Proljetno druženje u Maloj Hiži, 05.04.2024.

Prvo proljetno druženje nas je odvelo na sjeverni dio Hrvatske na već poznatu adresu u Mačkovcu. Kao i uvijek do sada, u odijelu s kravatom te otvorenih ruku dočekao nas je gazda restorana Branimir Tomašić (Maître Restaurateur), koji je zaštitno lice ovog kultnog restorana. Okruženje restorana, stara drvena kuća, sagrađena prije više desetljeća, nosi u sebi bogatu povijest i daje toplinu tako da se svaki gost osjeća dobrodošao. Branimir je prije prvog slijeda održao uvodnu riječ, podsjećajući nas na dugu povijest i autentičnost koju Mala Hiža čuva, a naravno i na sve izazove s kojima se suočavaju današnji ugostitelji.

Menu je bio inspiraran proljećem i sezonskim namirnicama, a imali smo prilike uživati u nizu ukusnih slijedova. Svakako ističemo onaj s uparenim juhama od međimurskih šparoga te proljetne juhe od hrena, čiji su se okusi perfektno nadopunjavali. Ostatak menua sadržavao je file smuđa na rižotu s međimurskom mišancom od kiselice, mlade koprive, listovima maslačka, mladim lukom te čupavim prepeličjim jajem te Teleći file u omotaču od pistacija, badema i crvenog i šarenog papra sa žara, te teleći odrezak punjen paškim i mladim sirevima te popečenom pancetom u rustikalnoj panadi – ragu od smrčaka, lisički, vrganja i sušene rajčice s pečenim mladim krumpirom, grilanim šparogama i crvenom paprikom. Tradicionalna jela s lokalnim namirnicama uz moderan pristup pripremi jela zaista su predstavili Međimujre u punom sjaju.

Kako to obično biva na našim druženjima, pred kraj večere, podijelili smo zaslužena priznanja vrijednom osoblju restorana, čiji je trud i posvećenost svakom gostu bio iznimno cijenjen.

Za kraj, svi smo se složili da je Mala Hiža restoran koji vrijedi posjetiti u različita godišnja doba te kušati sezonske menije. Odlazimo s osmijehom na licima, obećavajući skori povratak.

Tomas Vukadin