Seriju naših videa „Recepti naših chefova” započinjemo s receptom „Poširana hama u soku od naranče i šafrana s kremom cvjetače i dehidriranom kožom od hame” koju je u kuhinji hotela „Esplanade” u Zagrebu pripremio sous chef Miroslav Jurić, a video recepta snimila je i montirala Tea Mardešić. Seriju uskoro nastavljamo s videima recepata naših istarskih članova koje su snimili Đorđe i Svan Lein Stošić.
Video za koji možemo zahvaliti chefici restorana „Zinfandel’s” Ani Grgić (Chef Rôtisseur) i direktoru hotela „Esplanade” Ivici Maxu Krizmaniću (Maître Hotelier) možete pogledati niže, a želite li pripremiti specijalitete kod kuće, objavljujemo i detaljne recepte.
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationRECEPT:
Poširana hama u soku od naranče i šafrana, krema od cvjetače, svježa cvjetača i dehidrirana koža hame
Sastojci
- Hama 500 g
- Naranča 7 komada
- Šafran po želji
- Cvjetača 1,5 kg
- Maslac 150 g
- Maslinovo ulje 2 dcl
- Luk 2 komada
- Celer 150 g
- Mrkva 150 g
- Mlijeko 2 dcl
- Sol i papar
Umak od šafrana i naranče
Iscijedite naranču i dodajte šafran pa iskuhajte sok. Nakon što sok prokuha, dodajte u njega maslac i blendajte dok se umak ne poveže.
Krema od cvjetače
Ostavite mali dio svježe cvjetače sa strane. Skuhajte očišćenu cvjetaču u mlijeku i posoljenoj vodi. Nakon što se cvjetača skuha, procijedite je. Izblendajte cvjetaču i dodajte maslac kako biste dobili finu kremu.
Dehidrirana koža
Dehidrirajte kožu oguljenu s ribe u dehidratoru ili u pećnici pet do šest sati na 60 °C. Potom je kratko popržite u jako vrućem ulju i malo posolite na kraju.
Priprema jela
Očistite hamu od ljuske i filetirajte. Odvojite kožu od mesa. Napravite temeljac od kostiju i glave hame – kuhajte ih u vodi s korjenastim povrćem (luk, celer, mrkva i sol). Poširajte hamu u procijeđenom temeljcu tri do pet minuta. Prelijte je potom umakom od šafrana i naranče te malo reducirajte. Poslužite je tako da na hamu u umaku naribate svježu cvjetaču. Kremu od cvjetače i hrskavu kožu hame servirajte sa strane.
sous chef Miroslav Jurić