Vrhunac Grand Chapitrea u Rovinju

Kruna naših mnogostrukih raznovrsnih događanja na trodnevnom internacionalnom skupu održanom na prijelazu iz rujna u listopad ove, upravo odlazeće godine događala se u subotu 2. listopada.

Već dobro „zagrijani“ prethodnog dana od izleta brodom na kamenice u Limski kanal, edukacijskog kušanja maslinovih ulja u masliniku obitelji Lupieri u Vodnjanu, uživanja u potpuno domaćim, istinski tradicionalnim delicijama u obiteljskom gospodarstvu obitelji Fatorić u selu Ferenci i blagovanja u tri predložena restorana po odabiru prisutnih članova (Cap Aureo Signature i Giannino u Rovinju, te Pergola u Zambratiji) subotnje veče bilo je sasvim posebno. Počelo je svečano. U prostranoj Konferencijskoj dvorani hotela Lone održana je inauguracijska ceremonija. Uz prisutnost svih članova i naših gostiju uz propisan protokol Chaîne des Rôtisseursa primljeno je 42 novih članova, onih profesionalnih kao i gourmet članova. Kako zbog pandemijskih restrikcija takva inauguracija nije mogla biti upriličena prošle godine, na svečano ukrašenoj pozornici novima je proglašen ovako povelik broj. Bila bi naš još i više da je petnaestak članova, poglavito onih profesionalnih moglo stići do Rovinja. Vlasnici restorana i vinarija nisu ih mogli zatvoriti zbog gostiju koji su im cijelu jesen srećom stizali u velikom broju.

Nakon kratke šetnje od jednog do drugog hotela, sada svi s ribonima oko vrata okupili smo se na terasi hotela Grand Park ispred njihove velike „plesne dvorane“ (Ball room). Nakon pjenušca dobrodošlice uz velike okrugle stolove smjestilo se čak stotinu i pedeset „Chaînovaca“, naravno najviše naših „domaćih“ članova, ali i onih iz SAD-a, Monaka, Francuske, Mađarske, Njemačke i nama posebno dragih susjeda iz Slovenije kao najbrojnija inozemna „reprezentacija“. Upravo na njihov nagovor i uz njihove savjete mi smo osnovali naš hrvatski ogranak „Chaînea“. Uz prigodne govore na početku večere i na njenom kraju našeg vodstva i Klausa Tritschlera (Membre du Conseil d’Administration i Bailli Délégué of Germany), te naše specijalne gošće, širom svijeta poznate chefice Lidije Bastianich, tim hotela svojski se potrudio da u svakom elementu večera protekne u najboljem mogućem ugođaju. Večeru s pet slijedova jednog boljeg od drugog, uz probrana vina posvetili smo našem preminulom članu, velikom chefu, Rovinježu Corradu Pellizzeru. Očito jako dobar ugođaj s večere prenio se i na terasu pred dvoranom na kojoj je i sve počelo, pa poslije i uz hotelski bar gdje su mnogi nastavili slaviti. Mi organizatori smo po svemu ponosni da nam je po prvi put organizacija ovakvog velikog događaja po svemu jako uspjela.