Povodom obilježavanja 100. obljetnice hotela Esplanade, Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska organizirala je svečanu večeru u restoranu Zinfandel’s. Za ovu prigodu doveli smo u Zagreb chefa Jamesa Knappetta iz londonskog restorana Kitchen Table, nositelja dviju Michelinovih zvjezdica. Sa svojim timom u suradnji s cheficom Anom Grgić Tomić i timom hotela pripremio je osam sljedova temeljenih na sezonskim i lokalnim namirnicama.
Večeri se odazvalo 70 uzvanika, uključujući članove iz cijele Hrvatske te goste iz Baillagea Udine. Okupljanje je započelo uz pjenušac Jagunić, koji je poslužen kao piće dobrodošlice. U opuštenoj atmosferi izmjenjivali su se razgovori, nakon čega se pristupilo večeri.
Na početku su goste pozdravili Dalibor Greganić, Bailli Délégué Hrvatske, i Ivica Max Krizmanić, Maître Hôtelier i domaćin u ime hotela Esplanade. Chef James Knappett predstavio je večeru i svaki slijed na jasnom i konciznom britanskom, dok je tijekom cijelog večernjeg servisa vina uz pojedina jela predstavljao sommelier Mario Bednjanec, Head Sommelier restorana Gymkhana iz Londona.
Večera je započela kamenicom s japanskim peršinom, shisom, kiseljakom i jalapeñom. Slijedila je hrskava pileća koža s pancetom, ružmarinom i mascarponeom, zatim jakovske kapice s kavijarom i kremom od lješnjaka. Jastog s curryjem, mangom, kikirikijem, jajetom i korijanderom poslužen je uz traminac vinarije Knebu iz Tomislavgrada.
Peti slijed bili su agnolotti punjeni kozjim sirom, graškom, mentom i ljetnim tartufom. Glavno jelo bila je paška janjetina sa šparogama, tartarom od rajčice i kremom od ovčjeg jogurta s fermentiranim medvjeđim lukom. Uz janjetinu je točena Grimalda crna iz berbe 2016. vinarije Matošević.
U desertnom dijelu poslužene su jagode s bazgom, crnim paprom i meringom uz Krauthaker TBA Graševinu 2019., dok je večera zaključena caneléom s narančom.
Uz navedena vina, tijekom večeri točena su i vina vinarija Benvenuti, Stina, Braje i Markus, pažljivo uparena uz tijek menija.
Na kraju večere Dalibor Greganić zahvalio je svim gostima na dolasku i podršci. Cijeli tim servisa, kuhinje i podrške izašao je pred uzvanike i bio ispraćen dugotrajnim pljeskom.
Zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Zagreba na pokroviteljstvu, hotelu Esplanade na izvrsnoj suradnji te svim gostima i članovima na sudjelovanju. Večera je bila primjer dobro osmišljenog i izvedenog događaja koji potvrđuje vrijednosti Chaîne des Rôtisseurs: posvećenost gastronomiji, kulturi stola i međunarodnom povezivanju.
Vive la Chaîne!
Tomas Vukadin, Argentier