Proljeće u Istri – 28. i 29. travanja 2023.

Proljeće kao novi početak i novo druženje naših članova u uvijek čarobnoj Istri. Unatoč upitnoj vremenskoj prognozi, gastronomska prognoza za ovaj vikend bila je obećavajuća.
U petak su nas u Vodnjanu srdačno dočekali Marko Radolović , Maitre Hôtelier te Anamarija i Ivor Kolić u restoranu Alla Beccaccia.
Večer smo započeli na terasi restorana uz amuse-bouche – bruschettom s pečenom skutom i šparogom uz pjenušac Perla Bianca Franca Armana.
Sljedeći slijed bio je vrlo zanimljiv te iznimno ukusan, probali smo svinjski jezik sa mladom rukolom i pestom od graška. Nesvakodnevna kombinacija jezika i pesta od graška bila je pravo iznenađenje svim članovima.
Nastavili smo s lovačkim specijalitetima kao što su juha od fazana te fuži sa šugom od divljači uz Malvaziju Siljan.
Druženje se odužilo uz čašu vina i razgovora, a potom nam je serviran specijalitet kuće, divljač alla Beccaccia. Radi se o šljuki, koja se kuha 3 dana, prelivenoj gustim umakom uz dodatak pečenih mini bataka. Uz šljuku smo pili izvrsno crno vino Babos Marana.
Večera je zaokružena desertom Limoncho – kolačem od limuna sa kremom od bijele čokolade i tostiranih badema.

Petak je bio uvertira u još ljepšu subotu. Istra je duhovna hrana u punom smislu i to nam je nebrojeno puta pokazala, a posebice za vrijeme ručka u ekološkom masliniku – Cadenela.
Jedan od naših prvih članova Andrea Lupieri, Maître Sommelier te chef Teo Ivanišević priredili su ručak u masliniku nadomak Vodnjana.
Ručak u masliniku bilo je zaista jedinstveno iskustvo koje nas je okupilo na otvorenom, a opet u zajedništvu stola, vrhunske hrane i vina. Imali smo slobodu lutanja po masliniku i obližnjim livadama prepunim šparoga.
Dočekao nas je Saša Bernobić, Professionnel du Vin koji nam je predstavio svoja vina – OH Wines.
Sjeli smo za prekrasno ukrašen stol na kojem su nas dočekali tart od kozjeg sira s dressingom od meda, oraha i timjana, zatim viška pogača te čaše za degustaciju Cadenela maslinovih ulja.
Uslijedila su još dva predjela, teleći tartar sa sušenim smokvama i vlascem, vrlo kreativna verzija tartara u kojem je nježan okus mesa pomiješan sa slatkoćom smokve.
Poslužene su i friško ubrane kamenice iz Limskog kanala te maslinovo ulje Cadenela Cuvee.
Za glavno jelo probali smo rižoto od divljih šparoga i mariniranih jadranskih škampi, uz maslinovo ulje blagog okusa – Cadenela for Kids.
Uslijedio je rib eye na roštilju s kremom od krumpira za koju nam je chef Inanišević odao i tajnu pripreme. Uz oba glavna jela degustirali smo ulje Cadenela for Meat.
Naime, kako se radilo o ručku na otvorenome chef se nije mogao sakriti, a mi smo doživjeli show cooking u punom sjaju.
Uz sva jela poslužena su OH Wine birana vina.

Lana Kralj, Dame de la Chaîne