PRVI HRVATSKI GRAND CHAPITRE (Rovinj, 30. rujna – 03. listopada 2021.)

Hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs po prvi je put, u gradu Rovinju te atraktivnim destinacijama Istre, organiziralo Grand Chapitre, međunarodni skup domaćih i inozemnih članova. Našem gastronomskom skupu nazočili su članovi iz čak šest nacionalnih bailliagea – Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, Monaka, Mađarske i Sjedinjenih Američkih Država

Zahvaljujući glavnom partneru u organizaciji Maistra Hotelima, članovi udruga uživali su u luksuznom smještaju i prostorima druženja u hotelima Grand Park Hotel Rovinj i Hotel Lone, smještenima nadomak povijesne jezgre grada Rovinja, što je bila idealna prilika da ga se podrobnije upozna.

Nakon dolaska i smještaja u sobe hotela svakoga je gosta dočekalo iznenađenje (poklon-vrećica s darovima naših sponzora, tako da su članovi mirisima i okusima mogli „otputovati“ i u druge dijelove Hrvatske, ali i s korisnim sitnicama i uputama koje su uljepšale i olakšale boravak na Grand Capitreu). Večer je započela pićem dobrodošlice i finim zalogajčićima na terasi jednog od brojnih hotelskih restorana Primi Terreni Restaurant&Deli Grand Park Hotela Rovinj. Vrijeme nas je poslužilo sva četiri dana, a početak druženja bio je osvijetljen predivnim zalaskom sunca uz, naravno, pogled na stari dio grada Rovinja i njegov monumentalni zvonik.

Jutro drugog dana druženja neki su članovi proveli u Radionici kuhanja (Chef’s Workshop) svjetski poznate chefice Lidije Bastianich, koja je porijeklom upravo iz Istre, i naučili kako pripremiti popularni milanski ossobuco, teletinu s povrćem i odrezak tune. Bilo je, naravno, i mnogo korisnih savjeta, a podosta smo saznali i o životu slavne našijenke. Istodobno, drugi su članovi uživali u plovidbi brodom uz istarsku obalu od Rovinja do predivnog krajolika jedinstvenog Limskog kanala. Gastronomsko uživanje bilo je organizirano u restoranu Viking, gdje su se kušala sva blaga iz mora i s istarskog kopna.

Večere su bile organizirane u tri restorana. U Cap Aureo Signature Restaurant u Grand Park Hotelu Rovinj odlična je jela pripremao chef Jeffrey Vella. Sat vremena vožnje od Rovinja do Zambratije (Savudrija) itekako se isplatilo članovima udruge koji su se odlučili za restoran Pergola u kojemu su ih dočekali Ljiljana i Fabrizio Vežnaver i majstorski ih ugostili tako da su se, uz jela koja se mogu nazvati „umjetnost na tanjuru“, svi osjećali kao kod kuće uživajući u savršenim okusima svakoga zalogaja. Za večeru je bio ograničen broj članova, tako da je nazočilo samo dvanaest gostiju, pa je i po tome imala obilježje ekskluzivnosti. Treća se grupa članova udruge, nakon pića (Sunset Drink) poviše same obale mora u restoranu Puntulina, uputila u restoran Giannino gdje ih je ugostio dio obitelji Pellizzer, vlasnici najvećega obiteljskog ugostiteljskog imperija u Istri, a odlična jela pripremala je chefica Dubravka Ćujo.

Treći dan je nekim članovima udruga započeo izletom u selo Ferenci gdje su ih na OPG-u Fatorić dočekali vlasnici Oriela i Đordano Fatorić. Nakon domaće rakije, uživalo se u dakako domaćem pršutu, ombolu, kobasicama, sušenoj vratini i panceti, a potom je posluženo autohtono istarsko jelo fuži s domaćim petehom (pijetlom). Druženje na OPG-u uz nadahnuto vođenje Josipa Gudelja, zeta naših domaćina, završilo je slatkim zalogajima – kroštulama i odličnom pandišpanju. Na povratku s imanja članovi udruga zaustavili su se u selu Kremenje u Vinariji Matošević gdje su uživali u vinima jednog od ponajboljih istarskih vinara Ivice Matoševića koja već odavno osvajaju prestižne svjetske vinske nagrade.

Drugi je izlet bio organiziran u Vodnjan, gdje obitelj Lupieri ima impresivnih trideset i tri hektara maslinika u certificiranom bio nasadu. Njihovo maslinovo ulje Cadenela uživa status jednog od najboljih ulja na svijetu i za kvalitetu je nagrađivano na mnogim međunarodnim natjecanjima. U masliniku je bila organizirana degustacija maslinovih ulja uz jako informativno predavanje o njihovim karakteristikama i kvaliteti.

Za nove je članove večer započela vrlo uzbudljivo. Naime, u Hotelu Lone održala se svečana inauguracija novih članova, čak četrdeset i dvoje. Ceremoniju je vodio Klaus Tritscher iz Njemačke uz asistenciju Dalibora Greganića iz Hrvatske i Tomaža Ravnikara iz Slovenije, a poseban gost na pozornici bio je Seku Mady Condé, novi vođa slovenske udruge.

S lentama oko vrata članovi su se uputili u Grand Park Hotel Rovinj, gdje je u ekskluzivnom prostoru Ball rooma održana gala večera pod kuharskom palicom chefa Darija Šajatovića. Uz odlična vina koje je odabrao sommelier Almin Imširović, sljedovi su stizali na stolove zahvaljujući savršeno uigranoj posluzi. Gala večera, koja će svima ostati u dugom pamćenju, bila je posvećena Corradu Pellizzeru, koji nas je, nažalost, prije godinu dana iznenada napustio. Bio je jedna od najbitnijih osoba koje su obilježile rovinjsko i hrvatsko ugostiteljstvo i najstariji član udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska. Na gala večeri pridružili su nam se i mnogobrojni važni gosti iz društvenog života, ljubitelji gastronomije, a među njima i predstavnik francuskog veleposlanstva gospodin Yannick Andrianarahinjaka. 

Osunčano jutro četvrtog dana izmamilo je članove na šetnju mirisnom borovom šumom kojom su okruženi hoteli, neki su podrobnije razgledali grad Rovinj i nastojali što više odgoditi odlazak iz tog predivnog dijela našeg najvećeg poluotoka, jer… bilo nam je stvarno jako lijepo.

Hrvatsko gastronomsko društvo Chaîne des Rôtisseurs posebno se zahvaljuje partnerima manifestacije Hrvatskoj turističkoj zajednici i Maistra hotelima, pokroviteljima Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, turističkim zajednicama Istarske županije i grada Rovinja, te sponzorima: PBZ Card, eKupiAuto BenussiJamnica plus d.o.o., BioSeedLab d.o.o, Vinarija Kutjevo d.d., OPG Lupieri iz Vodnjana, Hotel Amfiteatar iz Pule, Brač Fini SapuniMasVin iz Polače te Vinariji Jeruzalem Ormož, kao i francuskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj. 

POGLEDAJTE GALERIJU!