Tiskovna konferencija za prvi hrvatski Grand Chapitre

Na Oleander terasi hotela „Esplanade” Zagreb (uz poštivanje svih epidemioloških mjera) održana je tiskovna konferencija koja je zapravo uvod u prvi hrvatski Grand Chapitre u Rovinju gdje će radionicu održati i kuharska zvijezda Lidija Bastianich.

Vrijeme i prognoza su uvijek nepredvidivi, ali na svu sreću bilo je sunčano i konferencija je uspješno održana, a nadamo se da će nas takvo vrijeme poslužiti i u Rovinju gdje od 30. rujna do 3. listopada ove godine organiziramo prvi hrvatski Grand Chapitre. Pozdravni i uvodni govor na konferenciji održao je Dalibor Greganić (Bailli Délégué du Bailliage National). Rekao je da je hrvatsko gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs osnovano 2018. godine i da su tada gospodin Radovan Marčić i on osjetili potrebu da hrvatskoj gastronomskoj sceni pruže nešto više od postojećih udruga sličnog karaktera. Također, rekao je da su htjeli okupiti profesionalne članove, ali i gurmee koji se žele družiti uz dobru hranu te vrhunska vina i maslinova ulja, a isto tako, htjeli su mladim profesionalnim kadrovima željnim dodatnog znanja pružiti edukacije koje će nadograditi njihovo znanje i omogućiti im da budu konkurentni na tržištu. Naglasio je da se prvi hrvatski Grand Chapitre, druženje na kojemu se kao gosti očekuju članovi udruženja Chaîne des Rôtisseurs iz cijelog svijeta, organizira u suradnji s najprestižnijem hotelskim lancem „Maistra Hoteli” i zatim je predao riječ gospodinu Philippeu Godardu, direktoru operacija hotelskog lanca „Maistra Hoteli”.

Philippe Godard rekao je da su vrlo ponosni što će se u njihovim hotelima Grand Park i Lone u Rovinju organizirati prvi hrvatski Grand Chapitre. Isto tako, s obzirom da je puno putovao i posjetio bezbroj hotela i restorana u svijetu, rekao je da su ponosni što su član organizacije Chaîne des Rôtisseurs koja je prepoznata u svijetu. Naglasio je da je uvijek lijepo vidjeti iskrene ljubitelje dobrih jela i kvalitetnih vina kako se okupljaju u restoranima i prostorima članova jer su takva okupljanja uvijek iskrena i prepuna dobrih vibracija te je sa zadovoljstvom pozvao sve da im se pridruže u Rovinju. Nakon njega je riječ preuzeo Radovan Marčić (Consellier Gastronomique National).

Radovan Marčić opisao je ukratko kako će izgledati Grand Chapitre za koji već postoji veliki interes pa je potrebno što prije rezervirati mjesto. Rekao je da su danas Istra i Rovinj značajne turističke destinacije, ali i mjesta gdje se štuju tanjuri s vrhunskom hranom koju pripremaju chefovi poštujući autohtone namirnice kojima naš najveći poluotok obiluje i koje su na neki način sinonim kontinentalnog i mediteranskog dijela Istre, primjerice, tartufi, šparoge, divljač, vrhunska vina (malvazija, teran), maslinova ulja (nemojmo zaboraviti da je Istra proglašena najboljom maslinarskom regijom ) te plodovi mora poput škampi, švoje (riba list), kamenica itd. Naglasio je da su, vodeći se time, napravili program Grand Chapitre u kojem će njihovi gosti dobiti presjek onoga najboljeg što Istra nudi. Moći će kušati jela od divljači, posjetiti Limski kanal i uživati u netom ubranim kamenicama te obići najpoznatije vinarije, maslinike i uljare te riblje, ali i fine dining restorane. Isto tako, rekao je da će biti održano nekoliko radionica i da vjeruje da se svi najviše vesele radionici Lidije Bastianich koja će samo za tu priliku doputovati iz SAD-a.

Tekst: Sunčana Barušić

Fotografije: Mateja Ilijašev