Prvi put u gotov stoljetnoj povijesti najprestižniji hrvatski hotel Esplanada zatvoren zbog potresa

Osim korone koja nagriza poslovanje restorana i one računovodstveno najbolje potkovane ugostitelje stavlja pred veliku enigmu,  kao dalje. One zagrebačke dodatno je unazadio potres. Gotovo svi su pretrpjeli neku štetu, a to znači nove nepredviđene izdatke koji dodatno povećavaju gubitke. Osim što  su prisiljeni ne raditi zbog pandemije sada se moraju upustiti u saniranje šteta od potresa, dakle ponovno u nemale financijske izdatke.

Naš partner u najsvjetlijoj i najpozitivnijoj suradnji koju, kad smo osnovali udrugu prije dvije godine nismo mogli na slutiti, Esplanade Zagreb Hotel i njegov menedžment predvođen Ivicom Maxom Krizmanićem sada prolazi vjerojatno najteže trenutke u svojem devedeset i pet godina dugom postojanju. Kad smo u studenom prije dvije godine imali osnivačku gala večeru, prije i poslije nje dosta smo se dobro upoznali s funkcioniranje svih segmenata hotela. Naši gosti, koji sun nas došli “osnovati”,  članovi direktorija Chaine des Rotisseurs iz Njemačke, Francuske, Italije i Mađarske bili su odreda fascinirani da u Zagrebu postoji ovakav hotel najvišeg svjetskog standard. Mi koji smo i prije često posjećivali njihove restorane znali smo da se unutar hotela uvijek osjećate sasvim posebno, kao da ste na najprestižnijim svjetskim adresama. Secesijskim uređenjem prepunim originalnih detalja, vrijednih umjetnina, skladnim florističkim intervencijama i nadasve profesionalnošću osoblja čak je ispijanje kave za hotelskim barom bila ugoda bez premca. Ktome umjesnošću chefa kuhinje restoranske brigade Ane Grgić, Esplanadinog restoran Zinfandel’s, jednako kao i njihova Bistroa uvijek se moglo blagovati puno finije i bolje nego što se očekuje od visokokategornika kakav je ovaj ponajbolji naš hotel.

Nažalost, hotel koji ima toliko visoke standard higijene da mu nije bilo nimalo teško ispoštovati one posebno dodane  zbog Covida 19 i koji je uspješno usluživao ono malo gostiju koji su se zatekli u Zagrebu, odmah se nakon potresa morao zatvoriti.

“Hotel je u potresu zadobio velik broj manjih oštećenja, na samom pročelju, po katovima, u javnim prostorima i po mnogim sobama. Stoga sam teška srca odlučio da radi predostrožnosti zatvorimo Esplanadu na neko vrijeme”, izjavio je Ivica Max Krizmanić za Hinu, nekoliko dana nakon potresa, dodajući “da su preostalih nekoliko gostiju u hotelu evakuirali i smjestili u druge zagrebačke hotele, a djelatnike, osim nekolicine koji brinu o hotelu, poslali kućama”

Hotel po nalazima statičara srećom nije pretrpio nikakvo strukturalno oštećenje što se i očekivalo od ovakve masivne  reprezentativno zamišljene građevine ,no najveći će problem biti nabaviti materijale s kojima je prije šesnaest godina pri zadnjem renoviranju hotel temeljito obnovljen. “Identične tapete, pločice, lampe i ukrase koji su razbijeni, a koji su bili unikati, rađeni po narudžbi, vrlo ćemo teško ponovno naći”

Trenutno razmišljamo i pravimo planove kako dalje. Čekamo vladine odluke oko pandemije i uopće njihove pomoći u budućem poslovanju. Svi zaposleni su na broju, odnosno u radnom su odnosu i jednako kao mi u upravi išćekuju kad će nastaviti s radom. Sada nakon detaljnog pregleda hotela možemo reći da je pedeset posto soba u redu i mogu primiti goste. U njima su bila minimalna oštećenja. Radilo se o razbijenim svjetiljkama ili televizorima koji su popadali s noćnih ormarića ili s komoda. Za sobe koje imaju više šteta prikupljamo ponude majstora i proizvođaća unikatnih detalja za naš hotel, pa da krenem u njihovu obnovu. Reklo bi se vidamo ožiljke.  I naravno iščekujemo uopće kakva će biti psihološka situacija u industriji putovanja u svijetu. Kada će se gosti odvažati na putovanja i na dolazak nama”, rekao nam je danas naš Maître Hotelier Ivica Max Krizmanić.

Mi naravno svim srcem navijamo da Esplanada što je moguće prije zacijeli svoje rane i počne s radom. Sigurni smo da Chef Rotisseur Ana Grgić ne miruje i da će prvi dan po otvaranju predstaviti novi jelovnik, jedan u nizu njenih sezonskih koje su uvijek jednu stepenicu bolji, finiji i rafiniranije od onog prethodnog.

Napisao: R. Marčić

Fotografije: arhiva hotela

Niže možete preuzeti menu.