Promocija knjige “Kulen – hrvatska mesna perjanica” u Slavonskom brodu

U Velikoj vijećnici županijske uprave u nazočnosti župana Danijela Marušića, pročelnika za poljoprivredu Željka Burazovića, autora Željka Garmaza i predsjednika udruge Dalibora Greganića, održana je prezentacija knjige „Kulen hrvatska mesna perjanica”.

Predsjednik udruge Chaine des Rôtisseurs Hrvatska zahvalio je na velikoj podršci Brodsko-posavske županije pri realizaciji i izdavanju ove knjige koja ima za cilj predstaviti ono najbolje što Hrvatska ima za ponuditi u smislu gastronomske ponude i izvan naših granica. Župan Marušić kazao je kako je ponosan što je došlo do realizacije ovako jedne bogate publikacije, pogotovo znajući koliko truda i ljubavi treba biti uloženo u proizvodnju kulena kao i ostvariti materijalno-tehničke uvijete: “Kulen je nešto više od samog mesnog proizvoda, a upravo ova knjiga autora i svih onih koji su doprinijeli njenom izdavanju, ne samo da promoviraju kulen, već čuvaju i tradiciju i kulturu našeg podneblja, ali i Hrvatske u cjelini. Mi se kao mali narod možemo ponositi s velikim stvarima.” – rekao je župan Marušić.

Po riječima privremenog pročelnika za poljoprivredu, Željka Burazovića, knjiga ima svrhu izgraditi prisutnost i rejting na tržištu naših proizvođača i zadržati dobru poziciju, vjerujući da će njihov trud biti još više prepoznat, posebice u pogledu financiranja. Dodao je i to da se svinjogojska proizvodnja u Brodsko-posavskoj županiji trenutno odvija na 146 OPG-ova koja na tržište plasiraju između 55 i 60.000 životinja.

Autor knjige Željko Garmaz je nadodao da uz promotivno-gastronomski potencijal, ovo nije još jedna obična „slavonska kuharica“, nego knjiga koja će većini čitatelja, mada je tema poznata, sigurno donijeti nova i zanimljiva saznanja.