Recepti naših chefova: “Mala Hiža” – kunić na proljetnom povrću

Sjeverno od Čakovca, nakon rotora u smjeru prema obližnjim toplicama, došavši u Mačkovec odjednom se osjećate kao da ste ušli u drugi svijet. Pred vama stoji kuća iz neke bajkovite priče, nekog drugog vremena, okružena zelenilom iz kojeg samo što nisu iskočili vile i vilenjaci.

Restoran „Mala Hiža“ dobar je razlog da se na odličan ručak ili večeru „potegne“ iz Zagreba, pa i drugih dijelova Hrvatske ili iz Slovenije. Oduvijek ga vodi energični i vitalni Branimir Tomašić, naš Maître Restaurateur koji je doslovce svojim rukama izgradio restoran „Malu Hižu“, odnosno spojio dijelove drvene kuće koju je dovukao iz Ivanje Reke i prilagodio je potrebama kuhinje i restorana. Danas mu u poslu koji je sastavni i neodvojivi dio njegova života pomažu supruga Dijana i kći Tanja, koja u restoranu ujedno radi i kao sommelierka, i dakako uigrana ekipa vjernih i iskusnih zaposlenika.

Tijekom godina Branimir Tomašić svoje je kuharsko umijeće doveo do savršenstva, a bez njegova mentorstva iz kuhinje, koja funkcionira kao „švicarski sat“, ne izlazi ni jedna jedina mrvica. Jela u restoranu „Mala Hiža“ pripremaju se isključivo od sezonskog povrća i voća iz voćnjaka i povrtnjaka koji se nalaze iza restorana, dok ostale namirnice nabavljaju s obližnjih OPG-ova i tržnica. Autohtona, ali zahvaljujući Branimiru Tomašiću (Maître Restaurateur) jela su uvijek s pomakom, odličnih i skladnih okusa i puna ugodnih iznenađenja. Ona nastaju stalnim eksperimentiranjima u kuhinji i lukavim kombinacijama klasičnih te modernih načina kuhanja.

„Mala Hiža“ ima vjerne goste, a oni koji jednom navrate u čarobnu kućicu ponovo se vraćaju po nova istraživanja na tanjuru. A ako, trenutno, ne možete doći u Mačkovec, pripremite lagano, zdravo i izuzetno fino jelo prema receptu Branimira Tomašića (Maître Restaurateur).

Pogledajte video!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Kunić s proljetnim (ljetnim) povrćem na način „Male Hiže“

(za četiri osobe)

SASTOJCI: 
  • 1,2 kg kunića
  • 2-3 žlice svinjske masti
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 veća glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 g korijena celera
  • 100 g stapki celera
  • 150 g mladog graška, mladog luka, mrkvice, boba i šparoge
  • svježi kopar, peršin, vlasac, ljupčac
  • 5-6 sušenih rajčica iz maslinova ulja
  • 6 svježih jagoda
  • sol, papar
  • oko 500 ml temeljca
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žlice pekmeza od maslačka
  • 100 g ribanca
POSTUPAK:

Posolite i poparite te lagano pobrašnite komade kunića pa ih sa svih strana prepržite na vrućoj masti. Izvadite ih i ostavite sa strane. Nasjeckajte luk pa ga, nakon što ste ga lagano posolili da prije omekša, popržite na istoj masnoći do zlatnožute boje. Dodajte još malo masti i maslinova ulja. Dodajte protisnuti češnjak, pa kad zamiriše vratite komade kunića i dodajte nasjeckano povrće: najprije korijen celera, potom mrkvu, stapke celera, bob, grašak i na kraju šparoge. Premjestite povrće u dublju posudu koja može ići u pećnicu. Dinstajte i podlijte temeljcem. Začinite i pustite da se jelo kuha na laganoj vatri dok meso kunića ne omekša. Pred kraj kuhanja zalijte bijelim vinom, pustite da alkohol ispari, dodajte krupnije nasjeckano začinsko bilje, jagode i pekmez od maslačka. Naribajte sir, njime pospite jelo i kratko ga zapecite u pećnici, 20 minuta na 200 °C.

 Marmelada od maslačka

SASTOJCI: 
  • 50 cvjetova maslačka
  • 1 l vode
  • 4 limuna
  • 1 naranča
  • 500 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica crvenog papra
POSTUPAK:

Cvjetovima maslačka otrgajte samo žute latice. Zalijte ih vodom i pustite da se namaču otprilike sat vremena. U tavi otopite šećer i prelijte ga vodom s laticama. Dodajte naribanu koricu i sok limuna i naranče. Kuhajte na laganoj vatri otprilike sat vremena. Maknite s vatre, usitnite smjesu štapnim mikserom pa je propasirajte kroz cijedilo. Na kraju umiješajte crveni papar.

Branimir TomašićMaître Restaurateur

Božidar BajsSous Chef

Tanja Tomašić HatChef Forestier