i kineskog predsjednika Hrvatskoj.

Preporuka za ljubitelje eno-gastronomije

Toni preporučuje istraživanje Kvarnerske regije, koja gastronomski postaje sve dinamičnija. Od Kastva i Opatijske rivijere do Lošinja, regija opravdava titulu Europske regije gastronomije. Njegov izbor su svježa riblja jela u kombinaciji s autohtonim kvarnerskim vinima.

Poruka članovima udruge i onima koji razmišljaju o pridruživanju

Postojećim članovima poručuje da nastave njegovati izvrsnost, dok onima koji razmišljaju o članstvu preporučuje da se pridruže, jer će steći novo iskustvo i proširiti gastronomske horizonte.

Veselimo se nastavku ove inicijative i predstavljanju drugih profesionalnih članova udruge!