Recepti naših chefova „Rio Bar“ Rovinj: Sipa sa škalonjom (mladi luk) i krumpirom

Nadamo se da ste se već prijavili na naš prvi Grand Chapitre koji će se od 30. rujna do 3. listopada održati u Rovinju. Osim što ćete uživati u ljepotama najsačuvanijeg istarskog grada, naši članovi, chefovi restorana pripremit će vam posebne gurmanske delicije. Među restoranima koje ćemo posjetiti u okviru našega programa je i najpoznatiji rovinjski restoran „Giannino“ gdje ćete imati priliku upoznati obitelj Pellizzer kojima pripadaju još i restorani„Puntulina“ i „Bugadur“ te bistro „Rio Bar“.

Restoransku priču započeo je Corrado Pellizzer (njemu je posvećena Gala večera koja će se održati u „Hotelu Leone“ pod dirigentskom kuhačom chefa Jeffreyja Velle), a danas u restoranima koje je ostavio u naslijeđe kao menadžeri, konobari ili kuhari osim sinova i snaha radi i četvero njegovih unuka.

Corradina kuhinja temeljila se na ribi, rakovima i školjkama koje je pripremao na sve moguće načine, s obiljem tjestenine. Na Grand Chapitreu, točnije u petak 1. listopada imat ćete priliku uživati u modernoj interpretaciji tih jela u restoranu „Giannino“ koja će pripremati chef Dubravka Čujo, već više od desetljeća gospodarica kuhinje restorana koji je preuzeo stariji Corradov sin Nereo. Tema večere bit će ribarska baština Rovinja, a do tada pokušajte prema receptu i videu chefa Jodyja Pellizzera iz restorana „Rio Bar“ pripremiti autohtono, jednostavno, a vrlo ukusno jelo. Vidimo se u Rovinju!

Pogledajte video!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Rio Bar (Gianinno, Puntulina & Bugadur): Sipa sa škalonjom (mladi luk) i krumpirom

(za četiri osobe)

SASTOJCI: 

  • 1 kg sipe
  • 4 češnja češnjaka
  • stručak mladog luka
  • 400 g krumpira
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 100 ml ribljeg temeljca

POSTUPAK: 

Mladi luk nasjeckajte na kolutiće. Sitno nasjeckajte češnjak. Očistite sipu i narežite je na komade. U zagrijanu dublju tavu ulijte maslinovo ulje pa na njemu popržite mladi luk i češnjak. Dodajte sipu. Promiješajte i zalijte vinom. Kad alkohol ispari, zalijte temeljcem i na slaboj vatri kuhajte 25 minuta. U međuvremenu ogulite krumpir, narežite ga na kockice, skuhajte u slanoj vodi i procijedite. Dodajte ga u tavu u kojoj se kuha sipa. Lagano promiješajte i pustite da se dinsta još 7 minuta.

Nereo Pellizzer (Maître Restaurateur)

Jody PellizzerChef

Giannino Pellizzer, suvlasnik (Maître Copropriétaire)