Treći hrvatski Grand Chapitre, 12.- 15. listopada, Mali Lošinj

Hrvatska podružnica (Bailliage de Croatie), za mjesto održavanja ovogodišnjeg Grand Chapitrea odabrala je Mali Lošinj, ali ne slučajno. Tu se, naime trebao održati Grand Chapitre još 2020. godine, ali nas je u zadnji čas u tome spriječila pandemija.

Trodnevno okupljanje službeno je započelo večerama odn. Diner Amical – u restoranu Matsunoki u hotelu Bellevue te u restoranu Alfred Keller u hotelu Alhambra (kojeg osim što je član našeg prestižnog udruženja, krasi i jedna Michellinova zvijezdica). Tridesetak članova sudjelovalo je na svakoj od večera.

Subota je bila rezervirana za izlete te kuharsku radionicu. Dio članova odabrao je panoramsku vožnju brodom, razgledavanje Malog Lošinja te posjet Muzeju Apoksiomena. Izlet autobusom uključivao je razgledavanje otoka Cresa i prirodnih ljepota toga kraja. Najpopularniji odabir naših članova, logično, bila je kuharska radionica novog člana Upravnog Odbora hrvatske podružnice Chaînea – kulinarskog savjetnika odnosno Conseiller Culinaire – Marija Mandarića i njegovog kolege chefa Orhana Cakiroglua. U pripremanju zanimljivih jela sudjelovali su i sami članovi, a potom ih i degustirali.

Subota poslije podne bila je rezervirana za Inauguraciju, svečano primanje novih članova po uobičajenom protokolu. Čak 26 novih članova – profesionalaca (hotelijera, restoratera i vinara), ali i gourmeta – entuzijasata koji dijele strast prema gastronomiji i dobrom društvu, primljeno je u bratstvo, a neki od ‘starih’ članova su promovirani. Inauguraciju je kao i svaki put do sada vodio g. Klaus Tritschler član međunarodnog upravnog odbora Chaîne des Rôtisseursa. Novi i stari članovi su s ponosom nosili svoje lente na gala večeri koju je za članove pripremio tim na čelu sa cheficom Lorraine Sinclaire.

Gala večera imala je i humanitarni karakter te su članovi Chaînea imali priliku donirati sredstva za izgradnju bunara u Ugandi gdje je pitka voda, za većinu, na žalost još uvijek luksuz. Zahvaljujući inicijativi Marija Mandarića i donacijama članova Chaînea – Uganda će dobiti još jedan bunar s pitkom vodom! Zahvaljujući potpori Turističke zajednice Malog Lošinja imali smo priliku osjetiti dio tradicije pri rezanju Lošinjskog krokanta. Na kraju gala večere zahvalili smo se osoblju i domaćinima te službeno zatvorili još jedan Grand Chapitre.

Bolji uvid u naše raznovrsno trodnevno druženje dobit ćete svakako zavirite li u fotogaleriju.

Vive la Chaîne!

Koraljka Tironi

Chargeé de presse