Sjaj Michelinovih zvjezdica obasjava i naše članove

U novom izdanju Michelinovog vodiča za 2021. godinu još su tri zvjezdice dodijeljene hrvatskim restoranima pa ih je sada na popisu tog najznačajnijeg svjetskog vodiča za restorane ukupno deset.

Popisu hrvatskih restorana ovjenčanih Michelinovom zvjezdicom ove su se godine pridružili Nebo u riječkom Hotelu Hilton CostabellaAlfred Keller u Hotelu Alhambra u Malom Lošinju i Agli Amici u Rovinju. Kako je i prije izbor hrvatskih restorana koji su zaslužili da ih se uvrsti u ovaj poznati vodič uzrokovao mnoge rasprave, o ovogodišnjem odabiru i vjerodostojnosti također se raspravlja – dok jedni smatraju da su navedeni restorani zavrijedili tu čast, drugi pak tvrde da je zvjezdani status trebao pripasti nekima drugima. Vjerujemo da će mnogi ulagati još više truda kako bi se njihovo ime pojavilo u tom najprestižnijem svjetskom vodiču za restorane, a čestitamo svima koji su osvojili ili uspjeli zadržati zvjezdicu, kao i status na popisu Michelin Bib Gourmand.

Vrlo smo ponosni da su neki restorani koji su se našli na stranicama Michelinovog vodiča i članovi gastronomske udruge Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska, pa tako čestitamo zagrebačkom restoranu Noel (Ivan Jug, Maître Sommelier), jer je obranio, odnosno zadržao jednu zvjezdicu, i restoranu Boškinac kao dijelu Hotela & Vinarije Boškinac u Novalji na otoku Pagu (Boris Šuljić, Maître Hôtelier) koji je također zadržao zvjezdicu.

Na Michelinovom popisu Bib Gourmand, koji predstavlja restorane s odličnim omjerom cijene i kvalitete, našao se također naš član – Alla Beccaccia, Restaurant&hotel u Valbandonu, Fažana (Marko Radolović, Maître Hôtelier). Tu će titulu sigurno potvrditi i na Grand Chapitre, kojemu su jedan od domaćina, a održava se od 30. rujna do 3. listopada u Rovinju.

Michelin odnedavno dodjeljuje i zelenu zvjezdicu, što je posebno priznanje za rad u korist održivosti i odgovorne gastronomije. Zinfandel’s restaurant u Hotelu Esplanade Zagreb (Ana Grgić, Chef Rôtisseurs) jedini je u Hrvatskoj koji je dobio to prestižno priznanje, a ono će u svjetskim razmjerima, u doba kada postajemo sve svjesniji kako moramo brinuti o održivosti i čuvati Zemlju od zagađenja, biti sve važnije.

Iskreno čestitamo svima, uz nadu da će ubuduće biti još žutih zvjezdica iznad imena hrvatskih restorana.

Tekst: Sunčana Barušić