Rezime 2020. godine

Sobzirom na sve neprilike koje smo doživjeli tijekom ove godine (dva „lockdowna” i dva razorna potresa) te s obzirom na planove koje smo ostvarili, možemo reći da smo prilično dobro priveli godinu kraju.

U siječnju 2020. godine bili smo još uvijek vrlo optimistični i do kasne jeseni uspjeli smo ostvariti sve planirano. Organizirali smo tri višednevna putovanja i 10 večera/objeda po restoranima i podrumima u Istri i Malom Lošinju gdje smo posjetili 14 naših članova, restoratera, vinara, hotelijera i maslinara.

U trenutku kada smo započeli s našim druženjima, nismo bili ni svjesni da će nas zadesiti i prekinuti pošasti poput pandemije i potresa. U siječnju smo imali večeru u restoranu Barbieri’s kod našeg Maître Restaurateura Frane Barbierija, a u veljači smo putovali do Kastva kako bismo posjetili slavni restoran „Kukuriku” koji smo planirali posjetiti i prije. Atmosfera je bila vrlo ugodna. Naš domaćin Maître Restaurateur Nenad Kukurin i njegov tim priredili su jako finu večeru, a njegov se lijepo uređen hotel pokazao idealnim mjestom za prenoćiti u okolici Rijeke. U ožujku smo vrlo optimistično planirali čak dva događanja, no sve se izjalovilo. Prvo je restoranima zabranjen rad zbog koronavirusa, a zatim se dogodio potres u Zagrebu, što je zaista previše pa je svako pomišljanje na bilo kakav provod i užitak bilo čak i neprimjereno. Bilo je jasno da ćemo biti prisiljeni otkazati i najveći planirani događaj tijekom sad već trogodišnjeg postojanja našega gurmanskog bratstva. U svibnju smo na Malom Lošinju trebali imati najveći događaj svakog Bailliea na svijetu – Grand Chapitre. Detaljno smo razradili cjelokupan program s večerama i izletima te organizirali dolazak kuharske zvijezde chefice Elene Arzak koja je trebala održati radionicu. Dogovorili smo još dvije radionice – jednu o vinima koju je trebao održati naš Professionnel du Vin Ivica Matošević i drugu o maslinovom ulju na kojoj su se trebali suočiti dva naša maslinara iz Istre, Ipša i Andrea Lupieri s dvama otočkim maslinarima s Cresa i Lošinja. Uspjeli smo također izboriti da i maslinari postanu profesionalci i ravnopravni članovi kao i vlasnici hotela i restorana te vinari. Naša su nastojanja potvrđena i u središnjici u Parizu pa su i maslinari pridruženi sommelierima, što jako pridonosi ukupnomu svjetskom Chaineovu poslanju. Detaljan program s cijenama bio je već objavljen na našoj mrežnoj stranici, no bili smo prisiljeni sve otkazati i premjestiti za ovu godinu. Sad imamo i novi datum, ali i novu destinaciju. Grand Chapitre planiramo na prijelazu iz rujna u listopad i to u Rovinju. Objavit ćemo uskoro i program događanja. Morali smo odustati od većih planova i krstarenja u lipnju koje je trebalo započeti u Dubrovniku i završiti u Splitu, a u itinerar su bili uključeni i naši članovi s otoka te članovi gradova uz more. Osim Dubrovnika i Splita krstarenje je uključivalo i Šipan, Pelješac, Korčulu, Lastovo i Vis. Nadamo se da ćemo ovo jedinstveno gurmansko krstarenje ostvariti u proljeće 2022. godine. Također, bili smo prisiljeni otkazati i posjetu vinarima u Zlatnoj dolini, Kutjevu i Pleternici, večere u Osijeku i Baranji, još neke večere te božićni objed koji se kao kruna 2020. godine trebao održati u hotelu „Esplanade” u Zagrebu koji je naš najvjerniji član i podupiratelj.

Krajem ljeta smo, kada nam ni u primisli nije bio drugi val pandemije, ipak uživali u vikendu na Hvaru. Posjetili smo tri restorana i dvije vinarije, a poslužilo nas je i dobro vrijeme. Zatim je virus ponovno uznapredovao. Prije zatvaranja uspjeli smo organizirati vinsku radionicu pod vodstvom Aleksandra Noršića u hotelu „Cornaro” u Splitu. Bila je to prva radionica našeg projekta „Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti” koji ostvarujemo uz potporu Ministarstva turizma i sporta. Edukacije su prvenstveno namijenjene mladima, budućim profesionalcima u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, pa je na splitskoj vinskoj radionici bilo nazočno 35 polaznika Turističko-ugostiteljske škole Split kao splitskog centra izvrsnosti za obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu. Profesori te škole i zaposlenici hotela „Cornaro” također su sudjelovali u organizaciji radionice kao profesionalna potpora. Posebno treba spomenuti ravnatelja škole Ivu Bilića te stručnog suradnika Tomislava Nađfeja čiji je angažman uvelike pomogao realizaciji ovog projekta. Prvu večer te dvodnevne edukacije uspjeli smo organizirati i večeru u restoranu „Makarun” kod našeg Maître Restaurateura Jurice Farca. Nakon Splita smo, pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite od koronavirusa, uspjeli organizirati još jednu radionicu u Osijeku, posljednju u 2020. godini. NašMaître Sommelier Andrea Lupieri vodio je krajem studenog dvodnevnu radionicu o maslinovom ulju. Tu smo radionicu, kao prvu takvu u Osijeku, organizirali uz pomoć našeg člana Hotela „Osijek” i 
Ugostiteljsko-turističke škole Osijek kao osječkog centra izvrsnosti za obrazovanje kadrova u ugostiteljstvu. S obzirom da je okupljanje zabranjeno, morali smo nažalost otkazati zadnju radionicu o viskiju, treću iz ciklusa našeg projekta „Maslina, grozd, ječam – edukacijom do prepoznatljivosti”, koju je u vinoteci Bornstein u Zagrebu trebao održati Tomislav Ruškovski. Održat ćemo je čim se za to, nadamo se ubrzo, stvore normalni zdravstveni uvjeti. Jednako tako, nastavit ćemo i s redovnim mjesečnim održavanjem naših druženja u restoranima. Za sada vas molimo da pratite našu mrežnu stranicu. Želimo vam svima što skoriji normalan život i ponovne užitke.