Naše druženje započelo je u petak u restoranu Jist u Viškovu, poznatom kao jednom od najboljih steakhouseova u Hrvatskoj. Restoran je smješten u ambijentu od tamnog drveta, što mu daje ugodnu i luksuznu atmosferu, savršeno uklopljenu za opuštanje uz vrhunske mesne delicije gdje nas je dočekala večera u četiri slijeda koju je priredio talentirani chef Luka Goleš. Aperitiv, Allart & Fils Brut Reserve Champagne, otvorio je večer uz opuštajuću atmosferu restorana poznatog po kreativnim jelima i modernim tehnikama. Prvi slijed, tartar od jelena s majonezom od samoborske muštarde i tamnom čokoladom, savršeno se upario s Pinot Bianco Elene Walch iz 2021. godine, naglašavajući delikatnost okusa mesa i slatkih nota. Sljedeće, kapesanta s kremom od maruna i ukiseljenom jabukom bila je skladno uparena s Colleti Multivintage Pinot Grigiom. Luma steak s holandez umakom uz Cabernet Sauvignon Balnavesa bio je vrhunac večeri, a mandarina i lješnjak zatvorili su meni uz svježinu Muškata Žutog Kozlović.
Subotnje poslijepodne bilo je posvećeno vinariji Matošević u Svetom Lovreču, gdje smo obišli vinariju i uživali u vodstvu samog Ivice Matoševića, jednog od pionira istarskog vinarstva. Matošević je poznat po vrhunskim vinima poput Grimalda i Alba, koji odražavaju specifičnu mineralnost tla. Vino Grimalda nastaje na strmim padinama bogatima kvarcom i kalcitom, što mu daje jedinstven karakter. Također smo uživali u nagrađivanoj Malvaziji Alba, čija odležanost u bačvama od bagrema donosi finu složenost i autentičnost. Posjet smo završili kušajući limitirane destilate Iron Witch i XO Komovicu, zaokružujući ovo iskustvo okusa i mirisa Istre.
Ovakva iskustva podsjećaju nas na bogatstvo koje nudi ovaj kraj, spoj vrhunske kuhinje i vina, koje uvijek ostavlja dojam na sve prisutne. Veselimo se idućim susretima u nekom drugom predivnom kutku Hrvatske.
Tomas Vukadin, Argentier